Доступність посилання

ТОП новини

8 положень оборонного бюджету США, які можуть роздратувати Росію


Проект закону США про оборонні асигнування (NDAA) було затверджено обома палатами парламенту США на початку цього місяця і передано на підпис президентові.

Це – найшвидші темпи розгляду оборонного бюджету Конгресом за більш ніж двадцять років, пише NPR, відзначаючи активну роль в просуванні законопроекту з боку очільника сенатського комітету з питань збройних сил сенатора Джона Маккейна.

Читайте також: Група сенаторів США представила нові санкції проти Росії

NPR наводить такі положення, передбачені в проекті оборонного бюджету США, які, можливо, роздратують Росію.

  • 6,3 мільярда доларів спрямовується на Ініціативу запевнення Європи. Це найбільше фінансове вливання до цієї ініціативи, спрямованої на зміцнення оборони європейських країн біля Росії.
  • Пентагон має до березня 2019 року надати звіт про доцільність постійного розташування бригади сухопутних сил США в Польщі, замість ротації на дев'ятимісячній основі.
  • Міністр фінансів США має поінформувати Конгрес про всі активи, якими володіють президент Росії Путін, пов'язані з ним «олігархи», а також російські високопосадовці.
  • Посилюється заборона на фінансування будь-яких проектів, які припускають визнання права Росії на Крим.
  • Законодавчо закріплюється позиція США стосовно порушення Росією конвенції з хімічної зброї, на основі звинувачень про роль Росії в хімічних нападах на Сирію та спроб вбивств у Великобританії.
  • Запроваджується вимога до Трампа підтвердити запровадження санкцій проти Росії стосовно порушення Договору про ліквідацію ракет середньої та малої дальності. Законопроект також вказує адміністрації надати Конгресу плани стосовно запровадження додаткових санкцій.
  • Вводиться заборона на продовження дії нового договору про START стосовно обмеження ядерної зброї (строк дії якого припиняється в лютому 2021 року) у випадку, якщо не буде надано звіт адміністрації про те, чи нова стратегічна російська зброя відповідає договору.
  • 65 мільйонів доларів спрямовується на «розробку та виробництво боєголовок малої потужності». Ті, хто підтримує це положення, переконані, що таке положення стримуватиме Росію від використання тактичної зброї, а опоненти вважають, що наявність такої зброї збільшує ймовірність ядерної війни.

Читайте також: Конгрес США рекомендував Пентагону продовжити допомогу Україні

Під час розробки законопроекту очільник Пентагону Джим Маттіс все ж зміг переконати Конгрес не посилювати санкції проти країн, які купують російські збройні системи або запчастини. «Деякі країни, які активно розбудовують відносини зі США в оборонній сфері, все ще використовують російські запчастини та інші матеріали», – вказав Маттіс, навівши приклади Індії та В'єтнаму.

Читайте також: Держдепартамент США анонсував нові санкції проти Росії через отруєння Скрипалів

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG