Доступність посилання

ТОП новини

Олімпійський урок: Бубка, Різатдінова, Чебан розповіли, хто був для них кумиром


Усі зіркові спортсмени, які стали учасниками Олімпійського уроку
Усі зіркові спортсмени, які стали учасниками Олімпійського уроку

Як стати олімпійським чемпіоном? Скільки часу потрібно тренуватися, щоб здобути медаль світової першості? З чого почати свій спортивний шлях? Такі запитання зірковим олімпійцям мала змогу задати будь-яка дитина, яка відвідала Олімпійський урок у Києві – щорічний всеукраїнський проект НОК України. Такі зустрічі зі спортивними кумірами мотивують дітей до здорового образу життя та професійного спорту, вважають організатори. Проте Радіо Свобода дізналось: а хто ж був кумиром видатних українських спортсменів, на яких зараз рівняється малеча.

36 майданчиків, де представлені олімпійські та неолімпійські види –​ як-то кажуть, на будь-який смак, всюди черги з кількох десятків дітей, адже всі хочуть перевірити свої сили та поспілкуватися з видатними улюбленими олімпійцями. Серед бажаючих –​ і школярі, які вже займаються професійно спортом, і малеча, для яких це дебютні змагання.

Олімпійська руханка
Олімпійська руханка

Іванці 8 років. Мріє займатися стрибками у воду. Каже, хоча на майданчих і не представлено улюблений вид, але є змога поспілкуватися з улюбленим спортсменом.

«Подобається Ілля Кваша. Він багато вигравав нагород, чарівно стрибав і взагалі у нього красива посмішка», – каже Іванка.

А ось Максиму 11 років. І він «все дитинство» займається карате. З кумирів – Станіслав Горуна та Анжеліка Терлюга.

«Ви бачили, які вони на змаганнях? Справжній вогонь в очах і неймовірна швидкість. Так може лише олімпійський чемпіон або людина з надздібностями», – вважає Максим.

Майбутнє українського боксу
Майбутнє українського боксу

Семирічна Марія щаслива зустрітися зі своєю спортивною «зіркою» – Ганною Різатдіновою. Каже, минулого разу після фото з бронзовою призеркою Олімпійських ігор в Ріо, виграла свою першу нагороду, тож сподівається на «фарт» і в цьому році.

«Мама каже, що тільки постійно працюючи над собою можна здобути нагороду Олімпіади. Ось Ганна Різатдінова дуже багато тренується і ніколи не показує, що вона втомилася або щось болить. Я хочу бути, як вона. Непереможною і красивою», – каже Марія.

Для таких дітей олімпійські чемпіони та призери – це приклад, який вони хочуть наслідувати. А хто мотивував українських спортсменів до своїх перемог?

Фехтування - продовжують чемпіонські традиції
Фехтування - продовжують чемпіонські традиції

Художня гімнастка Ганна Різатдінова – бронзова призерка Олімпіади в Ріо 2016 року

«Хотіла бути схожою на Ганну Безсонову – призерка Олімпійських ігор, чемпіонка світу. Я дуже щаслива, що встигла застати її у Школі Дерюгіних. Це був останній рік, коли вона виступала. Я намагалася перейняти все: як вона входить до зали, кладе сумку, спілкується з тренерами, працює над програмою. Вона дуже працелюбна дівчина. Мені це подобалося, тому я також стільки часу намагалася тренуватися. Аня це помічала. Вона завжди мені щось підказувала. Було дуже приємно», – каже Ганна Різатдінова.

Ганна Різатдінова
Ганна Різатдінова

За словами олімпійської призерки, головне у кожному спортсменові – працьовитість. Тож бажає всім, хто лише починає займатися художньою гімнастикою не боятися старанно і постійно тренуватися.

«Мене, як спортсменку, зробила лише моя працьовитість. Мені ніхто не пророчив зіркового майбутнього, не казав, що у мене є потенціал чи талант. Було моє бажання – я хочу перемагати. Тому була готова залишатися скільки завгодно після тренувань і постійно працювати», – каже Ганна Різатдінова.

Лазер-ран - щось нове, але цікаве
Лазер-ран - щось нове, але цікаве

Стрибун у висоту Сергій Бубка – олімпійський чемпіон, рекордсмен та президент НОК України

«Коли я був дитиною, то кумирами були Лассе Вірен (прим. ред – бігун, чотириразовий олімпійський чемпіон) та Валерій Брумель (прим. ред – стрибун у висоту, олімпійський чемпіон). Пізніше, коли вже сам був досвідченим спортсменом, то прикладом завжди був Віктор Санєєв – олімпійський чемпіон 1968, 1972, 1976 років у потрійному стрибку, який у 1980 став срібним призером Олімпіади, а крім того, був рекордсменом світу. Головне, що він був не лише «зіркою», але й дуже хорошою людиною. Він до всіх ставився з повагою, і це викликало таке ж ставлення і до нього», – розповів Радіо Свобода Сергій Бубка.

Боролися всі: і малеча і дорослі, дівчата і хлопці
Боролися всі: і малеча і дорослі, дівчата і хлопці

Каноїст Юрій Чебан – дворазовий олімпійський чемпіон

«Мої кумири – мої батьки. Вони встигали працювати на кількох роботах, займатися родиною, а крім того, ще й спортом. Куміри – зіркові спортсмени – приходять і йдуть, а мама та батько – назавжди. Мало хто про це знає, але мама – чемпіон СРСР з веслування на байдарках та каное. Тому саме вона зародила любов до каное. Моя мама, як-то кажуть, без комплексів. З одного боку, це відштовхує, а з іншого – заворожує. Ось ця безкомплексність, прямолінійність і звичка, як бронепоїзд іти до своєї мети – для мене завжди були прикладом. Коли я розумію, що не можу чогось зробити, то завжди запитую, а як би в цій ситуації поступила мама. Або вона б «забила», або боролася б до останнього. Безкомплексність дозволяє дістатися до мети або хоча б досягти результату, а вже від цього можна рухатися далі», – каже Юрій Чебан.

На Олімпійському уроці була можливість перевірити свою влучність
На Олімпійському уроці була можливість перевірити свою влучність

Стрибун у воду Ілля Кваша – бронзовий призер Олімпійських ігор 2008 року

«Моїм кумиром був Дмитро Іванович Саутін. Це легенда нашого виду спорту, найтитулованіший стрибун у воду в історії – 8 олімпійських нагород. І я дуже хотів бути схожим на нього. Коли на моєму другому чемпіонаті Європи ми з ним змагалися, то для мене це було щось таке неймовірне. Я завжди на нього дивився у телевізорі, а тут він поруч…І ми ще й змагаємося один проти одного за «золото». Звичайно, я програв (сміється). Саутін був першим, я – другим. До цього чемпіонату ми не були знайомі. Це була моя дебютна європейська першість, де я був підготовлений на нормальному рівні. І вже боровся за нагороди. Йшов 2008 рік. І я за три дні до змагань розбив руки об трамплін. Було питання – чи зможу я взагалі виступати на цьому турнірі? Лікар зробив неможливе. У мене прибрали набряк, і я з перемотаними руками стрибав. І тоді Саутін вже на п'єдесталі дізнався про мене і зрозумів, що в Україні з’явився новий перспективний спортсмен», – розповів про свого кумира Ілля Кваша.

Ілля Кваша
Ілля Кваша

Зараз бронзовий призер хоча і припинив спортивну кар'єру, проте зі стрибками у воду не прощався – продовжує тренувати та спілкується з молодшим поколінням.

«Дуже прикольно, коли ти заходиш до басейну, а до тебе біжить група дітей і вітаються з тобою, спілкуються, фотографуються. Я завжди підтримаю та щось підкажу, допоможу. Якщо щось не вдається і звернуться за порадою, то знову ж таки не відмовлю, бо тренер бачить по-своєму, а ти, як спортсмен, можеш звернути увагу на те, чого раніше не виділяли. Що побажати малечі? Іти вперед, вірити у свою мрію та головне – працювати. Дуже багато працювати, бо без цього не буде медалей та перемог. І звичайно, мати мету. У мене була мрія – потрапити на Олімпійські Ігри. А вдалося не лише реалізувати, але й перевищити очікування – у мене є нагорода. Коли в тебе з'являється медаль, то ти хочеш другу, третю – і це мотивує працювати далі», – каже Ілля Кваша.

Скелелазіння стало перевіркою на сміливість для маленьких учасників
Скелелазіння стало перевіркою на сміливість для маленьких учасників

Ольга Саладуха – бронзова призерка Олімпійських ігор 2012 року у потрійному стрибку

«Надихали Сергій Бубка та Лілія Підкопаєва – люди, які виступали за Донецьку область. Мої земляки. І коли я знаходилася поруч із Сергієм Назаровичем у манежі – це був якийсь додатковий стимул до тренувань. Він був наглядним прикладом, для чого ми займаємося спортом, що треба робити для перемог, скільки треба працювати, і чому не можна здаватися. На нього рівнялися всі спортсмени легкої атлетики, і, думаю, не лише цього виду спорту. Що потрібно спортсменам-початківцям? Вірити в себе, попри будь-яку ситуацію, багато працювати – і все обов'язково вдасться», – прокоментувала Радіо Свобода Ольга Саладуха.

Ольга Саладуха
Ольга Саладуха

Для учасників Олімпійського уроку, крім спілкування з видатними спортсменами, було підготовлено квест. Кожен охочий отримав олімпійський щоденник, де записани усі спортивні майданчики. Перевіривши власні сили у кожному виді спорту, діти отримували оцінку-наліпку. За певну кількість таких «позначок» майбутніх спортсменів нагороджували заохочувальними подарунками.

  • Зображення 16x9

    Ольга Модіна

    Журналістка проєкту Радіо Свобода «Донбас.Реалії». У 2012 році закінчила Львівський національний університет імені Івана Франка за спеціальністю «журналістика». До команди Радіо Свобода долучилася у 2018 році. Висвітлюю теми, пов’язані з окупацією Донбасу. Цікавлюся спортом та кіно.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG