Доступність посилання

ТОП новини

«Схід-2018»: навіщо Росії масштабне військове навчання?


Військові літаки летять під час спільних російсько-білоруських військових навчань «Захід-2017». Білорусь, 20 вересня 2017 року
Військові літаки летять під час спільних російсько-білоруських військових навчань «Захід-2017». Білорусь, 20 вересня 2017 року

11 вересня в Росії розпочинаються військові навчання «Схід-2018», які триватимуть кілька днів. Цей захід, за офіційними повідомленнями, включатиме до 300 тисяч військовослужбовців та 1000 літаків, що зробить його масштабнішим військовим вишколом Росії за останні майже 40 років. Що Росія хоче цим показати?

Росія розпочинає військових навчань у Сибіру та на Далекому Сході. У Кремлі цей захід вже назвали найбільшим в історії військовим вишколом на російській території.

Навчання під назвою «Схід-2018» триватимуть з 11 по 15 вересня. Москва заявляє, що кількість залучених військовослужбовців більш ніж удвічі перевищить ту, яка брала участь у найбільшому російському військовому вишколі – «Захід-81». Він відбувався у 1981 році та нараховував 150 тисяч осіб.

«Схід-2018»: де і скільки

Російський міністр оборони Сергій Шойгу заявив, що «Схід-2018» включатиме російську армію, авіацію, флот, а також війська з Китаю та Монголії.

«Участь братимуть близько 300 тисяч військовослужбовців, більш ніж 1000 літаків, гелікоптерів і дронів, до 80 бойових і логістичних військово-морських суден і до 36 тисяч танків, бронетранспортерів та інших транспортних засобів», – заявив Шойгу 4 вересня.

Він також додав, що «активна фаза» «Сходу-2018» проходитиме у п’яти областях загального призначення у Центральній та Східній Росії, на чотирьох аерокосмічних і військових майданчиках ППО, а також на трьох морях далекосхідного узбережжя Росії – Японському, Охотському і Беринговому.

За словами російського міністра, «основний сценарій» проведуть на станції Цугол у Прибайкальському регіоні – частині Східного військового округу Росії.

Близько 3200 китайських військових також будуть тренуватися разом із російськими військами із залученням 900 китайських військових машин та 30 літаків.

Прес-секретар Кремля Дмитро Пєсков заявив, що російський президент Володимир Путін відвідає «стратегічні тренування» після його поїздки на Східний економічний форум у місті Владивосток, який триватиме з 11 по 13 вересня.

Навіщо запросили Китай

Алекс Кокчаров, провідний російський аналітик з питань Росії у лондонській фірмі HIS Markit, зазначає, що Китай ніколи раніше не брав участі у російських організованих військових вишколах на російській землі.

«Вони мали спільні військові навчання під егідою Шанхайської організації співробітництва (ШОС), але вони відрізнялися, оскільки були багатонаціональними», – заявив експерт 10 вересня. «Вони різні, оскільки це російська навчально-тренувальна програма, в якій запросили взяти участь Китай та Монголію», – сказав він.

«Метою цих конкретних навчань є проектування російської військової потужності в Азійсько-Тихоокеанському регіоні», – пояснив Кокчаров.

«Якби Росія не запросила Китай, Пекін міг би розцінити це як потенційно небезпечну російську активність. Я думаю, що Китай запросили, щоб уникнути будь-яких страхів з боку китайського керівництва, що ці конкретні заходи спрямовані проти Китаю. Та це повідомлення не стільки для самого Китаю, скільки для США та Японії», – додав він.

Що саме Росія хоче показати світу?

«Росія хоче показати, що вона має великомасштабні військові можливості не тільки в західній частині країни, де розташована більша частина її військових об’єктів та військових сил, але і на сході. І хоча схід країни й має меншу кількість населення, але володіє природними ресурсами та територією», – сказав Кокчаров.

Марк Ґалеотті, дослідник з питань Росії в Чеському інституті міжнародних відносин у Празі, стверджує, що «Схід-2018» має на меті показати світові, що Росія тепер здатна боротися у повномасштабному конфлікті, залучаючи всі гілки своїх військових сил.

«Це стосується підготовки роботи їхніх командних структур вищого рівня. Проте водночас вони абсолютно чітко розуміють, як на це дивитиметься решта світу, особливо за участі китайців», – сказав Ґалеотті нещодавно Службі мовлення британських сил.

«Схід-2018» водночас демонструє, що «у Росії є друг», Китай, і роль Пекіна «не слід виключати з сучасної геополітики».

Російський президент Володимир Путін спостерігає за військовими навчаннями, архівне фото
Російський президент Володимир Путін спостерігає за військовими навчаннями, архівне фото

Контекст Сирії та України

Кокчаров не вважає, що «Схід-2018» слід розглядати в контексті нинішнього напруження між Москвою та Заходом через війни в Сирії чи на сході України, оскільки військові навчання, ймовірно, були заплановані ще кілька років тому.

«Я б не пов’язував це із військовим втручанням Росії в Сирію чи Україну. Логістика для цього, швидше за все, є складною і потребує завчасного планування», – заявив Кокчаров Радіо Свобода. Він також додав, що «хоча ці тренувальні процеси і були оголошені лише нещодавно, я переконаний, що їх планували протягом тривалого періоду часу, цілком можливо, що за кілька років».

Однак, Кокчаров сумнівається в тому, що «Схід-2018» буде саме таким, яким його оголошує Кремль.

«Минулого року, коли Росія проводила навчання «Захід-2017» спільно з Білоруссю, Кремль суттєво занизив кількість залучених військових, щоб уникнути необхідності запрошувати іноземних спостерігачів», як того вимагає Договір про звичайні збройні сили в Європі.

«Враховуючи те, що ми знаємо, що Росія серйозно не дорахувала кількості військ, залучених до «Захід-2017», я не розумію, чому ми повинні вірити словам Москви цього разу, коли вона зазначає, що в навчаннях братимуть участь 300 тисяч військовослужбовців», – пояснив експерт.

Повідомляючи про дуже високі цифри, вони хочуть когось здивувати щодо потужності в Азійсько-Тихоокеанському регіоні, але насправді може бути залучено значно меншу кількість осіб, наголошує Алекс Кокчаров.

«Я б сказав, що навчання з залученням 60 тисяч осіб будуть, як і раніше, дуже великими, відповідно до будь-яких стандартів, – каже він, – Але я не впевнений у тому, що буде залучено 300 тисяч людей».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG