Доступність посилання

ТОП новини

Росія випустила «черговий фейк» у справі МН17


Начальник головного ракетно-артилерійського управління Міністерства оборони Росії Микола Паршин на прес-конференції в Москві
Начальник головного ракетно-артилерійського управління Міністерства оборони Росії Микола Паршин на прес-конференції в Москві

Міжнародна Спільна слідча група просить Росію надати всю доступну інформацію у справі літака «Боїнг-777»​ «Малайзійських авіаліній» рейсу МН17, збитого в небі над Донбасом у липні 2014 року. У своїй заяві міжнародні слідчі запевняють, що вони ретельно вивчать усі матеріали, які може надати російська сторона, як вони просили, починаючи з 2014 року, але жодної відповіді поки що не отримали. Інформація ж, яку Росія досі подавала публічно, була, за словами слідчих, «фактично невірною». Так слідчі відреагували на понеділкову прес-конференцію в Москві, де представники російського Міністерства оборони представили нову версію, згідно з якою малайзійський літак був збитий українською ракетою, що перебувала на озброєнні українських протиповітряних сил у Прикарпатті, поблизу Тернополя. Українські офіційні особи назвали заяву Росії черговим фейком.

17 вересня представники Міністерства оборони Росії провели прес-конференцію, на якій заявили, що відео матеріали, які мали міжнародні слідчі у справі літака рейсу МН17, були сфальсифіковані, а вони мають неспростовні докази того, що ракета, яка атакувала літак рейсу МН17, була українською.

Начальник головного ракетно-артилерійського управління Міністерства оборони Росії Микола Паршин заявив, що ракета була виготовлена ще в радянський час і доправлена в УРСР у 1986 році, а після розпаду СРСР її прийняли на озброєння української армії. Від того часу в Росію вона не поверталася.

Представники спільної слідчої групи можуть ознайомитися з цими документами, якщо побажають
Микола Паршин

На брифінгу він представив нібито комплект технічної документації, яка заповнюється на заводі-виробникові на кожний випущений виріб і зберігається там незалежно від того, чи перебуває він на території Росії чи за її межами. «Представники спільної слідчої групи можуть ознайомитися з цими документами, якщо побажають», – додав він.

Міжнародні слідчі звертаються до Росії: надайте докази

Спільна група з питань розслідування катастрофи літака «Малайзійських авіаліній», до якої входять Австралія, Бельгія, Малайзія, Нідерланди та Україна, відреагувала на нові заяви з Москви проханням надати слідству ці матеріали. У заяві слідчих мовиться, що вони готові «ретельно вивчити матеріали, представлені сьогодні, як тільки Російська Федерація надасть слідчій групі відповідні матеріали, згідно з проханням, висловленим у травні 2018 року та згідно з резолюцією Ради безпеки ООН під номером 2166».

24 травня 2018 року слідчі надали додаткові докази щодо ключової ролі Росії в трагічній катастрофі рейсу MH17. Група дійшла висновку, що зенітний ракетний комплекс «Бук», пострілом з якого був збитий літак, належав 53-й зенітно-ракетній бригаді збройних сил Росії.

Слідчі: MH17 було збито «Буком» з російської бригади (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:31 0:00

У своїй нинішній заяві слідчі говорять, що попередня інформація, яку російське Міністерство оборони надавало публічно, була «фактично неправильною». Зокрема, міжнародні слідчі нагадали про версію з винищувачем, який нібито перебував у небі над Донбасом. Ця версія, на якій наполягали в Москві в липні 2014 року, була підкріплена даними радарів, але не пройшла перевірки фактами.

Українські політики: «черговий фейк»

Це черговий інформаційний фейк, і ми мали б уже здобути імунітет до них
Андрій Парубій

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій назвав черговим фейком заяву Міністерства оборони Росії про те, що ракета, якою було збито рейс МН17 над Донбасом у 2014 році, була українською. Коментуючи на брифінгу заяву Міністерства оборони Росії, Парубій сказав: «Це черговий інформаційний фейк, і ми мали б уже здобути імунітет до них».

За його словами, майже щотижня російська пропаганда несе «потоки інформаційної брехні». Андрій Парубій нагадав, що експерти довели, що саме російські військові «здійснили злочин тоді, і ця трагедія відбулася за вказівки російських військових».

Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов заявив, що метою заяви російського Міністерства оборони було уникнути відповідальності за збитий літак.

На моїй пам’яті це, мабуть, дев’ята чи десята версія, яку намагаються нав’язати світовій громадськості російські військові і політики, щоб сховати свою причетність до цього страшного злочину
Олександр Турчинов

«Міністерство оборони Росії виступило з черговим фейком щодо нібито причетності України до трагедії, яка відбулася з малайзійським «Боїнгом», – заявив він. «На моїй пам’яті це, мабуть, дев’ята чи десята версія, яку намагаються нав’язати світовій громадськості російські військові й політики, щоб сховати свою причетність до цього страшного злочину. Був і іспанський диспетчер, був і український винищувач, і ракети «повітря-повітря», був і так званий колишній військовий, який якраз у той час був на аеродромі, звідкіля злітав український винищувач, щоб збити «Боїнг», і багато іншої брехні», – нагадав секретар РНБО.

Турчинов додав, що мета цих фейків одна: сховати справжніх злочинців. «Але те, що справжні злочинці – російське військове й політичне керівництво, – це вже доведено як офіційним розслідуванням, так і незалежними експертами», – підсумував він.

Журналіст Bellingcat: не хочеться навіть коментувати цю «жалюгідну прес-конференцію»

Еліот Гіґґінс, журналіст-розслідувач із проекту Міжнародної групи цивільних журналістів Bellingcat, яка провела власне розслідування цієї справи, в інтерв’ю Радіо Свобода говорить, що немає підстав говорити про серйозність нинішньої заяви Росії.

Немає можливості дізнатися, чи ця версія є правдивою. А способом співпраці зі слідчими в Москві вважають прес-конференції. Тож мені навіть коментувати не хочеться цю жалюгідну прес-конференцію, бо вони брехали вже стільки разів
Еліот Гіґґінс

«Багато разів Міністерство оборони Росії ловили на брехні у справі збиття літака рейсу МН17. Тому немає можливості дізнатися, чи ця версія є правдивою. Міжнародна слідча група, яка попросила Росію надати матеріали, нагадала про свої постійні прохання щодо цього і про те, що нічого від Росії вона поки не отримала. А способом співпраці зі слідчими в Москві вважають прес-конференції. Тож мені навіть коментувати не хочеться цю жалюгідну прес-конференцію, бо вони брехали вже стільки разів», – говорить британський журналіст.

На думку Гіґґінса, російський простір для маневрів різко звужується, бо очікується, що незабаром слідство почне висувати звинувачення конкретним особам, яких воно вже встановило.

«За нашою інформацією, вони мають прізвища і докази, ми також встановили цих осіб засобами нашого розслідування. Також насувається справа у Європейському суді з прав людини, де навіть не потрібні конкретні прізвища підозрюваних, а справа буде вестися проти Росії як держави», – нагадує журналіст. На його думку, при всьому масиві наявних доказів, ці справи не матимуть проблем із доказом вини й притягненням до відповідальності.

  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG