Доступність посилання

ТОП новини

Як проходив і що вирішив Об’єднавчий собор в Києві – хроніка

15 грудня у соборі Святої Софії в Києві відбувся Об’єднавчий собор щодо створення нової Української церкви.

15 грудня у Києві пройшов Об’єднавчий собор українських православних церков, на якому затвердили статут, назву і предстоятеля помісної православної церкви в Україні. Головою Автокефальної Помісної Православної Церкви України обраний митрополит УПЦ КП Епіфаній. Лише після цього глава нової церкви має право отримати у Константинополі томос про автокефалію від Вселенського патріархату. І тоді Українська церква офіційно стане 15-ю автокефальною церквою світу.

Ініціативна група запросила всіх охочих на спільну молитву за автокефалію, яка розпочалася з 9-ї ранку на Софійській площі.

Сам Об’єднавчий собор працювавав в закритому режимі.

У соборі взяли участь понад 40 ієрархів від УПЦ Київського патріархату та 12 ієрархів від УАПЦ.

Москва виступила категорично проти надання українській церкві автокефалії.

Нагадуємо, що томос про автокефалію новообраний предстоятель помісної православної церкви Митрополит Епіфаній отримає у Константинополі 6 січня 2019 року.

На цьому ми завершуємо наш живий блог.

Слідкуйте за останніми новинами на нашому сайті та у соцмережах.

Будьте з нами!

Софієвська площа, Київ, 15 грудня 2018 р.
Софієвська площа, Київ, 15 грудня 2018 р.

Момент голосування за кандидатури претендентів на керівництво єдиною помісною православною церквою в Україні:

Як обрали голову єдиної помісної православної церкви в Україні – фотогалерея

Перша літургія Предстоятеля єдиної помісної автокефальної Православної Церкви Митрополита Епіфанія відбудеться вже 16 грудня в Михайлівському Золотоверхому соборі Києва – прес-центр УПЦ КП.​

Голосування за главу української помісної церкви пройшло абсолютно демократично, без жодних спекуляцій, розповів в ефірі Радіо Свобода Андрій Юраш, директор Департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури України.

«Якщо не помиляюся митрополит Єпіфаній отримав 36 голосів, Симеон – 28. Дуже важливо, що велика довіра була до представника УПЦ МП, і це може означати, що у найближчому майбутньому інші архієреї цього патріархату доєднаються до нової помісної церкви», – сказав Юраш, який особисто був присутній на Об'єднавчому соборі.

Читайте більше: Було троє кандидатів. Як проходило голосування за главу української помісної церкви

«Двері нашої церкви відчинені для всіх. Ми закликаємо до об'єднання, ми закликаємо всіх бути в цій визнаній Єдиній помісній українській православній церкві»

Як митрополит Епіфаній вперше звертався до людей у новому статусі:

Митрополит Епіфаній вперше звернувся до людей у новому статусі
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:18 0:00

«За це об'єднання українського народу тисячі священників загинули в сибірських тюрьмах, тисячі розстріляні в застінках НКВД» – військовий капелан під час очікування рішення Об’єднавчого собору.

А ви були на Софіївській площі в цей день? Діліться з нами враженнями в коментарях!

На момент обрання Епіфаній був митрополитом Переяславським і Білоцерківським, намісником Видубицького чоловічого монастиря у Києві, ректором Київської православної богословської академії.​ Хто він і чого чекати?

  • За церковними мірками – доволі молода людина. Епіфанію 39 років.
  • Навчався у Київській духовній академії, пізніше Афінському Національному Університеті (Греція) на філософському факультеті.
  • Церковну кар’єру розпочав у Рівному.
  • 21 грудня 2007 року пострижений у чернецтво з іменем Епіфаній на честь святителя Епіфанія Кіпрського.
  • Епіфаній був особистим секретарем патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета. Він є патріаршим намісником. Це означає, що після смерті Філарета Епіфаній автоматично очолив би Київський Патріархат.

«Святійший Патріарх Філарет назавжди залишиться в історії творцем відродженої Української Церкви та великим українцем – народний депутат України Андрій Іллєнко дякує Патріарху Філарету без якого «про жоден Томос сьогодні би не йшлося».

Звернення предстоятеля Автокефальної Помісної Православної Церкви України митрополита УПЦ КП Епіфанія:

Президент України Петро Порошенко виступає перед людьми на Софіївський площі: «Цей день увійде в історію як священний день, день створення Автокефальної Помісної Православної Церкви України, день остаточного здобуття незалежності від Російської Федерації. І Україна вже не буде пити, кажучи словами Тараса Шевченка, «з московської чаші московську отруту».

Дивіться стрім:

Об’єднавчий собор у фотографіях:

На Об’єднавчому соборі митрополитом Помісної української православної церкви обрано єпископа УПЦ КП Епіфанія, повідомляє видання LIGA.Net з посиланням на власні джерела.

За інформацією від кореспондента Радіо Свобода, що перебуває на Софійській площі, перша частина Об’єднавчого собору позаду, а протягом наступних двох годин може бути названо ім’я предстоятеля об’єднаної української православної церкви.

Президент України Петро Порошенко опублікував фото із Собору

Під час свого виступу на Об’єднавчому соборі президент України закликав ієрархів церков до єднання.

"Це є колосальна відповідальність, яка в ці години лежить саме на вас. Держава зробила все, що могла, і тепер саме від вас залежить майбутнє України, нації, свобода і духовна незалежність", - сказав Петро Порошенко.

Президент Петро Порошенко у ці хвилини виступає на Об’єднавчому соборі

Президент України Петро Порошенко нагадав про роль Віктора Ющенка в об’єднанні українського православя

Уже понад три години за зачиненими дверима у Софії Київській триває Об'єднавчий собор. Жодної офіційної інформації про його перебіг наразі нема.

Тим часом на Софійській площі кілька тисяч людей продовжують очікувати на рішення Собору. Люди мають змогу зігрітися та випити чаю в облаштованих пунктах обігріву. На сцені тривають виступи культурних і громадських діячів.

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров побажав православним українцям успішного проведення Об'єднавчого собору

Жодної пожежі на Софійській площі: "Це спалахнула олія на пательні під час приготування їжі в одному із павільйонів на Різдвяному ярмарку", - повідомили у МВС України

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG