Доступність посилання

ТОП новини

Від «Атланта» Айн Ренд до «Мистецтва війни» Сунь Цзи​: що читають кандидати у президенти


«Президент UA»: кандидати розповідають про свої улюблені книги
«Президент UA»: кандидати розповідають про свої улюблені книги

Радіо Свобода у рамках проекту «Президент UA» поставило однакові запитання усім кандидатам президентської виборчої кампанії 2019 року. Щодня, розпочинаючи з 1 березня, ми публікуємо відповіді на одне із питань. Тут читайте про улюблені книги кандидатів у президенти України.

Андрій Садовий, міський голова Львова, висуванець партії «Об’єднання «Самопоміч» (1 березня 2019 року відкликав свою кандидатуру на користь Анатолія Гриценка):

Однієї улюбленої – немає. Зараз усім рекомендую читати Тімоті Снайдера «Про тиранію. Двадцять уроків ХХ століття». Хто хоче пізнати Україну – зверніть увагу на «Браму Європи» Сергія Плохія. А для тих, кому цікаві вражаючі приклади побудови країни – читайте Лі Куан Ю

Олександр Шевченко, народний депутат України, висуванець партії «Українське об'єднання патріотів – УКРОП»:

Дві: Біблія і «Кобзар»​

Геннадій Балашов, підприємець, висуванець партії «5.10»:

Колись книги Теодора Драйзера справили на мене велике враження. Проте та праця, до якої я повертаюсь протягом років, це «Психологія народів і мас» Густава Лебона

Роман Безсмертний, у 2005 році працював на посаді віце-прем'єр-міністра, колишній посол України в Білорусі, самовисуванець:

Чарльз Діккенс «Посмертні записки Піквікського клубу»

Дмитро Гнап, журналіст, висуванець партії «Сила людей»:

«Осінь патріарха» Ґабріеля Ґарсія Маркеса»

Анатолій Гриценко, колишній міністр оборони України, висуванець партії «Громадянська позиція»:

«Sapience. Коротка історія людства» Юваля Ноя Харарі і «Атлант розправив плечі» Айн Ренд

Олександр Данилюк, керівник ГО «Центр оборонних реформ», самовисуванець:

«Чому багаті країни збагатіли... і чому бідні залишаються бідними» Еріка Райнерта

Дмитро Добродомов, народний депутат України, висуванець партії «Громадський рух «Народний контроль»:

«Два капітани» Веніаміна Каверіна

Володимир Зеленський, шоумен, актор, художній керівник ТОВ «Квартал 95», висуванець партії «Слуга народу»:

Виокремити одну неможливо. У різні періоди життя були й різні літературні вподобання. У дитинстві, в школі, подобались Жуль Верн, Артур Конан Дойл, Редьярд Кіплінг, адже хотілося зануритись у світ пригод і героїчних вчинків. У старшій школі відкрив для себе Чехова, Гоголя, Франка. Пізніше, у студентські роки, коли я вже грав у КВК і сам почав писати перші скетчі, читав багато новел О. Генрі, творів Джерома К. Джерома – літератури з тонким гумором. Був період захоплення детективами – Едгар По, Патрік Зюскінд. Зараз час від часу повертаюся до класики – того самого Чехова. З повагою ставлюся до поезій Ліни Костенко. А коли є бажання відпочити, відірватися від реальності, читаю Дена Брауна або Акуніна

Ілля Кива, майор поліції, висуванець Соціалістичної партії України:

«Мастер й Маргарита» Булгакова

Аркадій Корнацький, народний депутат України, самовисуванець:

«Життя і неймовірні пригоди солдата Івана Чонкіна» Войновича

Руслан Кошулинський, колишній віце-спікер парламенту, висуванець партії ВО «Свобода»:

Леонід Кононович «Тема для медитації»

Віталій Купрій, народний депутат України, самовисуванець:

Трилогія Михайла Старицького «Богдан Хмельницький»

Олександр Мороз, колишній голова Верховної Ради, висуванець «Соціалістичної партії Олександра Мороза»:

В різні періоди різні книги. Серед них оповідання Григора Тютюнника

Євгеній Мураєв, народний депутат України​висуванець партії «Наші»:

«Трудно быть богом» братів Стругацьких, де події місцями дуже сильно нагадують Україну останніх років. «Але найбільше я боюся темряви, тому що в темряві все стають однаково сірими».

Валентин Наливайченко, колишній голова СБУ, висуванець «Громадсько-політичного руху Валентина Наливайченка «Справедливість»:

Коли є вільний час, то повертаюся до збірки «Промови, що змінили світ» – справді унікальні вислови особистостей світового рівня

Роман Насіров, колишній голова Державної фіскальної служби, самовисуванець:

«Мистецтво війни» Сунь Цзи​

Участь у проекті Радіо Свобода «Президент UA» могли взяти усі кандидати у президенти. На запитання не відповіли, серед інших, Юрій Бойко, Олександр Вілкул, Ольга Богомолець, Інна Богословська, Олег Ляшко, Юлія Тимошенко, а також Петро Порошенко.

  • Зображення 16x9

    Ірина Штогрін

    Редактор інформаційних програм Радіо Свобода з жовтня 2007 року. Редактор спецпроектів «Із архівів КДБ», «Сандармох», «Донецький аеропорт», «Українська Гельсінська група», «Голодомор», «Ті, хто знає» та інших. Ведуча та редактор телевізійного проекту «Ми разом». Автор ідеї та укладач документальної книги «АД 242». Автор ідеї, режисер та продюсер документального фільму «СІЧ». Працювала коментатором редакції культура Всесвітньої служби Радіо Україна Національної телерадіокомпанії, головним редактором служби новин радіостанції «Наше радіо», редактором проекту Міжнародної організації з міграції щодо протидії торгівлі людьми. Закінчила філософський факультет Ростовського університету. Пройшла бімедіальний курс з теле- та радіожурналістики Інтерньюз-Україна та кілька навчальних курсів «IREX ПроМедіа». 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG