Доступність посилання

ТОП новини

У Харкові знову з’явився проспект Жукова – рішення міськради


Мітинг проти ініціативи мера Харкова Геннадія Кернеса знести намет волонтерів «Все для перемоги» і перейменувати проспект Петра Григоренка у проспект Маршала Жукова. Харків, 12 травня 2019 року
Мітинг проти ініціативи мера Харкова Геннадія Кернеса знести намет волонтерів «Все для перемоги» і перейменувати проспект Петра Григоренка у проспект Маршала Жукова. Харків, 12 травня 2019 року

Міська рада Харкова перейменувала проспект Петра Григоренка в проспект маршала Жукова. За відповідне рішення проголосували 52 депутати.

Відповідальний секретар міської комісії з питань топоніміки та охорони історико-культурного середовища Олексій Хорошковатий заявив, що кілька ветеранських організацій звернулися до міськради з ініціативою про повернення проспекту Петра Григоренка імені маршала Георгія Жукова, оскільки з його ім'ям пов'язана низка історичних подій в Україні, у тому числі у Харкові, під час Другої світової війни.

«З 19 грудня 2019 року по 19 січня 2020 року у Харкові проводилося громадське обговорення, як це передбачено законодавством. За результатами поданих пропозицій, на підтримку перейменування проспекту виступили 11 тисяч 193 осіб, що складає 86% від загальної кількості голосів. Також хочу нагадати, що цього року виповнюється 75 років закінчення Другої світової війни і відзначається 75-та річниця підписання капітуляції Німеччини. Рішення про повернення проспекту імені Георгія Жукова буде слушним з точки зору святкування цих дат», – пояснив Хорошковатий.

У червні 2019 року Харківська міська рада проголосувала за повернення проспекту імені Георгія Жукова. Ця вулиця була перейменована на честь генерала і дисидента Павла Григоренка в межах декомунізації.

У листопаді Харківський апеляційний адміністративний суд відхилив скаргу міської ради на рішення суду першої інстанції, який визнав незаконним перейменування проспекту імені Петра Григоренка на проспект імені маршала Жукова.

XS
SM
MD
LG