Доступність посилання

ТОП новини

Ердоган у Баку: «ми не оголосимо припинення вогню», а Пенс летить у Туреччину і наполягатиме


Турецька армія обстрілює ракетами сирійське місто Рас-аль-Айн із своєї території. 15 жовтня 2019 року
Турецька армія обстрілює ракетами сирійське місто Рас-аль-Айн із своєї території. 15 жовтня 2019 року

Делегація США на чолі із віце-президент США Майком Пенсом вирушила до Туреччини, щоб домовитися про припинення атак проти курдів, які боролися разом із США проти ІДІЛ у Сирії. Сам Ердоган, напередодні у Азербайджані, заявив, що «його не турбують санкції». Адміністрація курдів у північній Сирії заявила, що через наступ турецьких військ із табору втекли, утримувані там, бойовики «Ісламської держави».

Білий дім запровадив 14 жовтня санкції проти міністерства оборони і міністерства енергетики Туреччини, а також низки турецьких високопосадовців.

Сам Президент США охарактеризував санкції проти Туреччини як «найміцніші, які можна собі уявити».

Однак, навіть колеги Трампа по Республіканській партії критикують його за рішення вивести американських військових підрозділи, які співпрацювали із курдськими формуваннями та забезпечували їх зброєю у боротьбі з ІДІЛ.

Тож, у Конгресі США демократи й республіканці розглядають можливості запровадження ширшого пакета санкцій, аніж ті, про які повідомила адміністрація Дональда Трампа.

На тлі цієї критики дій Трампа, віце-президент США Майк Пенс вирушає із візитом до Туреччини, щоб домовитися про припинення атак проти курдів у прикордонній смузі на півночі Сирії.

Віце-президент США Майк Пенс
Віце-президент США Майк Пенс

«Метою США є досягнення негайного припинення вогню та умов для домовленостей шляхом переговорів», – мовиться у заяві Білого дому.

«Завдання номер один – дипломатичними засобами досягти перемир’я. Взяти ситуацію під контроль. Вона дуже, дуже заплутана. Вона небезпечна для наших військових. Вона загрожує боротьбі з ІД. Вона загрожує ситуації із майже 10 тисячами в’язнів», – сказав 15 жовтня представник Державного департаменту.

Ердоган і Рада співробітництва тюркомовних держав

Тим часом Реджеп Тайіп Ердоган літав у Азербайджан на саміт Ради співробітництва тюркомовних держав (РСТД). Президент Туреччини заявив, що саміт є дуже важливим, адже «тюркомовний світ, який об'єднує 300 мільйон людей, володіє дуже важливим потенціалом».

Президент Туреччини Ердоган (праворуч), колишній президент Казахстану Назарбаєв, президент Азербайджану Алієв, президент Узбекистану Мірзійоєв. Баку, 15 жовтня 2019 року
Президент Туреччини Ердоган (праворуч), колишній президент Казахстану Назарбаєв, президент Азербайджану Алієв, президент Узбекистану Мірзійоєв. Баку, 15 жовтня 2019 року

Тюркомовні держави мають зміцнити співпрацю у всіх сферах, наголосив Ердоган у Баку.

За словами Ердогана, «сильна Туреччина – це сильний Азербайджан, сильний Азербайджан – сильна Туреччина».

«Туреччина і Азербайджан можуть усунути всі проблеми, опираючись на принцип – «Дві держави – одна нація», – сказав президент Туреччини Ердоган.

Щодо наступу Туреччини у Сирії, Ердоган заявив у Баку журналістам, що його «не турбують жодні санкції, і ми ніколи не оголосимо припинення вогню».

Ердоган ще раз наголосив, що не зупинить наступ, поки «у Сирії не запанує мир», а мета Анкари – запобігти «створенню терористичного коридору» на кордоні Сирії та Туреччини.

Біженці з північної Сирії прибувають до міста Талл-Тамр в сирійському провінції Хасаке, втікаючи з-під турецьких обстрілів. 10 жовтня 2019 року
Біженці з північної Сирії прибувають до міста Талл-Тамр в сирійському провінції Хасаке, втікаючи з-під турецьких обстрілів. 10 жовтня 2019 року

Що кажуть курди?

Як повідомляла The Guardian, керована курдами адміністрація у північній Сирії заявила, що із табору, у якому утримуються пов’язані з «Ісламською державою» особи, після таки турецьких військ втекли понад 700 бойовиків ІДІЛ.

Курдська адміністрація стверджує, що сирійські бойовики, яких підтримує Туреччина, напали на табір, відкрили ворота та допомогли втекти людям, яких підозрюють у терористичній діяльності.

«Щонайменше 750 людей пов'язаних із Ісламською державою втекли з табору на північному сході Сирії, заявили місцеві чиновники, висловлюючи побоювання, що наступ збройних сил Туреччини проти курдських сил у цьому районі може сприяти ІДІЛ у відновленні сил на тлі хаосу», – мовиться у публікації.

Втративши підтримку США, курди, які досі не визнавали режиму Башара Асада, пішли на співпрацю з ним і закликали підтримувану Росією сирійську армію увійти до прикордонної із Туреччиною зони.

Угода курдів із офіційним Дамаском, про яку стало відомо в ніч на 14 жовтня, стосується розміщення урядових військ у кількох містах, щоб протидіяти «турецькій агресії».

Вранці 14 жовтня війська Асада зайняли місто Тель-Тамер, що розташоване на ймовірному шляху просування турецьких військ. Також повідомляють про перехід під контроль сирійських військ авіабази Табка, яку раніше використовувала міжнародна коаліція на чолі з США, і кількох інших пунктів на північному сході Сирії.

У місті Манбідж, яке раніше спільно патрулювалося американськими та турецькими військовими, зараз як повідомляє Reuters, уже висять сирійські і російські прапори.

За словами представників адміністрації сирійських курдів, угода з Асадом поки не є політичною, а стосується лише воєнної підтримки, по яку вони були змушені звернутися після того, як Сполучені Штати вирішили вивести свої війська з півночі Сирії.

Курди – найбільший народ у світі, який не має власної держави. Історична батьківщина курдів – Курдистан, розділена між чотирма державами. За різними даними, у Сирії живуть майже 2,5 мільйони курдів, у Іраку – понад 6 мільйонів, в Ірані – майже 8 мільйонів, а найбільше курдів живе на території Туреччини – понад 20 мільйонів.

Читайте ще:

Ердоган може відвідати Росію в жовтні – Кремль

США оголосили, що запроваджують санкції проти Туреччині за бойові дії у Сирії​

  • Зображення 16x9

    Ірина Штогрін

    Редактор інформаційних програм Радіо Свобода з жовтня 2007 року. Редактор спецпроектів «Із архівів КДБ», «Сандармох», «Донецький аеропорт», «Українська Гельсінська група», «Голодомор», «Ті, хто знає» та інших. Ведуча та редактор телевізійного проекту «Ми разом». Автор ідеї та укладач документальної книги «АД 242». Автор ідеї, режисер та продюсер документального фільму «СІЧ». Працювала коментатором редакції культура Всесвітньої служби Радіо Україна Національної телерадіокомпанії, головним редактором служби новин радіостанції «Наше радіо», редактором проекту Міжнародної організації з міграції щодо протидії торгівлі людьми. Закінчила філософський факультет Ростовського університету. Пройшла бімедіальний курс з теле- та радіожурналістики Інтерньюз-Україна та кілька навчальних курсів «IREX ПроМедіа». 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG