Доступність посилання

ТОП новини

Радіо Свобода Daily: Сенцов вже не вірить «у щасливий кінець» і написав заповіт


Акція на підтримку Олега Сенцова в Києві
Акція на підтримку Олега Сенцова в Києві

Сенцов написав заповіт

Олег Сенцов написав заповіт на свою творчість у разі смерті, де передав своїй соратниці з Криму роботу над своїми незакінченими фільмами і сценаріями. Про це проекту Радіо Свобода «Крим.Реалії» розповіла двоюрідна сестра режисера Наталія Каплан. «Він склав заповіт на ім’я своєї подруги, соратниці. Вона з Криму. Ім’я я називати не буду. Просить, щоб у разі його смерті їй передали роботу над його фільмами незакінченими, сценаріями. Щоб вона розпоряджалася ними, як вважає за потрібне сама або, якщо вона відмовиться, щоб передала це тому, хто зможе з цим впоратися. Фінансова сторона питання – гонорари і так далі – дітям звісно», – розповіла Каплан.

Крім того, вона переповіла, що в листі їй Сенцов пише, що він вже не вірить «у щасливий кінець всієї цієї історії». Стан у нього стабільно-важкий. «До всіх старих спецефектів тепер ще додалася гіпоксія – це нестача кисню в органах, в основному в серці і мозку. Туман в голові, все крутиться, тіло, голова і кінцівки німіють. Кровоносна система взагалі не справляється з живленням киснем організму», – передає слова брата Наталія Каплан.

Луценко прокоментував ситуацію з Седлецькою та Бердинських

Генеральний прокурор Юрій Луценко наполягає на тому, що слідчим таки необхідні дані про місцеперебування телефонів журналісток Наталії Седлецької і Крістіни Бердинських за півтора року, щоб встановити дату їхньої імовірної зустрічі «не під запис» із директором НАБУ Артемом Ситником. (Прокуратура розслідує можливе розголошення ним таємниці слідства).

«Я категорично заперечую, що ми когось слухали, а зараз хочемо легалізувати. Слідство не цікавить нічого із журналістської діяльності», – сказав Луценко, стверджуючи, що у слідства «немає іншого варіанту, як дізнатися дату цього самого off the recor», окрім як отримати дані із телефонів журналісток.

За останні 17 місяців і співробітники ГПУ, і сам генеральний прокурор неодноразово ставали героями журналістських розслідувань команди «Схем». Редакція зібрала такі сюжети в окремий перелік.

Заплутана історія військового блогера Ананьєва

Скандальний випадок на Дніпропетровщині. Правоохоронці затримали, а потім відпустили учасника бойових дій на Донбасі, відомого блогера, а віднедавна ще й письменника Валерія Ананьєва. Його підозрюють у причетності до жорстокого побиття людини під час побутового конфлікту ще два з половиною роки тому. В поліції заявляють, що чоловік відмовлявся співпрацювати зі слідством і упродовж кількох місяців перебував у розшуку, хоча сам Ананьєв як особистість досить відома, весь цей час «світився» в медійному просторі й навіть анонсував свою нову книгу та всеукраїнський тур на її підтримку. Примітно, що й саме затримання автора сталось за декілька хвилин до презентації книги в Дніпрі. Що стоїть за цією справою, пояснює наша кореспондентка у регіоні.

Що ще?

НАБУ відкрило справу щодо незадекларованого елітного майна в США фігуранта розслідування «Схем» – заступника голови Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів Віктора Шемчука через незадекларований маєток у Маямі, США.

А харківський суд на першому засіданні у справі «рюкзаків Авакова» затвердив угоду, яку уклав зі слідством єдиний підозрюваний, який залишився у цій справі, представник фірми-переможця тендеру на постачання наплічників для Нацгвардії Володимир Литвин. Ця угода передбачає визнання його винуватим за частиною 4 статті 190 Кримінального кодексу України та частиною 4 статті 358 ККУ, призначення покарання у вигляді 5 років позбавлення волі з іспитовим терміном 2 роки. Також Литвин узяв на себе зобов’язання відшкодувати збитки 4 мільйони 845 тисяч гривень.

Орбан проти ЄС

Історичний момент переживають нині і депутати Європейського парламенту, і офіційний Будапешт: вперше у Страсбурзі вирішують, що за грубі порушення засадничих принципів ЄС Угорщину слід покарати. На кону: позбавлення уряду прем’єр-міністра Віктора Орбана права голосу в Раді ЄС, керівному органі Євросоюзу. Друг російського президента Володимира Путіна, керівник уряду Угорщини неодноразово дозволяв собі й «антиукраїнські» заяви, а у серпні навіть створив посаду міністра у справах Закарпаття.

Сам Орбан вже звинуватив Європейський парламент у спробі «шантажувати» Будапешт. Втім, для того, щоб розпочати дисциплінарне провадження проти Угорщини, рішення потребуватиме підтримки двох третин європейських парламентаріїв у голосуванні, призначеному на сьогодні, 12 вересня.

Далі ще три події, що трапились у світі.

У Росії розпочалися військові навчання «Схід-2018», які триватимуть кілька днів. Цей захід, за офіційними повідомленнями, включатиме до 300 тисяч військовослужбовців та 1000 літаків, що зробить його масштабнішим військовим вишколом Росії за останні майже 40 років.

В Іспанії тисячі каталонців вийшли на вулиці Барселони, щоб відзначити Національний день регіону і висловити підтримку незалежності від Іспанії.

У Барселоні тисячі каталонців вимагають незалежності від Іспанії – відео
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:47 0:00

У США згадували найбільший теракт в історії людства, коли 11 вересня 2001 року 19 бойовиків «Аль-Каїди» захопили чотири пасажирські літаки. Два з них спрямували у хмарочоси Світового торговельного центру у Нью-Йорку, після чого так звані «вежі-близнюки» завалилися. Ще один влетів у будівлю Пентагону. Четвертий літак розбився у Пенсильванії.

Свідок подій 11 вересня у Нью-Йорку: «Ти це постійно носиш у собі» – відео
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:55 0:00

Рекорд Бондаренка

Антон Бондаренко, який вирушив у подорож по воді з Києва до Одеси, досягнув фінішу і повідомив про це у соцмережах. Бондаренко вирушив у подорож на сап-дошці, на якій треба веслувати стоячи. У подорож він взяв мінімум багажу та 430 гривень – стільки становить мінімальна соціальна виплата в Україні.

Мандрівка весляра почалася 14 серпня. Він поставив собі за мету пройти весь маршрут по воді, щоб зібрати понад 38 тисяч гривень для хворої літньої жінки Світлани Щербань та її родини.

Початок експедиції на САП-дошці з Києва до Одеси. 14 серпня 2018, Київ, Україна
Початок експедиції на САП-дошці з Києва до Одеси. 14 серпня 2018, Київ, Україна

Допомагайте іншим будь-яким доступним Вам методом!

Ваше Радіо Свобода Daily

Радіо Свобода Daily – читайте все в одному мейлі! Усі важливі новини та ексклюзиви нашого сайту в одному листі. Надсилаємо щодня (окрім неділі) о 7-й ранку якраз до Вашого сніданку. Підписатись на розсилку можна тут.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG