Доступність посилання

ТОП новини

Як проходив і що вирішив Об’єднавчий собор в Києві – хроніка

15 грудня у соборі Святої Софії в Києві відбувся Об’єднавчий собор щодо створення нової Української церкви.

15 грудня у Києві пройшов Об’єднавчий собор українських православних церков, на якому затвердили статут, назву і предстоятеля помісної православної церкви в Україні. Головою Автокефальної Помісної Православної Церкви України обраний митрополит УПЦ КП Епіфаній. Лише після цього глава нової церкви має право отримати у Константинополі томос про автокефалію від Вселенського патріархату. І тоді Українська церква офіційно стане 15-ю автокефальною церквою світу.

Ініціативна група запросила всіх охочих на спільну молитву за автокефалію, яка розпочалася з 9-ї ранку на Софійській площі.

Сам Об’єднавчий собор працювавав в закритому режимі.

У соборі взяли участь понад 40 ієрархів від УПЦ Київського патріархату та 12 ієрархів від УАПЦ.

Москва виступила категорично проти надання українській церкві автокефалії.

Поки що достеменно невідомо, скільки саме буде представників Російської православної церкви в Україні, оскільки офіційно УПЦ МП не визнає собору і не підтримує створення єдиної помісної церкви.

Томос про автокефалію новообраний предстоятель помісної православної церкви отримає у Константинополі 6 січня 2019 року.

О 9:30 Радіо Свобода починає спеціальний ефір з нагоди Об’єднавчого собору Української православної церкви, який відбудеться у Софії Київській.

Тисячі людей вже зібрались на Софійській площі в очікуванні Об’єднавчого собору. Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода з місця події, люди тримають у руках прапори України, ікони та таблички з назвами міст, з яких вони приїхали. Деякі з них зазначають, що до Києва вони прибували організовано автобусами.

В Об’єднавчому соборі братимуть участь єпископи, священики, монахи та миряни. Усі вони матимуть право голосу для формування бюлетеня з трьох кандидатів на Об’єднавчому соборі.

Але в самому голосуванні при виборі з трьох кандидатур братимуть участь лише архієреї. Саме голосування має бути закритим.

Раніше стало відомо, що Вселенський патріарх Варфоломій закликав патріарха УПЦ КП Філарета й митрополита УАПЦ Макарія не висуватися на посаду предстоятеля об’єднаної української православної церкви.

Про це розповів глава Української автокефальної православної церкви митрополит Макарій в інтерв’ю «Радіо Свобода» цього тижня.

Як же розвивалися відносини між церквами від самої появи християнства на Русі? Радіо Свобода підготувала короткий екскурс в історію

На сцені біля Святої Софії розпочалися промови представників уряду та громадськості України. Вже виступив міністр культури України Євген Нищук. Далі слово надали релігієзнавцю Ігорю Козловському, а також Володимиру Жемчугову, обидва які були звільнені з полону проросійських бойовиків на Донбасі.

Міністерство внутрішніх справ України звернулося до киян та гостей столиці, нагадавши, що в центрі столиці очікується велике скупчення людей у зв’язку з проведенням Об’єднавчого собору українського православ’я.

«Усі підрозділи МВС працюють у посиленому режимі задля вашої безпеки. Українці, не реагуйте на можливі провокації, а у випадку не зрозумілих для вас ситуацій звертайтеся до правоохоронців», – ідеться у зверненні правоохоронців.

Допоки триває затримка офіційного початку Об’єднавчого собору українських православних церков, Радіо Свобода допомагає розібратися у церковних термінах, щоб розуміти про що сьогодні зранку говорять ЗМІ.

Словник церковних термінів
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:55 0:00

Настоятель Храма Святого Великомученика Димитрія Солунського Богдан Тимошенко повідомив, що представники Московського патріархату реєструються на Об’єднавчий собор. Очевидно, йдеться про митрополита Вінницького і Барського Симеона і митрополита Переясляв-Хмельницького Олександра (Драбинко).

На площу біля Святої Софії прибув президент України Петро Порошенко. Під колокольні дзвони він зайшов у двір Софії Київської, де розпочинається Об’єднавчий собор.

Журналістка Тетяна Висоцька звернула увагу, що Патріарх Філарет для участі в Соборі змінив патріарший білий головний убір (кукіль) на чорний митрополичий клобук. "Це – реальний приклад християнського смирення і жертовності своїми інтересами заради спільних", - пише вона.

Правоохоронці повідомляють, що ситуація у Києві спокійна та контрольована

Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, що перебуває на Софійській площі, ситуація щодо офіційного початку Об’єднавчого собору досі залишається незрозумілою. Адже запланований на 10-ту ранку виступ президента Петра Порошенка, після якого мало бути оголошено офіційний початок Собору, не відбувся. Після прибуття на місце президент без вступного слова одразу вирушив до Софії Київської, де, очевидно, вже розпочався Собор.

Ситуація на самий площі не змінилася - зі сцени лунають виступи та пісні. Поблизу площі працює кілька пунктів обігріву. Вочевидь, виступ президента України відбудеться вже після ухвалення рішення на Соборі.

Деякі джерела повідомляють, що початок Собору було перенесено на другу половину дня, адже очікувалося прибуття патріарха Вселенської церкви Варфоломія. За деякою інформацією, він вже у Києві.

Патріарх Вселенської церкви Варфоломій І
Патріарх Вселенської церкви Варфоломій І

Відомий український релігієзнавець Ігор Козловський про Об’єднавчий собор

Кирило Говорун, професор університету Лайола Меримаунт (Лос-Анджелес, США), архімандрит Української православної церкви (МП), який зараз перебуває у Софії Київській, повідомив в ефірі Радіо Свобода: "Об’єднавчий собор вже розпочався, на ньому як почесний гість присутній Петро Порошенко. Але участі у голосуванні він, звісно, не братиме".

На Софійській площі в Києві затримали двох людей «із небезпечними предметами» – поліція.

«В одного було щось схоже на холодну зброю, а в іншого – нунчаки. Вони доправлені до територіального відділу поліції», – сказав Крищенко. За його словами, правоохоронці будуть з'ясовувати, навіщо ці громадяни прийшли на захід із небезпечними предметами.

Російський опозиціонер Олексій Навальний так розцінює Об’єднавчий собор в Україні:

Прес-аташе Представництва ЄС в Україні Давид Стулік привітав українців з історичною подією

Перші фото з Об’єднавчого собору українського православ’я

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG