Доступність посилання

ТОП новини

Радіо Свобода Daily: Чи стане Тігіпко новим прем'єром України замість Гончарука?


Прем'єр-міністр України Олексій Гончарук, коментуючи чутки про своє звільнення, заявив, що «жодних заяв не писав і з президентом таких тем не обговорював»
Прем'єр-міністр України Олексій Гончарук, коментуючи чутки про своє звільнення, заявив, що «жодних заяв не писав і з президентом таких тем не обговорював»

Сергій Тігіпко: чи може екссоратник Януковича стати новим прем'єром замість Гончарука?

25 лютого у ЗМІ з'явилася інформація про те, що ветеран української політики Сергій Тігіпко може замінити Олексія Гончарука на посаді прем'єр-міністра України.

Наскільки реальною є така перспектива? Та чим уже встиг запам'ятатись Тігіпко?

Тим часом президент України Володимир Зеленський у коментарі Радіо Свобода підтвердив, що зустрічався з колишнім віцепрем’єром Сергієм Тігіпком. У нього запитали, чи правда, що він веде переговори з Тігіпком про посади для нього в уряді. «Я, дійсно, з багатьма людьми веду співбесіди… І з паном Тігіпком я теж зустрічався. Це правда», – сказав Зеленський.

У свою чергу, прем'єр-міністр України Олексій Гончарук, коментуючи чутки про своє звільнення, заявив, що «жодних заяв не писав і з президентом таких тем не обговорював». Розповів прем'єр і про свою зустріч із Сергієм Тігіпком.

Тест-системи на коронавірус вітчизняні, а не російські – представник виробника

Тест-системи на коронавірус, які планується використовувати в Україні, українського виробництва, і лише реагенти, які в них рекомендується використовувати, російського виробництва. Про це в коментарі Радіо Свобода 26 лютого розповів керівник наукового відділу компанії-виробника ТОВ «Діаген» Олександр Коляда.

«Тест-системи вітчизняного виробництва. До тест-систем рекомендуються реагенти для підготовки. Ці реагенти російського виробництва. Ми на них не наполягаємо. Можна використовувати реагенти будь-якого іншого виробництва – німецького, українського, якщо знайдуть, хоча їх немає, будь-якого іншого. Ті реагенти, які ми пропонуємо, на них і так працює половина лабораторій в Україні, не зважаючи, що вони російського виробництва, і вони вже багато років зареєстровані у МОЗ», – зазначив Коляда.

За його словами, компанія пропонує російські реагенти, оскільки вони дешевші. Коляда також розповів, що нині тест-системи компанії «Діаген» передані на перевірку.

Таким чином він прокоментував повідомлення народної депутатки від партії «Голос» Олександри Устінової, яка у фейсбуці написала, що Україна «збирається тестувати громадян на коронавірус неперевіреними тест-системами російського походження». Устінова заявила про намагання «втюхати нікому невідомі непротестовані системи російського походження, від компанії, яка ніколи таким не займалася і має російський слід».

Читайте також: Карантин у Нових Санжарах: перші результати тестів евакуйованих із Китаю – негативні

Під стінами Офісу президента чоловік вчинив акт самопідпалу, він живий – ОП​

Під стінами Офісу президента України чоловік вчинив акт самопідпалу, повідомила пресслужба Офісу президента.

«За попередньою інформацією, чоловік, який вчинив самопідпал під стінами Офісу президента України, не брав участі у мітингу медпрацівників, він з’явився за кілька хвилин до підпалу. Чоловік живий і має опіки легкого ступеня. Його доправлено «швидкою» на місце огляду та надання допомоги. Поліція встановлює особу чоловіка. За попередніми даними, він мешкає на Сумщині та мав проблеми з місцевою владою», – заявили в Офісі президента.

Самі поліцейські розповіли, що, за словами свідків, чоловік облився невідомої речовиною та підпалив себе. Правоохоронці надали йому першу медичну допомогу. Подію зареєстрували в Печерському управлінні поліції.

Щоденник анексії: що відбувалося в Криму день за днем

26 лютого в Україні відзначили День кримського спротиву російській окупації.

У цей день – в 2014 році – під стінами кримського парламенту в Сімферополі пройшли мітинги за і проти збереження територіальної цілісності України.

Понад 10 тисяч кримських татар і кримчан інших національностей прийшли виступити проти можливих сепаратистських рішень Верховної Ради Криму.

Росія виправдовує анексію Криму так званим «референдумом» 16 березня 2014 року. Тоді, за заявами Москви, понад 96% людей, які проголосували, підтримали «приєднання Криму до Росії». Україна не визнала голосування і його заявлених результатів – як і величезна більшість країн світу.

Крим.Реалії по крихтах збирали спогади кримчан – і відтворили події початку 2014 року. День за днем, від перших проявів захоплення влади – до закриття виборчих дільниць на «референдумі».

Проросійські радикали блокують кримський парламент
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:21 0:00

В Україні триває падіння промвиробництва – Держстат

Промислове виробництво в Україні в січні 2020 року знизилося на 5,1% порівняно з січнем 2019 року і скоротилося на 8,4% порівняно з груднем 2019 року, повідомляє Державна служба статистики.

Найбільше за рік скоротилося постачання електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря – на 11,8%.

У переробній промисловості падіння в форматі «місяць до місяця» склало 3,2%, у добувній – 4,5% (усі дані є нескоригованими на ефект календарних днів).

У 2019 році промислове виробництво в Україні зменшилося на 1,8%.

У Харкові знову з’явився проспект Жукова – рішення міськради

Міська рада Харкова перейменувала проспект Петра Григоренка в проспект маршала Жукова. За відповідне рішення проголосували 52 депутати.

Відповідальний секретар міської комісії з питань топоніміки та охорони історико-культурного середовища Олексій Хорошковатий заявив, що кілька ветеранських організацій звернулися до міськради з ініціативою про повернення проспекту Петра Григоренка імені маршала Георгія Жукова, оскільки з його ім'ям пов'язана низка історичних подій в Україні, у тому числі у Харкові, під час Другої світової війни.

«З 19 грудня 2019 року по 19 січня 2020 року у Харкові проводилося громадське обговорення, як це передбачено законодавством. За результатами поданих пропозицій, на підтримку перейменування проспекту виступили 11 тисяч 193 осіб, що складає 86% від загальної кількості голосів. Також хочу нагадати, що цього року виповнюється 75 років закінчення Другої світової війни і відзначається 75-а річниця підписання капітуляції Німеччини. Рішення про повернення проспекту імені Георгія Жукова буде слушним з точки зору святкування цих дат», – пояснив Хорошковатий.

«Новий канал» оскаржив внесення Катерини Варнави до переліку осіб, які загрожують нацбезпеці

«Новий канал» оскаржив в Окружному адміністративному суді Києва рішення внести російську актрису та ведучу Катерину Варнаву до переліку осіб, які загрожують національній безпеці.

Позов поданий до Служби безпеки України та Міністерства культури, молоді та спорту.

«Позивач просить суд скасувати наказ міністерства про доповнення переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці, на підставі звернення СБУ щодо включення до цього переліку громадянки Російської Федерації Катерини Варнави. Серед інших вимог позову – визнати протиправним звернення СБУ до Міністерства культури, молоді та спорту України щодо внесення Катерини Варнави до вищевказаного переліку осіб», – заявили в суді.

У березні 2017 року Служба безпеки України заборонила Варнаві в’їзд до України на п’ять років через її виступ в окупованому Росією Криму.

Багато балад, комік та перші фаворити: хто буде конкурентом Go_A на «Євробаченні-2020»

Гурт Go_A з піснею «Соловей» представить Україну на «Євробаченні-2020».

Радіо Свобода вирішило дослідити, хто ж буде серед цьогорічних конкурентів України на пісенному конкурсі в Роттердамі у Нідерландах 12–16 травня.

Звісно ж, ще не всі країни, які братимуть учать в «Євробаченні-2020», визначилися зі своїми представниками. Ми зібрали тих учасників, яких вже затвердили на участь в конкурсі та дізнались про них всі найцікавіші факти.

Вболівайте за Україну!

Ваше Радіо Свобода Daily

Радіо Свобода Daily – читайте все в одному мейлі! Усі важливі новини й ексклюзиви нашого сайту в одному листі. Надсилаємо щодня (окрім неділі) о 7-й ранку якраз до вашого сніданку. Підписатись на розсилку можна тут.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG