Доступність посилання

ТОП новини

7 розслідувань «Схем» про Генпрокуратуру і Луценка


Які матеріали про Генпрокурора опублікувала програма в період, за який ГПУ витребувала дані з телефону головреда Седлецької

Програма «Схеми» – спільний проект Радіо Свобода і телеканалу UA:Перший – займається розслідуваннями високопосадової корупції в Україні. 27 серпня Генеральна прокуратура України отримала від суду дозвіл отримати дані про дзвінки, СМС та місцеперебування головного редактора програми Наталки Седлецької за півтора роки – з липня 2016-го по листопад 2017 року. І співробітники ГПУ, і сам генеральний прокурор неодноразово ставали героями журналістських розслідувань команди «Схем». Редакція зібрала такі сюжети у переліку нижче.

Весілля сина Луценка «по-генпрокурорськи»

Це розслідування про те, як генпрокурор Юрій Луценко використав службове становище, залучивши адміністративні ресурси для святкування весілля свого сина. Журналісти показали, що гостями свята стали перші особи держави, включно з президентом України, головою уряду, міністрами та депутатами. Це може вказувати на заангажованість генпрокурора, відсутність політичної нейтральності. Під час зйомок цього розслідування на знімальну групу «Схем» напали співробітники Управління державної охорони, які охороняли захід.

Таємні статки прокурорів

Журналісти опублікували дані, про те, що низка працівників Генеральної прокуратури мають у власності численну елітну нерухомість та їздять на дорогих автомобілях, хоча їхні офіційні доходи та офіційні доходи членів їхніх родин не співмірні з цим розкішним життям, Це може свідчити про незаконне збагачення прокурорів із використанням службового становища.

Начальник економічного департаменту ГПУ Гуцуляк. Життя у позику

Це розслідування про Володимира Гуцуляка, голову одного з ключових департаментів Генпрокуратури – з особливо важливих справ у сфері економіки. Зарплата державного службовця в Україні дуже низька. Втім, журналісти звернули увагу, що працюючи все життя на державній службі в правоохоронних органах, Гуцуляк обзавівся віллою під Києвом та отримав у власність елітний позашляховик за сумнівних обставин. При цьому журналісти наводять приклади, як департамент, який очолює Гуцуляк, був залучений у зведенні рахунків із політичними та бізнесовими опонентами владної верхівки.

Генпрокуратура Юрського періоду

Журналісти розповіли, що генеральний прокурор, який за законом має бути політично нейтральним, проводить численні неафішовані зустрічі із народними депутатами, які є фігурантами кримінальних проваджень, та особами, наближеними до команди президента України. Журналісти припускають, що генеральний прокурор Юрій Луценко не викорінив будь-які політичні впливи на правоохоронний орган, що мав би бути повністю незалежним.

Їзда без правил

У цьому матеріалі журналісти показали, як генпрокурор Юрій Луценко систематично нехтує правилами дорожнього руху.

Таємна філія Генпрокуратури

У цьому розслідуванні ідеться про колишніх керівників Генпрокуратури, які, офіційно звільнившись з роботи, але користуючись своїм впливом та зв’язками, виконують функції таких собі тіньових посередників між правоохоронцями й людьми, в яких можуть бути проблеми із законом.

Мамині прокурори

Розслідування, в якому журналісти виявили тенденцію: прокурори та слідчі різних департаментів та управлінь Генпрокуратури мешкають в елітних маєтках та дорогих апартаментах, оформлених на третіх осіб. Наприклад, на матерів-пенсіонерок чи дружин, в яких немає високих офіційних статків. Це може свідчити про спробу приховати майно, придбане за незаконно отримані кошти.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG