Доступність посилання

ТОП новини

Після розведення на зміну ЗСУ прийде Нацгвардія, поліція і прикордонники – командувач ООС Володимир Кравченко


Президент України Володимир Зеленський відвідує прифронтову зону на Донбасі. Україна, 14 жовтня 2019 року
Президент України Володимир Зеленський відвідує прифронтову зону на Донбасі. Україна, 14 жовтня 2019 року

Телевізійний проект Радіо Свобода «Донбас.Реалії» кілька тижнів тому звернувся до командувача Операції об'єднаних сил (ООС) генерал-лейтенанта Володимира Кравченка із проханням прокоментувати ситуацію із «розведенням сил» на камеру. Відповіді надійшли тепер і у письмовому вигляді. «Донбас.Реалії» використали кілька тез у сюжеті, а Радіо Свобода публікує відповіді, що надійшли від прес-центру ООС і датовані 16 жовтня – повністю:

Володимир Кравченко, командувач ООС
Володимир Кравченко, командувач ООС

– Відповідно до заяв українського військово-політичного командування, після успішного розведення сил та засобів в районі населених пунктів Золоте та Петрівське, має розпочатися розведення уздовж усієї лінії фронту на Донбасі?

– Попередньо визначено ще додатково чотири ділянки на яких можливе розведення сторін, але рішення по них поки ще тристоронньою контактною групою у Мінську не ухвалювали.

Разом з тим командуванням ООС опрацьовано питання щодо розведення вздовж усієї лінії зіткнення, але при умові остаточного припинення вогню.

Розведення розпочнеться на ділянках у районі Богданівки і Золотого, далі – ще на чотирьох ділянках і після того вздовж усієї лінії зіткнення.

Які позиції залишить українська армія на Донбасі?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:06:45 0:00

– Скільки загалом буде ділянок розмежування? Чи є перелік населених пунктів, які в наслідок розведення вздовж усієї лінії можуть опинитися у так званій «сірій зоні»?

– Командуванням операції Об'єднаних сил визначено перелік цих населених пунктів, їх близько 30-ти.

– Чи визначені конкретні часові рамки для цього процесу? Коли він має розпочатися?

– Відповідно до домовленостей, які були укладені 1 жовтня цього року в Мінську, процес відведення займатиме 30 діб. З них на безпосереднє відведення сил і засобів дається три доби. Сам процес розпочнеться тоді, коли впродовж 7 діб зберігатиметься режим тиші. Я наголошую, повної тиші, без жодного пострілу на ділянках визначених для розведення, та підтвердження «тиші» представниками спеціальної моніторингової місії ОБСЄ.

– Коли сили та засоби мають бути відведені на перших визначених ділянках? Скільки часу займатиме розведення сил та засобів на одній ділянці?

– Сили і засоби на визначених ділянках, які мають бути узгоджені попередньо в Мінську, мають бути відведені після 7 діб повної тиші. Процес відведення триватиме 30 діб. З них безпосередньо на розведення передбачено три доби.

– На яку саме відстань від лінії зіткнення будуть відведені сторони?

– В залежності від оперативної і тактичної обстановки на кожній з ділянок яку ми визначимо, вони будуть відводитися на відстань близько двох кілометрів.

– Які етапи передбачає розведення вздовж усієї лінії розмежування?

– Підготовчий етап, безпосереднє розведення і завершення розведення.

– В якій послідовності відводитиметься особовий склад, техніка, розбиратимуться укріплення, відбуватиметься розмінування території?

– Після дотримання режиму припинення вогню українська сторона СЦКК (спільний центр з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін) сповіщає СММ ОБСЄ про те, з якого рубежу, який склад сил і засобів буде відводитися і на який рубіж вони мають бути відведені.

На наступну добу українська сторона сповіщає СММ ОБСЄ про те, що ми готові почати розведення. На третю добу, після семиденного режиму тиші, з дванадцятої години розпочинається переміщення особового складу і військової техніки.

Військові готують запасні позиції поблизу Богданівки – відеорепортаж
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:37 0:00

Далі здійснюється пошук і знищення мінно-вибухових загороджень, демонтаж фортифікаційних споруд та інших об’єктів військового призначення в межах визначеної ділянки.

На двадцять дев'яту добу ми доповідаємо про те, що усі заходи виконали і вже наступного дня представники СММ ОБСЄ проводять верифікацію виконаних заходів.

Щодо розмінування території, то цей процес розпочнеться лише після того, як відбудеться відведення сил і засобів.

– Чи залишатимуться після розведення у так званій «сірій зоні» представники МВС України або інших українських силових структур?

- Так, в усіх цих населених пунктах свої обов’язки виконуватимуть представники Національної поліції, Національної гвардії та Державної прикордонної служби України.

– Чи здійснюватимуть на цій території свою діяльність українські органи влади та українські соціальні служби?

– Обов'язково. В цих населених пунктах будуть працювати соціальні служби, місцеві органи влади та військово-цивільні адміністрації.

– Хто окрім місцевих жителів матиме доступ до ділянок, де відбудеться розведення?

– Цей перелік осіб визначено певними державними нормативними актами, що регламентують порядок допуску громадян, які не проживають на зазначеній території.

Як українська армія відвойовує нові території на Донбасі?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:06:33 0:00

– Хто контролюватиме процес розведення? Яким чином здійснюватиметься цей контроль?

– Процес відведення сил і засобів Збройних сил України будуть контролювати представники СММ ОБСЄ, контроль за дотриманням режиму припинення вогню здійснюватиме українська сторона СЦКК.

Вважаю за необхідне наголосити, що так звані: «СЦКК ЛНР і ДНР» не передбачені жодним документом, які були укладені у Мінську.

Російська сторона в грудні 2017 року в односторонньому порядку вийшла з СЦКК. Тому, хто здійснюватиме контроль за відведенням збройних формувань Російської Федерації, окрім СММ ОБСЄ, наразі ще невідомо.

Відповіді підписані відповідальним начальником прес-центру ОКП Об’єднаних сил полковником Андрієм Агєєвим за дорученням Командувача ООС від 16.10.2019 року.

Люди не дозволять відійти ЗСУ із позицій в Золотому – відео
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:26 0:00

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG