Доступність посилання

ТОП новини

Ціна вейпів: залежність, рак та розлад психіки у підлітків


Електронні сигарети (часто у США називають вейпами) розрекламували як безпечнішу для здоров’я альтернативу звичайному курінню тютюну, в процесі якого виробляються смола та окис вуглецю.

Нині вони є найрозповсюдженішою формою куріння серед молоді, принаймні американської.

Начальник медичної служби США Вівек Мурті стверджує, що, за даними національного дослідження з 2011-го по 2015 рік кількість вейперів серед школярів середньої та старшої школи зросла на 900%.

Однак е-сигарети також містять речовину нікотин. На тлі споживання нікотину в підлітків, мозок яких продовжує рости, більш вірогідними є розвиток залежності, розлади настрою, зниження контролю імпульсів у поведінці.

Дехто твердить, що е-сигарети відкривають шлях до інших тютюнових виробів, інші свідчення вказують, що вони можуть бути пов’язані зі словживанням алкоголю та сильніших наркотиків.

Виявлено також, що вторинний аерозоль, який виділяється в повітря під час вейпінгу, містить потенційно шкідливі хімічні речовини, які викликають рак.

У серпні FDA (Управління з нагляду за якістю харчових продуктів і лікарських засобів США) вже обмежило продаж вейперів неповнолітнім до 18 років, але Мурті вважає, що необхідно робити подальші дії. Мурті закликає включити вейпи до заборони на куріння цигарок у США, збільшити податки і ціни на них, а також регулювати маркетингову практику, яка переважно орієнтована на молодь.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG