Доступність посилання

ТОП новини

Нічник, собака та мир: про що мріють діти з прифронтової території


Лист від дітей із прифронтової зони
Лист від дітей із прифронтової зони

Святий Миколай вже складає валізи до дітей із прифронтових селищ Донбасу. Третій рік поспіль активісти Харківського адаптаційно-культурного центру організовують благодійну акцію «Олені святого Миколая». У 2017 році свої подарунки отримали діти з понад 20 міст Луганської та Донецької областей. Збирали святкові сюрпризи майже з усього світу. У цьому році маршрут охопить 30 міст, а в санчата святого Миколая збиратимуть понад три тисячі подарунків.

Про що мріють діти з прифронтових селищ? Про планшети, смартфони, великі ляльки, м'які іграшки… А ще, про нічник, щоб не боятися темряви, бо після тривалого часу в підвалах під обстрілами діти не можуть заснути; про собаку, хом'ячка та папугу, щоб було з ким погратися і не звертати увагу, що десь «гримить»; про велосипед, щоб їхати до школи, а не йти пішки кілька кілометрів; про мир, бо Святий Миколай може все.

Уже втретє харківські волонтери збирають подарунки для дітей із прифронтової території. У цьому році акція «Олені святого Миколая» захопить не лише Луганську, але й Донецьку область – це Мар'їнка, Красногорівка, Ласточкине, Уманське, Орлівка, Семенівка та Тоненьке, кажуть активісти Харківського адаптаційно-культурного центру.

Загалом вони збираються відвідати понад 30 міст, а листів чекають від трьох тисяч дітей. Сама ж творча група «Оленів…» сміється: як всюди встигнути, ще не вигадали, тож вірять, що їм дійсно допоможе святий Миколай. Головна умова в цьому році – це вік дітей. Листи приймаються від 3-річної малечі до 12-річних школярів.

«Ми намагалися в цьому році пояснити батькам, волонтерам та викладачам, що листи мають бути дитячими. Непотрібно їм допомагати та малювати за них. Три роки – це вже той вік, коли дитина може зробити закарлюки та пояснити, що вона хоче. Ми благаємо батьків не підмінювати дитячі мрії своїми забаганками», – каже представниця «Оленів святого Миколая» Євгенія Левінштейн.

Допомогти «Оленям…» та реалізувати мрію дітей може кожен охочий. Для цього потрібно обрати лист, який вам буде більше до вподоби у переліку, після цього написати волонтерам, що ви готові зробити цей подарунок малечі, і надіслати бажаний сюрприз до Харкова.

Наразі в базі опрацьовані не всі листи, бажання дітей постійно оновлюються, але Радіо Донбас.Реалії знайшли найбільш вражаючі.

«Дорогий Святий Миколай, зроби так, щоб у нашому селищі з’явився хореограф. Нам це дуже потрібно», – пише Аня.

«Я вірю в чаклунство і знаю, що Святий Миколай завжди приносить те, що я прошу. В цьому році хочу отримати проектор-нічник, бо боюся темряви після підвалу, де жила з батьками і братом влітку, а ще хочу колекцію кубиків-рубиків, бо вони мене заспокоюють», – пише Олександра з селища Новотошківське.

«Я живу в селищі Тошківка Луганської області. Сьогодні у нас тихо, але іноді чутно вибухи. Я прийшов зі школи і пишу вам листа. З дитинства захоплююся конструктором, люблю складати роботів та машини. Прошу вас подарувати мені «лего», якщо такий не знайдете, то зимову піжаму, тому що в селі у нас не дуже тепло», – пише 12-річний Назар.

«Я хочу подарунок не для себе, а мамі на день народження. Це фен. Бо її давно зламався, і вона повинна рано прокидатися, щоб помити голову, а потім почекати, щоб вона висохла», – це лист від 10-річної Насті.

«У мене є старший брат та маленька сестричка, якій три роки і вона хворіє на ДЦП. Усі ми спимо в одній кімнаті, але нам дуже бракує місця. Прошу тебе подарувати нам двоярусне ліжко для мене та маленької сестрички Таїчки», – пише 11-річна дівчинка Даша.

«Я проживаю і навчаюсь у зоні бойових дій. У мене є старший брат Олексій. Ми пішки ходимо шість кілометрів кожен день, тому що нема автобуса. Дуже хочу, щоб закінчилась війна. А для себе прошу невеличкий планшет. Проте, якщо в тебе немає грошей, то буду рада і ляльці», – пише Аліна, якій 9 років

Минулого року «Олені святого Миколая» змогли подарувати навіть ті речі, в які самі не вірили – скрипка, 3D-ручка. В цьому році вже є «важкі завдання» і справжні чарівники.

«Є у нас чудовий хлопчик із Новотошковки. Він – художник. Його робити зараз на виставці в Римі. І взагалі він – лауреат багатьох конкурсів. І він побажав собі маркери спеціальні. Це дуже коштовний подарунок. Але знайшлась людина в Торонто, яка готова ці маркери подарувати», – розповідає Євгенія Левінштейн.

Також активісти зазначили, що зменшилась кількість листів, в яких діти просять миру.

«Це дуже бентежить. Бо раніше кожен другий лист був про мир, а тепер цих прохань менше. Мені здається, що діти просто вже звикли жити поруч із війною, і не розуміють, що може бути якось інакше», – каже Євгенія Левінштейн.

Стати помічником «Оленів святого Миколая» можна до 18 грудня. У цей день волонтери розпочнуть свій святковий марафон привітань дітей із прифронтових міст.

ОСТАННІЙ ВИПУСК РАДІО ДОНБАС.РЕАЛІЇ:

(Радіо Свобода опублікувало цей матеріал у рамках спецпроекту для жителів окупованої частини Донбасу. Якщо у вас є тема для публікації чи відгук, пишіть нам: Donbas_Rаdio@rferl.org)

XS
SM
MD
LG