Доступність посилання

ТОП новини

Варфоломій не спілкується з Онуфрієм, бо того сприймають частиною РПЦ – Филипович


Президент Росії Володимир Путін (ліворуч) і Московський патріарх Кирило, 11 липня 2017 року
Президент Росії Володимир Путін (ліворуч) і Московський патріарх Кирило, 11 липня 2017 року

Гості програми «Ваша Свобода»: Людмила Филипович, релігієзнавець; Климент (Вечеря), голова Синодального інформаційно-просвітницького відділу УПЦ (МП); Євстратій (Зоря), речник УПЦ КП.

«Україна не питатиме дозволу ані у президента Росії Путіна, ані у очільника РПЦ Кирила, як молитися, у які храми ходити» –​так президент Петро Порошенко відреагував на заяву Російської православної церкви про «рішучий протест» у зв’язку з рішенням Константинопольського патріархату призначити у Києві двох екзархів у межах підготовки до надання автокефалії українській православній церкві. «Це рішення є грубим порушенням церковних канонів...» – це, зі свого боку, стверджував священний синод Російської православної церкви. Як наголосив представник РПЦ, митрополит Іларіон в ефірі державного російського телеканалу, Константинополь учинив із РПЦ «подло и вероломно». В УПЦ (МП), як і в РПЦ, теж розкритикували рішення Константинопольського патріархату і теж заявляють про порушення церковних канонів.

ЗАВАНТАЖИТИ

Олександр Лащенко: Пані Филипович, призначення двох екзархів, представників з боку Константинопольського патріархату – що це таке? Вони будуть у Києві – яке це має значення? Чому така увага, зокрема у Москві, до цієї події?

«Рубікон перейдено» і для нас, і для РПЦ
Людмила Филипович

Людмила Филипович: Приїзд, як вважає Москва, на «канонічну територію» (вона цим ще й підтвердила, що Україну розглядає частиною Московської патріархії) б’є по московських патріархальних інтересах. Нікому, напевне, не сподобався приїзд людей, які не належать до твоєї церкви, щоб вони чимось розпоряджалися, а тим більше, щоб встановлювали свої правила. Це так трактується з боку РПЦ.

(Повна версія програми)

Ситуація пов’язана зі скликанням Архієрейського собору у Києві, який планується на середину жовтня, на якому вручатимуть томос

Незалежні джерела говорять про те, що це як посли, будуть представниками Вселенського патріархату.

Архієпископ Данило і єпископ Іларіон, я думаю, найближчим часом прибудуть.

Приїжджають, тому що складна ситуація в Україні, пов’язана перш за все зі скликанням Архієрейського собору у Києві, який планується на середину жовтня цього року, на якому обиратимуть предстоятеля нової церкви і якому вручатимуть цей томос.

Напевне, 27 років непогодження між собою православних України приводять до думки, що необхідні посередники. Таким посередником має виступити представник Вселенського патріарха, щоб не було звинувачень в бік Української держави, що та втручається у церковні справи. Тепер церковна влада втручається у православні справи України.

Тут не лише церковні причини, зміни статусу РПЦ, а й геополітичні
Людмила Филипович

«Рубікон перейдено» і для нас, і для РПЦ, яка погрожує тепер всьому світу, що розірвуть євхаристійне єднання. Тоді фактично створять окреме своє «вселенське православ’я». Не знаю, чи знову вийде помиритися. Приїзд патріарха Кирила до Вселенського патріарха – це було дуже обнадійливо. Думаю, що його попередили, до речі, що будуть надіслані екзархи.

Вселенський патріарх не вважає за потрібне спілкуватися з митрополитом Онуфрієм, оскільки його сприймають частиною РПЦ. Всі деталі не розголошуються, щоб не викликати упереджень і якихось, можливо, додаткових кроків.

Предстоятель РПЦ Кирил (зліва) і Вселенський патріарх Варфоломій I. Стамбул, 31 серпня 2018 року
Предстоятель РПЦ Кирил (зліва) і Вселенський патріарх Варфоломій I. Стамбул, 31 серпня 2018 року

Процес отримання автокефалії УПЦ не зупинити абсолютно, це вже неповоротний момент. Тут не лише церковні причини, зміни статусу РПЦ, а й геополітичні. Змінився статус Росії за останніх 4 роки, війна, яка та розпочала на сході України, анексія Криму показали всьому світу, що Росія з «пухнастої і білої» перетворилася на абсолютного «дракона». Всі дуже переживають і за свою долю, тому сьогодні і з Путіним розмовлятимуть трошки інакше, ніж 4 роки тому.

– Чому УПЦ (МП), як і РПЦ, дуже гостро, як видно з заяв у пресі, реагує на візит, якщо світською мовою говорити, двох представників Константинопольського патріархату?

Представники Візантійської церкви мають дуже великий досвід, як «зловити рибку у мутній воді»
Климент (Вечеря)

Климент (Вечеря): І УПЦ, і Константинопольський патріархат живуть, відповідно до церковних канонів. Церковні канони абсолютно категорично забороняють будь-яку церковну діяльність єпископа на території, яка канонічно підпорядковується іншому єпископу. Тому навіть за правилами ввічливості, потрібно привітатися з господарем, коли ти приїжджаєш до його дому. Можна було б хоч повідомити блаженнішого митрополита Онуфрія, що є така пропозиція – приїхати сюди, щоб звершувати якусь свою церковну діяльність.

Приїзд екзархів не є чимось несподіваним, новим, тому що і єпископ Іларіон, і єпископ Даниїл багато разів приїжджали в Україну, тільки вони не були екзархами.

Ця місія «вивчати ситуацію» є дещо фарсом, перетворення всього процесу у спотворення дійсності. У Константинополі, тобто у Стамбулі – Константинополя вже не існує дуже багато років, дуже добре знають ситуацію в Україні. Це (приїзд екзархів до України – ред.) пов'язано з тим, що Константинополь у складній ситуації. Дуже багато чинників впливає на рішення Константинопольського патріархату і далеко не завжди це саме церковні чинники. І тому потрібно якось «вийти сухим із води». Представники Візантійської церкви мають дуже великий досвід, як «зловити рибку у мутній воді», всіх залишити ні з чим, а вийти переможцем у цій ситуації.

1991 року Московський патріархат надав УПЦ томос. Ми вже маємо томос про незалежність УПЦ. Той томос який уявно сьогодні тут хтось очікує від Константинопольського патріархату, зовсім не буде мати тих прав і тих положень, які ми вже сьогодні маємо. УПЦ є автономною церквою з правами широкої автономії. З Московським патріархатом нас поєднує лише духовна єдність, тобто через Московський патріархат маємо єдність із Вселенським православ’ям. У той же час ні патріарх Московський, ні жоден архієрей, ні жоден представник РПЦ не бере ніякої участі в адмініструванні і в діяльності УПЦ.

Потрібно розібратися у «своїй хаті» і «поставити усі крапки над «і», щоб ми не мали випадків, які псують репутацію нашої держави. Від наших політиків теж багато впливу є, який, можливо, набагато гірший, ніж зовнішні впливи. Я зовсім не впевнений, що Донецька, Харківська, Одеська, Луганська, Херсонська області будуть також абсолютно охоче змінювати юрисдикцію. Ми будемо мати ще десять розколів.

Голова УПЦ (Московського патріархату) митрополит Онуфрій у своїй резиденції в Києво-Печерській лаврі. А на стіні – портрет Московського патріарха Кирила, глави Російської православної церкви. Київ, 4 січня 2017 року
Голова УПЦ (Московського патріархату) митрополит Онуфрій у своїй резиденції в Києво-Печерській лаврі. А на стіні – портрет Московського патріарха Кирила, глави Російської православної церкви. Київ, 4 січня 2017 року

– Останні події, пов’язані з приїздом екзархів від Константинопольського патріархату, така різка оцінка РПЦ – що ви з цього приводу думаєте?

Євстратій (Зоря): Бачимо, що той процес, який був анонсований ще у квітні цього року, рухається вперед. Як сказав Вселенський патріарх у промові на зібранні архієреїв в Константинополі, те, що матір-церква терпеливо ставилася до порушення канонів з боку Московського патріархату у відношенні Київської церкви впродовж понад 300 років, не означає, що це порушення стало законним чи правильним.

Євстрітій (Зоря), речник УПЦ КП
Євстрітій (Зоря), речник УПЦ КП

Московський патріархат заявляє, що вони проти. Очевидно, бо це зачіпає їхні інтереси і їхнє бажання й далі володіти у церковному відношенні Україною
Євстратій (Зоря)

Те, що зараз чуємо в ефірі – це постійне уникнення визнання того факту, який говорять у Москві, що Україна – «канонічна територія» Московського патріархату. Ми «незалежні», «самостійні» і так далі. Вселенський патріарх чітко і однозначно підтверджує позицію, що це не територія Московського патріархату. Відповідно надсилання екзархів є повним правом Вселенського патріарха. Це є елемент розв’язання кризи, коріння якої ще у 17-му столітті. І Вселенський патріарх сказав, що саме РПЦ спровокувала цю кризу, їй надавалася можливість, зокрема впродовж останніх 27 років, зробити все необхідне, щоб її розв’язати, замість цього вона лише поглиблювала її. І коли Вселенський патріарх, який має особливе право і обов’язок піклуватися за єдність православ’я і канонічний порядок, вирішив більш активно діяти в цьому напрямку, Московський патріархат заявляє, що вони проти. Очевидно, бо це зачіпає їхні інтереси і їхнє бажання й далі володіти у церковному відношенні Україною. І не тільки в церковному.

Ми переконані, що і цей етап буде пройдено. Наступний етап – коли буде зібрання Синоду Константинопольського патріархату, коли буде рішення про канонічну реабілітацію патріарха Філарета, про томос, коли буде скликаний собор, який об’єднає українську церкву.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ:

Томос для України: Москва готує розкол, а сам Путін витісняє патріарха Кирила

«Україна не питатиме дозволу ні в Путіна, ні в Кирила, як молитися» – Порошенко

Варфоломій не спілкується з Онуфрієм, бо того сприймають частиною РПЦ – Филипович

«Форпост «русского мира». У Почаївській лаврі готуються протистояти автокефальній українській церкві?

Питання не в тому, буде чи не буде томос для України, а як швидко його нададуть – речник УПЦ КП

Вселенський патріарх Варфоломій I під час вшанування пам’яті жертв Голодомору-геноциду в Україні 1932–33 років. Київ, 26 липня 2008 року
Вселенський патріарх Варфоломій I під час вшанування пам’яті жертв Голодомору-геноциду в Україні 1932–33 років. Київ, 26 липня 2008 року
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG