Доступність посилання

ТОП новини

Речниця МЗС Росії Захарова стала почесною громадянкою міста у Сербії


Посол Росії в Сербії Олександр Чепурин відкрив фестиваль в містечку Ґуча, що в центральній частині країни. Вперше за 58 років існування цього фестивалю трубачів його відкривав іноземець. Під час урочистостей російський посол говорив про сербсько-російську дружбу. І, вочевидь, для поглиблення цієї дружби ще одному гостю фестивалю – речниці Міністерства закордонних справ Росії Марії Захаровій надали звання почесного громадянина Ґучі.

В заяві для сербських Марія Захарова повідомила, що досі не чула ні про містечко ні про фестиваль. Однак, сербського міністра закордонних справ Івіцу Дачича вона назвала своїм близьким другом.

Водночас і більшість громадян Сербії, зокрема відвідувачів фестивалю, ніколи не чули про Захарову. Однак, виявилося, що достатньо лише того факту, що вона з Росії та що її супроводжують двоє сербських міністрів. Керівник белградського зовнішньополітичного відомства Івиця Дачич заявив, що гостя є «мегазіркою в Сербії». Близькі до сербського уряду газети пишуть, що Захарова є улюбленою співробітницею міністра Сергія Лаврова, котрий «з девʼяностих років енергійно виступає на захист Сербії».

Марія Захарова і Сергій Лаврорв
Марія Захарова і Сергій Лаврорв

Немає тиску Москви на Белград?

Виступаючи перед журналістами, Захарова сказала, що Москва послідовно дотримається своєї політики коли йдеться про Косово. Утім, вона не коментувала заяви сербського президента Александра Вучича, котрий кілька днів тому виступив за «розмежування» між сербами й албанцями, не пояснюючи що конкретно має на увазі. Речниця МЗС Росії заявила, що її країна наполягає на дотриманні принципів міжнародного права. Сербські журналісти не поставили запитань пов’язаних з українськими Кримом та Донбасом.

Оскільки не було «неприємних» питань, Захарова сама поставила питання про вплив Росії на Сербію й відповіла, що немає ні впливу ні інформаційного тиску. Доказом такого твердження для неї був факт, що на конференції для преси в Ґучі «не було жодного нашого, російського мікрофона», а був мікрофон Радіо Свобода. Через це вона закликала сербів не вірити в твердження про негативний вплив Москви на Белград.

Кіч і Кустуріца

Володимир Путін вручає державну нагороду Емірові Кустуриці у Кремлі
Володимир Путін вручає державну нагороду Емірові Кустуриці у Кремлі

В містечку Ґуча, що в центральній Сербії, вже 58 років організовують фестиваль трубачів. Трубу вважають традиційним народним інструментом в центральній та південній Сербії. Фестиваль спочатку був суто фольклорним, згодом його стали називати національним святом культури. До провінційного містечка, котре має кілька тисяч мешканців, прибувають десятки тисяч гостей, щоби упродовж трьох днів розважатися на масових народних гуляннях. Фестиваль став надзвичайно популярним в девʼяності роки, коли офіційні пропагандисти заявляли, що серби музикою протистоять тискові Заходу. Ґуча стала свого роду доказом патріотизму: там разом гуляють зірки естради, спортсмени, актори та політичні діячі антизахідної орієнтації. Колишній сербський премʼєр Воїслав Коштуниця заявляв, що, не може зрозуміти сербську душу той, кому не подобається цей фестиваль. Одним із щорічних гостей є режисер Емір Кустуриця, якого в країні вважають впливовим всесвітнім бійцем проти глобалізму. Утім, частина населення має думку, що фестиваль у Ґучі є банальним кічем.

  • Зображення 16x9

    Михайло Рамач

    Михайло Рамач (16.08.1951 – 13.05.2023). За освітою історик. Журналіст, поет, перекладач та сценарист. Автор семи поетичних книжок, пʼяти книг есе про колишню Югославію й нинішню Сербію. Був головним редактором трьох сербських щоденних газет. Співпрацював з Радіо Свобода з 1998 року. В сербських ЗМІ від початку 1990-х років друкував матеріали про Україну.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG