Доступність посилання

ТОП новини

Українські закони на захист журналістів можуть бути прикладом для Європи – Романюк


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

Україна піднялась в рейтингу «Репортерів без кордонів» на одне місце завдяки тому, що за 2017 жодного українського журналіста не вбили, зазначає співробітниця Інституту масової інформації Катерина Дячук. При цьому загальна тенденція говорить про погіршення становища працівників ЗМІ в Європі, каже голова НСЖУ Сергій Томіленко. Представниця «Репортерів без кордонів» в Україні Оксана Романюк припускає, що це пов’язано з відсутністю в Європі належного законодавства, яке б захищало журналістів.

Голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко зазначає, що свобода слова переживає не найкращі часи по всій Європі, а не лише в Україні.

«Політики в Європі все більше і більше атакують журналістів, називають їх ворогами країни, намагаються дискредитувати, особливо журналістів-розслідувачів. Бачимо, що це притаманно і українським політикам. Ми бачимо, що на сьогодні тема фізичної безпеки є надзвичайно актуальною як для України, так і для Європи. Принаймні для Мальти «Репортери» чітко мінус 18 позицій зафіксували за рейтингом свободи слова після того, як минулого року трапилось вбивство нашої колеги, розслідувачки Дафни Галіції», – нагадує Томіленко в ефірі «Ранкової Свободи».

Індекс «Репортерів без кордонів», на його думку, є приводом для дискусії щодо способів захисту свободи ЗМІ.

Сергій Томіленко
Сергій Томіленко

Україна піднялась в рейтингу «Індексу свободи преси» через те, що минулого року журналістів не вбивали, зазначила співробітниця Інститут масової інформації Катерина Дячук.

В Україні не було зафіксовано вбивств журналістів, якщо порівнювати з 2016
Катерина Дячук

«Власне, в 2017 році в Україні не було зафіксовано вбивств журналістів, тому позиції не змінилися, якщо порівнювати з 2016. За моніторингами ІМІ (Інституту масової інформації, - ред.) ми також не спостерігаємо такого відвертого зростання фізичної агресії. Я не хочу сказати, що у нас проблем немає в Україні щодо стану свободи слова. Вони є. Це є перешкоджання, це є застосування сили з боку правоохоронців і перешкоджання з боку місцевої влади», – перерахувала медіа-експерт.

Представниця «Репортерів без кордонів» в Україні, виконавча директор Інституту масової інформації Оксана Романюк також пов’язує незначний ріст України в рейтингу з відсутністю крайніх проявів насильства проти журналістів минулого року.

Оксана Романюк
Оксана Романюк

Загальна ситуація зі свободою слова в світі зараз жахлива
Оксана Романюк

«Я нагадаю, що в 2016-му було вбито журналіста Павла Шеремета. Все ж таки рівень фізичної агресії щодо журналістів був дещо нижчий, ніж у 2016 році. В той же час погоджуюся, що загальна ситуація зі свободою слова в світі зараз жахлива, і є тенденція до того, що вона продовжить падати», – прогнозує Романюк. Такі реалії, на її думку, пояснюють і позицію Росії в переліку.

Не було чітко зафіксовано в законодавстві, що журналістська професія є особливою
Оксана Романюк

«Росія в рейтингу лишилася на 148 місці, на якому і була в попередньому році, хоча станом на зараз в Росії дуже багато затримують журналістів, блогерів, і, на думку «Репортерів без кордонів», їх затримують більше, ніж у будь-який інший час після падіння Радянського Союзу», – зазначає експертка в ефірі.

Вбивство Дафни Галіції, додає Романюк – перший випадок загибелі журналіста через його розслідування в Європі за тривалий час, проте не єдиний.

«Кейс у Словенії (Словаччині - ред.) - якщо не помиляюсь, теж убили журналіста-розслідувача, буквально кілька місяців тому. Іде дійсно падіння якоїсь поваги до процесії, і в мене взагалі таке враження, що це тому, що це трималось на домовленостях і не було, можливо, якось чітко зафіксовано в законодавстві про те, що журналістська професія є особливою і потребує особливого захисту», – припускає вона.

Плакат із зображенням вбитих журналіста Яна Куціака та його подруги Мартіни Кушнірової на антиурядовій демонстрації, Братислава, березень 2018 року
Плакат із зображенням вбитих журналіста Яна Куціака та його подруги Мартіни Кушнірової на антиурядовій демонстрації, Братислава, березень 2018 року

Українські закони, зазначає вона, при цьому могли б бути взірцем попри те, що їх як слід не дотримуються.

«Ми говоримо з європейськими колегами, вони кажуть, що хочуть ініціювати впровадження в Європі законодавства, яке б захищало саме журналістів, зокрема тих, які роблять розслідування. Звісно, як це законодавство буде працювати – це інше питання, тому що тут Україна навряд чи може слугувати гарним прикладом, але що стосується самого існування законодавства та тих положень, які в ньому прописані – тут ми можемо навіть послугувати прикладом для Європи, тому що в нас дійсно хороше законодавство з цього питання», – визнає медіа-діячка.

Фінляндія і Швеція - в цих країнах журналістів просили розкрити джерела
Оксана Романюк

«Репортери без кордонів», за словами Романюк, фіксують порушення навіть у тих країнах, які вважаються зразковими демократіями.

«Фінляндія і навіть Швеція – вони сказали, що в цих країнах існували випадки, коли від журналістів просили розкрити джерела, чого не було раніше дуже-дуже давно, і це для них стало певним шоком».

Оксана Романюк зазначає, що причини подібного явища наразі важко визначити, але протидіяти йому необхідно, адже погіршення ситуації зі свободою слова в Європі – не надто добрий сигнал і для України.

Ранковий ефір Радіо Свобода слухайте і дивіться на YouTube-каналі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG