Доступність посилання

ТОП новини

«Череп потрощений, все лице синє» – мати українця, який потрапив у ДТП в Чехії


Після аварії Василь Шнейдер досі не прийшов до тями
Після аварії Василь Шнейдер досі не прийшов до тями

13 липня 2019 року біля чеського містечка Раковник у смертельну ДТП потрапив автомобіль із українцями. За інформацією чеських правоохоронців, мікроавтобус виїхав на залізничний переїзд на заборонний сигнал світлофора, в результаті чого зіштовхнувся із потягом. Одна з пасажирок автівки, жителька Івано-Франківщини, загинула на місці. Ще один 20-річний громадянин України отримав тяжкі травми мозку та внутрішніх органів та нині перебуває без тями в одній із лікарень міста Плзень. Мати 20-річного хлопця побоюється, що оплачувати лікування у чеській лікарні та транспортування сина в Україну, ймовірно, їй доведеться самій.

Українець бореться за життя після ДТП у Чехії – відео
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:34 0:00

Наталія Шнейдер, жителька Виноградова, показує фото свого 20-річного сина. Розповідає: він поїхав на заробітки до Чехії 2 місяці тому, працював на будівництві. 13 липня хлопець ще з чотирма українцями на мікроавтобусі поверталися до України.

За інформацією чеської поліції, водій пасажирського мікроавтобуса не дотримався сигналу, що забороняє рух, та виїхав на залізничний переїзд, намагаючись проскочити його швидше за потяг. В результаті авто, в якому було п’ятеро українців, зіштовхнулося із рейковим автобусом. Від удару мікроавтобус відкинуло на кілька метрів, а вагон зійшов із рейок.

Від удару пасажирський мікроавтобус відкинуло на кілька метрів, а потяг зійшов з рейок
Від удару пасажирський мікроавтобус відкинуло на кілька метрів, а потяг зійшов з рейок

«У наслідку цієї аварії одна людина, на жаль, померла, троє людей перебувають у важкому стані, одна людина зазнала легких поранень. 25-річний водій отримав легкі поранення. Після аварії його затримали поліцейські. 16 липня обласний суд прийняв рішення щодо його затримання», – розповів Радіо Свобода спікер обласного управління поліції Середньочеського краю Чехії Павел Труска.

За інформацією українського консульства у Чехії, тіло загиблої українки було відправлене до України вже 18 липня 2019-го. Двох пасажирів мікроавтобуса, які отримали незначні поранення, виписали з лікарні за декілька днів. І один постраждалий, саме Василь Шнайдер, досі перебуває у лікарні.

Про те, що трапилося із сином, Наталі Шнейдер повідомили телефоном працівники українського посольства у Чехії вже наступного дня після ДТП. Жінка одразу ж вирішила їхати до сина: «Подзвонили, сказали, що ось така біда сталася – він потрапив у аварію. Я назбирала так у родини якісь кошти і поїхала туди».

Аби дістатись до Чехії, Наталія Шнейдер просила кошти у родичів та знайомих
Аби дістатись до Чехії, Наталія Шнейдер просила кошти у родичів та знайомих

За словами матері 20-річного Василя Шнейдера ще з кількома постраждалими доставили в одну з лікарень міста Плзень гелікоптером. Там одразу ж зробили операцію на мозку, однак важких травм зазнало все тіло: «Я приїхала туди, я його бачила. Він в тяжкому стані. Мозок пошкоджений, череп потрощений, крововилив у мозку, все лице синє. Ребра зламані, легені пробиті, кров із них витягали. Нирки не працюють, печінка ушкоджена, таз поламаний. Кажуть: прогнози не дуже втішні».

Після 10 днів реанімації хлопця транспортували до іншої лікарні міста. Радіо Свобода намагалось розпитати її представників детальніше про стан українця, однак через таємницю нерозголошення лікарі повідомили небагато: «Молодого чоловіка повітряним шляхом транспортували у лікарню 13 липня після автомобільної аварії поблизу Раковніка, він отримав важкі поранення. Зараз він перебуває у дуже важкому стані. Більше ми не можемо вказати жодних деталей щодо стану його здоров’я», – розповіла спікерка Університетської лікарні міста Плзень Габріела Леворова.

Постраждалий Василь Шнейдер перебуває в одній із лікарень міста Плзень
Постраждалий Василь Шнейдер перебуває в одній із лікарень міста Плзень

Мати хлопця невдовзі повернулась додому, в Україну, до Виноградова Закарпатської області. Грошей на подальше перебування у Чехії жінка не мала. Наталія працює санітаркою у місцевій лікарні. 8 років тому овдовіла, залишилась сама із 3 дітьми – старший син Іван з інвалідністю, середній Василь та 9-річна Кароліна. Розповідає: лікарі мусять повідомити, коли її син прийде до тями. Тоді ж має відбутися транспортування хлопця до української лікарні. Однак Наталія переживає, що грошей на це у неї може не вистачити.

Коли буде транспортування додому – тоді викладуть рахунок. То все, кажуть, дуже-дуже буде дорого
Наталія Шнейдер

«Рахунок мають виставити в кінці. Коли його звідти випишуть, коли буде транспортування додому – тоді викладуть рахунок. То все, кажуть, дуже-дуже буде дорого. Українці, які там працюють, кажуть, що там були схожі випадки і хто попадав у лікарню, то за один день просили 30 тисяч крон (приблизно 33 тисячі гривень)», – розповідає мати Василя.

В лікарні Наталії Шнейдер повідомили – її син буде перебувати під наглядом чеських медиків ще протягом 30 днів. Щойно українець прийде до тями, він має дати свідчення поліції, як свідок, щодо деталей ДТП. Водія, який перевозив Василя Шнейдера та ще трьох українців, чеські правоохоронці затримали одразу після аварії. У разі обвинувального вироку йому загрожує до 10 років позбавлення волі.

Смертельна ДТП за участі українців у Чехії стається не вперше. 11 листопада мікроавтобус «Мерседес», в якому перебували п’ятеро закарпатців, зіткнувся з великим вантажним автомобілем. Внаслідок ДТП четверо українців загинули.

Аварії ж на залізничних переїздах для України не рідкість.

13 жовтня 2010-го поблизу Києва на закритий залізничний переїзд виїхала швидка, в якій перебувала вагітна жінка та її чоловік. В результаті зіткнення із пасажирським потягом подружжя загинуло на місці.

4 лютого 2014 року на залізничному переїзді в Сумській області сталося зіткнення дизельного потягу із рейсовим маршрутним автобусом, в якому перебували 18 пасажирів та водій. Унаслідок ДТП 12 людей загинули.

27 липня 2019 року у селі Хлопчиці Львівської області пасажирський потяг зіштовхнувся на залізничному переїзді з легковим автомобілем. Унаслідок ДТП 22-річний водій загинув.

Як повідомляла раніше «Укразалізниця», протягом 2018 року на залізничних переїздах і коліях сталося 79 ДТП. При цьому 16 людей загинули, 30 отримали поранення.

  • Зображення 16x9

    Сергій Стеценко

    Приєднався до Української редакції Радіо Свобода в Празі у березні 2018 року. Телевізійний журналіст, документаліст та сценарист. До команди Радіо Свобода працював кореспондентом та автором спецпроєктів на телеканалі СТБ. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка. В професії – з 2007 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG