Доступність посилання

ТОП новини

Запаліть свічку на вікні. Україна і світ вшановують пам'ять мільйонів жертв сталінського Голодомору


Люди у Києві вшановують пам'ять жертв, влаштованого Сталіним Голодомору-геноциду 1932–33 років
Люди у Києві вшановують пам'ять жертв, влаштованого Сталіним Голодомору-геноциду 1932–33 років

У перших листопадових сутінках по усій Україні та інших місцях, де живуть українці на вікнах загоряються свічки пам'яті за закатованими, влаштованим Сталіним та його приспішниками штучного голоду, що забрав мільйони життів, скалічив фізично і морально до 18 мільйонів людей і не дав народитися цілому поколінню.

Історична відповідальність за Голодомор 1932-33 років лежить на Росії як правонаступниці СРСР, і той злочин не має терміну давності, заявив на заходах зі вшанування жертв Голодомору президент України Петро Порошенко.

«Росія знову, як і сто років тому, розгорнула агресію проти України, щоб повернути її в імперію. У Кремлі знову ненавидять і бояться вільної європейської України. Але вони вже не зможуть повернути колесо історії в зворотному напрямку», – сказав президент 24 листопада в Києві.

У Росії відповіли, що «голод був скрізь, а спроба України представити його як геноцид проти українців не мають нічого спільного із історичними фактами». Так написано на офіційній сторінці МЗС Росії у Facebook.

Голодомор 1932-33 років був не першим і не останнім голодом, який пережили українські села після приходу до влади у Росії більшовиків і захоплення ними України. Але це був тотальний штучний голод, спланований і продуманий, із повним вилученням зерна і продуктів харчування, із ізоляцією сіл і повним запереченням цього факту у засобах масової інформації та на міжнародному рівні.

Сталін та більшовицька кліка вирішили помститися українським селянам за спротив колективізації та руйнуванню церков і остаточно зламати опір України.

Геноцид проти українців – це помста Сталіна за спротив (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:18 0:00

Україна розраховує на широку міжнародну підтримку підготовленого нею проекту декларації ООН до 85-х роковин Голодомору, заявив президент Петро Порошенко.

Виступаючи на міжнародному форумі «Україна пам’ятає – світ визнає!», він нагадав, що вже близько 30 країн визнали Голодомор.

«Із кожним роком розширюється коло держав, які визнають Голодомор геноцидом українського народу. Вже близько трьох десятків держав на тому чи іншому рівні надали належну оцінку цій людській трагедії. Лише за останній час ухвалені важливі рішення Сенатом США й Асамблеєю Португальської Республіки. Маємо належне вшанування пам’яті жертв Голодомору і на рівні міжнародних організацій – таких як Організація Об’єднаних Націй, Європейський парламент, ЮНЕСКО, ОБСЄ, Парламентська асамблея Ради Європи» – сказав Порошенко.

Читайте також: «Змова мовчання». Ставлення Заходу до Голодомору

Президент України висловив вдячність за це іноземним партнерам, «які долучилися до відновлення історичної правди», але додав, що це лише «півдороги».

«Розраховуємо на широку міжнародну підтримку проекту декларації ООН до 85-х роковин Голодомору, підготовленого Україною. Закликаю наших партнерів підтримати і приєднатися до співавторів декларації», – наголосив президент.

Також президент України заявив про те, що підписав Указ, за яким Україна надасть гуманітарну допомогу трьом державам, народи яких потерпають від голоду:Єменській Республіці, Республіці Судан, Демократичній Республіці Конго.

Голодомор. Світ знав, але мовчав – відео
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:23:06 0:00

У листопаді 2006 року Верховна Рада України визнала Голодомор 1932–1933 років геноцидом українського народу. Україна з посиланням на дані науково-демографічної експертизи стверджує, що загальна кількість людських втрат від Голодомору 1932–33 років становить майже 4 мільйони осіб, а втрати українців у частині ненароджених становлять понад 6 мільйонів.

Зібрано величезну кількість доказів і свідчень очевидців.

Щороку в останню суботу листопада українці виставляють на своїх підвіконнях свічки в пам'ять про убитих голодом. На 85-роковини Голодомору 1932-33 років, які Український інститут національної пам'яті запропонував вшановувати під гаслом «Ніколи знову», українці додали до флешмобу зі свічею ще один елемент.

Говорять свідки Голодомору 1932-33 років:

«Обміняли на їжу все, крім вишиванки». Історія свідка Голодомору Анастасії Гулей​

Свідок Голодомору професор Корунець розповів про пережите у дитинстві​

Читайте також: Чому Голодомор є геноцидом: коротке пояснення

НА ЦЮ Ж ТЕМУ:

Голодомор – це ще одна червона лінія, яка назавжди розділила Україну і Росію

«До московської окупації тут ніколи не було голоду!» – Іван Малкович про геноцид 1932–1933 років

Нищення інтелігенції і духовенства в 1932–33 роках: чому Голодомор є геноцидом

«Люди йшли на кулемети, співаючи «Ще не вмерла Україна!» – історик про причини Голодомору 1932–1933

Голодомор-геноцид 1932–1933 років і нинішній погляд на ворога через приціл

Вселенський патріарх Варфоломій I (в центрі) під час вшанування жертв Голодомору-геноциду в Україні 1932–1933 років. Поруч пам’ятного знаку на Михайлівській площі в Києві, 26 липня 2008 року
Вселенський патріарх Варфоломій I (в центрі) під час вшанування жертв Голодомору-геноциду в Україні 1932–1933 років. Поруч пам’ятного знаку на Михайлівській площі в Києві, 26 липня 2008 року
  • Зображення 16x9

    Ірина Штогрін

    Редактор інформаційних програм Радіо Свобода з жовтня 2007 року. Редактор спецпроектів «Із архівів КДБ», «Сандармох», «Донецький аеропорт», «Українська Гельсінська група», «Голодомор», «Ті, хто знає» та інших. Ведуча та редактор телевізійного проекту «Ми разом». Автор ідеї та укладач документальної книги «АД 242». Автор ідеї, режисер та продюсер документального фільму «СІЧ». Працювала коментатором редакції культура Всесвітньої служби Радіо Україна Національної телерадіокомпанії, головним редактором служби новин радіостанції «Наше радіо», редактором проекту Міжнародної організації з міграції щодо протидії торгівлі людьми. Закінчила філософський факультет Ростовського університету. Пройшла бімедіальний курс з теле- та радіожурналістики Інтерньюз-Україна та кілька навчальних курсів «IREX ПроМедіа». 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG