Доступність посилання

ТОП новини

Список Собчак і кримські активісти


Ксенія Собчак
Ксенія Собчак

Колишній кандидат у президенти Росії Ксенія Собчак передала президенту цієї країни Володимиру Путіну список із 16 прізвищ тих, кого вона вважає політичними в'язнями. У цьому списку є прізвища українських громадян Олега Сенцова та Олександра Кольченка, але немає жодної згадки про кримськотатарських активістів, які стали після окупації півострова головною мішенню репресій агресора. І це багато про що говорить.

Такі списки, як список Собчак, – з огляду на близькість колишнього кандидата до оточення Володимира Путіна й самого президента ‒ ретельно, швидше за все, узгоджуються, щоб дати можливість авторитарному правителю пограти в «доброго царя» перед черговою інавгурацією. І те, що в списку немає кримськотатарських прізвищ, можна розцінити як свідчення колективного небажання російської еліти та суспільства помічати суть колоніальної політики в Криму. Політики, в якій, на мою думку, Володимир Путін є гідним продовжувачем Катерини ІІ.

Друга, за влучним визначенням Тараса Шевченка, «доконала вдову-сиротину». Але не тільки Україну. Імператриця знищила й цивілізацію кримськотатарського народу, почавши варварську колонізацію півострова. Результати цієї політики добре відомі. Як і небажання Російської держави та суспільства ці результати визнавати. Як і готовність влади Російської імперії діяти в інтересах колоністів, а Російської Федерації ‒ в інтересах колабораціоністів. Чи змінилося щось у «російському світі» від Катерини до Володимира ‒ риторичне питання.

І те, що в Росії навколо кримськотатарських активістів ‒ справжнісінька змова мовчання, і те, що в питання звільнення Ахтема Чийгоза та Ільмі Умерова мав втручатися турецький президент Реджеп Ердоган ‒ а Собчак у своєму списку мовчить про їхніх товаришів, і те, що переважна більшість росіян ніяк не може зрозуміти, що Крим, які б постанови про його долю хто б не ухвалював, ‒ не територія Росії, а її нещасна колонія, говорить про стан умів у Росії навіть більше, ніж сама анексія Криму, війна на Донбасі та інші протиправні дії Кремля.

Коли Собчак «забуває» про кримських татар чи погоджується про них забути на вимогу доброзичливців з президентської адміністрації, то мимоволі видає своє власне уявлення про статус півострова. І це уявлення мало чим відрізняється від поглядів Путіна, Навального та інших російських політиків.

Віталій Портников – журналіст і політичний коментатор, оглядач Радіо Свобода

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода

Оригінал публікації – на сайті Крим.Реалії

  • Зображення 16x9

    Віталій Портников

    Співпрацює з Радіо Свобода з 1990 року. Народився в 1967 році в Києві. Закінчив факультет журналістики МДУ. Працював парламентським кореспондентом «Молоді України», колумністом низки українських, російських, білоруських, польських, ізраїльських, латвійських газет та інтернет-видань. Також є засновником і ведучим телевізійної дискусійної програми «Політклуб», що виходить зараз в ефірі телеканалу «Еспресо». У російській редакції Радіо Свобода веде програму «Дороги до свободи», присвячену Україні після Майдану і пострадянському простору.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG