Доступність посилання

ТОП новини

Радіо Свобода Daily: Чалий анонсував два «Айленди» для України до кінця року


30-метровий катер класу Island
30-метровий катер класу Island

100 днів голодування Сенцова

100 днів голодування Олега Сенцова у російській в’язниці. Достеменних даних про його стан здоров’я немає, зазначає його сестра Наталія Каплан. Російській стороні вона не довіряє в цьому питанні і чекає на чергову зустріч адвоката з Олегом. 21 серпня в Україні, і не тільки, правозахисники організували акції біля посольств Росії. Вони вірять, що всі методи наразі є корисними на шляху до звільнення українських політв’язнів із російських тюрем.

Відтак, заради звільнення Олега Сенцова чеські кінематографісти розпочали ланцюгове голодування.

«Айленди» вже близько?

Україна та США готують угоду про передачу Україні американських катерів класу «Айленд». Про це в Києві заявив посол України в США Валерій Чалий. Йдеться наразі про два катери класу «Айленд». За словами Чалого, Україна може отримати права на катери вже цього року. Це пілотний проект, який, за словами дипломата, дозволить запровадити схему прямих закупівель у Сполучених Штатів. «Якщо ми зробимо такий проект, ми зможемо закуповувати більш сучасне озброєння у Сполучених Штатів», – зазначив посол.

Розлучення з «Газпромом» по-молдовськи

Молдова не укладатиме з Росією нового контракту на постачання газу, попри те, що чинний завершується вже наступного року – таку заяву зробили молдовські урядовці. Російський газ вони планують замінити на румунський, для чого вже будують транскордонний газогін. В російському «Газпромі» наразі цього не коментують. Якою мірою таке рішення Кишинева вплине на Україну, яка є транзитером російського газу до Молдови, але при цьому раніше сама відмовилася від закупівлі російського блакитного палива? Про це Радіо Свобода розпитало українських експертів.

«Честь чеських політиків врятував хлопчик з України»

50 років тому Радянський Союз почав придушення «Празької весни»: 21 серпня 1968-го до Чехословаччини зайшли війська країн Варшавського договору. Після кількох днів кривавого протистояння із громадянами на вулицях Праги Кремль ухвалив рішення вивезти керівництво ЦК Компартії Чехословаччини до Москви, де 27 серпня вони підписали протокол, який виправдовував введення військ до ЧССР.

Не підписала протокол тоді лише одна людина – Франтішек Крігель. Він – виходець із України, народився у єврейський родині і згодом став фронтовим лікарем. Під час подій Празької весни він обіймав посаду голови Національного фронту ЧРСР і був членом політбюро ЦК Комуністичної партії Чехословаччини. У 2008 році Російська редакція Радіо Свобода випустила передачу про Франтішека Крігеля, фрагмент розшифровки якої пропонуємо вашій увазі.

Далі стисло про події у світі.

США депортували до Німеччини 95-річного Якова Палія, якого звинувачують у тому, що він служив охоронцем в концтаборі «Травники» у Польщі, де в один день, 3 листопада 1943 року, вбили близько шести тисяч євреїв.

Британця Чарлі Роулі, виписаного зі шпиталю приблизно місяць тому після отруєння нервово-паралітичним речовиною «Новачок» та лікування, знову госпіталізували.

Американська компанія Microsoft заявила, що зафіксувала спроби Росії вплинути на плановані на листопад вибори в американський Конгрес і викрасти інформацію консервативних організацій, які займаються просуванням демократії.

Компроміс для Київської консерваторії

Міністр культури Євген Нищук призначив нового виконувача обов’язків ректора Національної музичної академії імені Чайковського. Ним стала проректор з навчальної роботи консерваторії Тетяна Гуменюк. Таким чином, на думку Нищука, вдасться стабілізувати ситуацію довкола зміни ректорів в академії та провести вибори, заплановані на вересень, прозоро. Він також повідомив, що стосовно дії державного секретаря Мінкульту Ростислава Карандєєва, який провів кадрові зміни в консерваторії 1 серпня цього року, проведуть службове розслідування. Якщо ж Ви не в курсі усіх перипетій довкола цієї історії, то детальнішу інформацію знайдете у матеріалі за лінком.

Шукайте компроміси у складних ситуаціях!

Ваше Радіо Свобода Daily

Радіо Свобода Daily – читайте все в одному мейлі! Усі важливі новини та ексклюзиви нашого сайту в одному листі. Надсилаємо щодня (окрім неділі) о 7-й ранку якраз до Вашого сніданку. Підписатись на розсилку можна тут.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG