Доступність посилання

ТОП новини

Рафіс Кашапов: «Жителі Криму потрапили до «тюрми народів»


Рафіс Кашапов
Рафіс Кашапов

Чим загрожує в Росії відкрите невизнання анексії Криму й протест проти російської військової агресії на Донбасі? Чи зберігають культуру та мову корінних народів у Росії і що чекає на кримськотатарську культуру в окупованому Криму? Чи стане менше репресій на півострові після виборів російського президента?

Про це в ефірі Радіо Крим.Реалії говоримо з татарським правозахисником із Росії, членом президії Всетатарського громадського центру Рафісом Кашаповим, який став першим у Росії засудженим за невизнання анексії Криму.

‒ У 2014 році ви провели серію мітингів на підтримку цілісності України й на підтримку кримськотатарського народу. Розкажіть про це.

Я виявився першим, кого засудили за 280-ю статтею. Я стверджую, що президент Росії Володимир Путін продовжує шлях Адольфа Гітлера

‒ На захист України, Криму, не тільки я проводив акції, вони проходили по всій Росії. Проти учасників застосовували репресивні заходи, порушували кримінальні справи, але я виявився першим, кого засудили за 280-ю статтею (стаття 280.1 Кримінального кодексу Росії про заклики до порушення територіальної цілісності країни ‒ ред). Я дійсно засуджую і стверджую, що президент Росії Володимир Путін продовжує шлях Адольфа Гітлера.

‒ Вам погрожували, коли ви проводили в Росії акції на підтримку українського Криму?

‒ Було, й не раз. Я виходив на захист кримських татар, українського Криму, писав листи, наша організація проводила акції і навіть надавала гуманітарну допомогу кримським татарам. В результаті мене поклали до психіатричної лікарні. Депутат Держдуми Росії, правозахисник Сергій Ковальов, татарські громадські та політичні організації, виступили на мій захист, мене вдалося врятувати.

Після захоплення Криму Росією у Меджлісу кримськотатарського народу забрали всі об’єкти, книги, закрили кримськотатарські школи, мечеті, газети й радіо. А потім почалися суворі заходи відносно мусульман Криму. Доводиться наводити (аналогії ‒ ред.), що зробив Адольф Гітлер, і те саме робить Володимир Путін. Це територія українського та кримськотатарського народу. Чому він так жорстоко повівся щодо українців, кримських татар, я не знаю.

‒ Розкажіть про ваш арешт і суд. Що відбувалося тоді?

‒ Мене заарештувало Управління ФСБ у Республіці Татарстан, приїхала група «Антитерор». Я не належу до жодних терористичних організацій, завжди проводив акції мирним шляхом, писав листи. Ми ніколи не закликали ні до тероризму, ні до екстремізму. Мене заарештували, відвезли до Набережних Челнів, і відразу мені сказали: «Ти сядеш, і опинишся там, де не буде ні преси, ні стільникового телефону». І вони мали рацію, я дійсно опинився в таких місцях.

‒ В одному з інтерв’ю ви, коментуючи вихід на свободу, сказали, що звільнення в Росії схоже на заміну «маленької в’язниці на велику». Чому?

Після анексії Криму кримські татари увійшли до «тюрми народів Російської Федерації»

‒ Це ж Росія, вона споконвіку була в’язницею для всіх корінних народів. Ось зараз, після анексії Криму, кримські татари увійшли до «тюрми народів Російської Федерації». У 1552 році, коли вже була завойована наша держава, Казанське ханство, над нами провели масовий геноцид, насильницьке хрещення, навіть дійшли до того, що нашим дітям забороняють навчання в школах татарською мовою. Це стосується не тільки татар, це стосується всіх корінних народів Російської Федерації. Це дійсно «тюрма народів».

Рафіс Кашапов
Рафіс Кашапов

‒ Навесні 2014 року російська влада возила на півострів чиновників, громадських діячів з російського Татарстану, сподіваючись, що вони зможуть переконати кримських татар підтримати анексію Криму. Чому в Кремлі пішли на такий крок?

Я хотів би, щоб в Організації Об’єднаних Націй рішучіше захищали інтереси Криму та України

‒ Це сценарій президента Росії Володимира Путіна. Він дав команду президентові Татарстану Рустамові Мінніханову, оскільки обидва народи ‒ мусульмани, мають родинні зв’язки, – щоб кримські татари стали прихильними до Путіна, були слухняні щодо його імперських замашок. Але якщо згадати історію, після розвалу СРСР жоден керівник Татарстану, ні міністри, ні депутати, ніхто не відвідав кримських татар, коли у них було скрутне становище. Чому, коли було важко, керівники Татарстану не вважали за потрібне згадувати про кримських татар? А вже коли Путін сказав їм «фас», вони забігали? Але я думаю, коли наші депутати почали відвідувати Крим і почалося зближення з кримськотатарським народом, у Кремлі дали відбій, вирішивши, що це небезпечно.

‒ Ви добре знайомі з репресивною російською системою. На ваш погляд, чого чекати кримчанам після виборів російського президента? Чи зменшиться тиск силовиків у Криму?

‒ Я хотів би запропонувати лідерові кримськотатарського народу Мустафі Джемілєву, голові Меджлісу кримськотатарського народу, щоб вони звернулися до президента США Дональда Трампа, щоб він прийняв їх, і вони змогли розповісти, що діється відносно їхнього народу. Якби США підтримали (кримських татар ‒ ред.), до них приєдналися б усі європейські країни. Я хотів би, щоб в Організації Об’єднаних Націй рішучіше захищали інтереси Криму та України, тому що одна Україна не може протистояти військовій агресії. Якщо світова спільнота заплющуватиме очі на те, що діється на Донбасі, в Криму, буде трагедія.

Після захоплення Криму йде політика русифікації кримськотатарського народу, йдуть грубі порушення національно-релігійних прав кримських татар

Наведу приклад: близько половини жителів Татарстану, які перебувають за межами Росії, вже не знають татарської мови. У Татарстані після приходу до влади Володимира Путіна близько 4 тисяч татарських шкіл у масштабах Російської Федерації були закриті. Це моральний геноцид татарського народу. Надалі було заборонено вивчати історію, а зараз нашим дітям забороняють вивчати рідну мову. Це політика русифікації Кремля, так було за радянських часів, ця політика триває при Путіні. А зараз ми бачимо, що після захоплення Криму йде політика русифікації кримськотатарського народу, йдуть грубі порушення національно-релігійних прав кримських татар.

‒ Після звільнення ви приїхали до Києва, тут зустрілися з лідером кримськотатарського народу Мустафою Джемілєвим, головою Меджлісу кримськотатарського народу Рефатом Чубаровим, іншими членами Меджлісу. Про що ви говорили на цій зустрічі?

‒ Так, у нас була розмова. Дуже багато казанських татар живуть за межами Татарстану, в ближньому й далекому зарубіжжі, зараз їх «обробляють» кремлівські політтехнологи, щоб вони були лояльними й говорили про «велику Росію». Але у нас, у татар, було велике Казанське ханство. У нас після розпаду СРСР мали бути свої національні глобальні інтереси ‒ геополітичні, релігійні, в системі освіти. Чому ми маємо стояти на колінах перед російською імперією? Ми маємо боротися за свої права, маємо заново створити свою незалежну державу.

Рафіс Кашапов
Рафіс Кашапов

‒ Яку ціну заплатили російські громадяни за анексію Криму та військову агресію на Донбасі? Чи розуміють пересічні росіяни, чим обернеться для них особисто політика Кремля?

Страждають мільйони громадян Росії. Вони мають піднятися і вимагати, щоб російські війська забралися з території Донбасу, щоб російська влада віддала Крим українцям

‒ Ще коли я був у в’язниці, було 4–5 випадків, коли чиїсь рідні повернулися інвалідами або загинули на Донбасі. Вони там засуджують, коли їхні рідні, близькі гинуть. А таких випадків уже дуже багато в Росії. Тисячі людей гинуть в окупаційній війні проти України, через це протистояння Російська Федерація отримує десятки мільярдів рублів збитку. Страждають мільйони громадян Росії. Вони мають піднятися і вимагати, щоб російські війська забралися з території Донбасу, щоб російська влада віддала Крим українцям.

‒ Що має статися, щоб Росія пішла з Криму?

‒ Світова спільнота має діяти рішучіше. Треба ввести нові санкції. Порожні слова з високих трибун не допомагають, треба діяти в рішучій формі проти російської агресії.

‒ В одному з інтерв’ю ви розкритикували рішення Кремля про призначення виборів президента Росії. Можна докладніше?

‒ Путін і його команда розраховують, що в день захоплення Криму, завдяки ура-патріотизму, буде висока явка на виборах президента Російської Федерації. Але це є образою українського народу, кримськотатарського народу, й образою демократичних цінностей для всього світу.

‒ Ви розглядаєте можливість вашого повернення в Росію?

Зараз у Росії діють за принципом Сталіна: «Була б людина, а стаття знайдеться». За будь-яку дрібницю можуть кинути за ґрати

‒ Я не можу повертатися, мене попередили, що можу бути знову заарештований і отримаю від 5 до 7 років суворого режиму. Зараз у Росії діють за принципом Сталіна: «Була б людина, а стаття знайдеться». За будь-яку дрібницю можуть кинути за ґрати.

‒ Це зараз стосується і кримчан? Зараз кожен перебуває під загрозою?

‒ Жителі Криму потрапили до «тюрми народів». Тут немає свободи слова. Тут не захищені цивільні права. Я в Україні неодноразово помічав, що тут проводять акції проти Петра Порошенка, вимагають, щоб президент пішов у відставку. Його різко засуджують, пишуть статті, виходять з плакатами. Спробуйте в Росії провести такі акції. Навіть коли проводять одиничні пікети, людей притягують до кримінальної відповідальності. Це означає, що в Росії відновився диктаторський режим.

Оригінал публікації – на сайті Крим.Реалії

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG