Доступність посилання

ТОП новини

Коронавірус в Україні і світі. Живий блог

Епідемія коронавірусної інфекції, що розпочалася наприкінці 2019 року в Китаї, у січні 2020 року була оголошена ВООЗ надзвичайною ситуацією міжнародного значення у сфері охорони здоровʼя.

Захворювання COVID-19 спричинюється коронавірусом SARS-CoV-2, раніше відомим як 2019-nCoV, що належить до великої групи коронавірусів.

Після поширення епідемії на інші країни її було в березні 2020 року оголошено пандемією. Багато країн пішли на безпрецедентні карантинні заходи, що позначилися на світовій економіці та житті людей. Запроваджувалися локдауни та масковий режим, закривалися кордони, переривалося авіасполучення між країнами.

Радіо Свобода у цьому блозі – з початку виникнення коронавірусної небезпеки – публікує статистику, репортажі з лікарень, історії хворих, коментарі і рекомендації фахівців щодо протидії коронавірусній пандемії в Україні і світі.

За даними ВООЗ, жертвами захворювання від початку пандемії стали майже 20 мільйонів людей. Йдеться про всі смерті, повʼязані з інфекцією. За офіційними даними, інформацію про які збирав американський інститут Джонса Гопкінса, сама коронавірусна інфекція (без загострення супутніх захворювань) стала причиною смерті близько 7 мільйонів людей.

Масова вакцинація різко скоротила смертність і врешті зупинила пандемію.

В Україні перехворіло майже 5 мільйонів людей, понад 105 тисяч із них померли.

5 травня 2023 року Всесвітня організація охорони здоровʼя ухвалила рішення, що поширення коронавірусної інфекції типу COVID-19 вже не є надзвичайною ситуацією міжнародного значення.

Число хворих на COVID-19 у США cягнуло 400 тисяч

Свідчать дані університету Джонса Гопкінса.

Кількість інфікованих у США в рази перевищує чисельність хворих в інших країнах світу. В другій за цим показником Іспанії нараховується близько 142 тисяч хворих, в Італії – понад 135 з половиною тисяч, у Франції – понад 110 тисяч, у Німеччині – майже 108 тисяч.

Число померлих від COVID-19 у США становить близько 13 тисяч. Цей показник усе ще менший, ніж в Італії (понад 17 тисяч), але стрімко наближається до даних із Іспанії, де померли понад 14 тисяч людей. Лише за останню добу в Сполучених Штатах жертвами коронавірусної інфекції стали близько 1 тисячі 800 людей.

Поліція та СБУ перевіряють дотримання карантину перевізниками в Запоріжжі

Інформацію про це Радіо Свобода підтвердили у пресслужбі СБУ у Запорізької області.

У відомстві повідомили, що перевірка носить плановий характер і не впливає на режим роботи громадського транспорту в Запоріжжі.

«Спільно з поліцією наші працівники перевіряють на предмет дотримання карантину, тобто наявність виданих довідок, масок, прибирання, дезінфекцію транспорту тощо. Усі маршрутки по графіку, скільки їх визначено, виходять на маршрут. Це планові заходи по дотриманню норм карантину», – розповів речник СБУ у Запорізькій області Сергій Левченко.

7 квітня президент Зеленський у своєму відеозвернені розкритикував дії мера Запоріжжя Володимира Буряка, який вирішив не зупиняти рух маршруток і автобусів у місті з 6 квітня.

Україна відправила допомогу італійським медикам – МВС

Із київського аеропорту «Жуляни» до Італії вилетів літак Нацгвардії України з допомогою італійським медикам у боротьбі з коронавірусом, повідомив заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко.

«Сьогодні о 7:00 з аеропорту «Жуляни» в Рим вилетів транспортний літак Національної гвардії з вантажем у 5000 літрів дезінфекційних рідин для потреб італійських медиків. Цей жест дружби і вдячності ми робимо, пам'ятаючи про те, що італійські лікарі щодня борються за життя українців з нашої численної діаспори», – написав Геращенко у фейсбуці.

Він додав, що загалом станом на 8 квітня спиртова галузь України «повністю закриває потреби країни в дезінфікуючих рідинах на основі етилового спирту і може закрити будь-які потреби Європи».

Борис Джонсон отримав кисневу підтримку, стан стабільний

Британський прем’єр-міністр Борис Джонсон провів другу ніч у відділенні інтенсивної терапії. Його стан є стабільним після отримання кисневої підтримки через ускладнення перебігу захворювання на COVID-19.

Заступник міністра охорони здоров’я Великої Британії Едвард Арґар уточнив, що до апарату штучної вентиляції легень голову уряду не підключали. «Йому комфортно, він стабільний і в доброму гуморі», – вказав Арґар.

55-річного Джонсона шпиталізували 5 квітня ввечері після того, як він прохворів на COVID-19 10 днів. На Даунінґ-стріт повідомили, що йому мають провести додаткові тести через те, що в нього зберігалися симптоми хвороби: кашель і висока температура. Однак 6 квітня стан прем’єра Британії погіршився.

Маски з «панського плеча». Чи використовують можновладці пандемію для піару

Українські політики, чинні депутати і урядники не цураються заявляти, що вони – благодійники. Одні атакують глядачів десятками репортажів, інші пишуть рекламні пости про те, як дарують маски нужденним. Часто це виглядає як піар. Редакція Радіо Свобода публікує чи не найбільш показові історії.

Уряд прокоментує питання скасування карантину не раніше, ніж через 10 днів, повідомив заступник міністра охорони здоров’я Віктор Ляшко.

За його словами, наразі влада досліджує розвиток епідемічної ситуації в Україні.

«Ми порівнюємо всі сценарії, які відбуваються в країнах Європейського союзу та країнах-сусідах, які пізніше за нас впровадили превентивні заходи. Стосовно впровадження і скасування карантину рішення буде ухвалюватися ближче до самого терміну завершення карантину. Ми тільки в третьому дні посилених, жорсткіших заходів карантину. Тому питання скасування карантину ми будемо коментувати не раніше, ніж через 10 днів», – сказав Ляшко.

Розповідаємо про життя українців в умовах карантину через епідемією коронавірусу COVID-19

З 6 квітня в Україні заборонено з’являтися у громадських місцях без маски чи респіратора, ходити групами більше двох людей, а діти до 14 років повинні бути в супроводі дорослих

Тисячі приватних відеодзвінків «злили» в інтернет: онлайн-безпека часів карантину

Відеодзвінки стали невід’ємною частиною повсякденного життя більшості людей в умовах карантину, який запровадили внаслідок пандемії коронавірусу у багатьох країнах світу. Хакери цим скористалися.

Омбудсмен знайшла порушення заходів проти COVID-19 у Київському СІЗО, прокуратура перевірятиме

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова заявила про не виконання плану протиепідемічних заходів щодо запобігання поширенню COVID-19 в установі «Київський слідчий ізолятор». Про це вона повідомила 7 квітня за підсумками перевірки СІЗО.

«Надала рекомендації керівництву пенітенціарної установи, аби якнайшвидше виправити ситуацію та убезпечити працівників установи та тюремне населення від поширення коронавірусної інфекції. Крім того, відповідні акти реагування з рекомендаціями будуть надані Міністерству юстиції України», – повідомила Денісова у фейсбуці.

Водночас прессекретар прокуратури Києва Надія Максимець у соцмережі заявила, що Прокуратура міста Києва ініціювала проведення службового розслідування через ймовірне порушення службовими особами Київського слідчого ізолятора правил карантину.

Китай: людям дозволили виїжджати за межі Уханя вперше з 23 січня

Для виїзду з міста, де був найбільший спалах коронавірусу в країні, громадянам потрібно мати «зелений» код у поширеному застосунку на смартфоні.

Залізничне та автомобільне сполучення вже відновили.

За останній 21 день у столиці провінції Хубей з населенням в 11 мільйонів виявили лише три нові випадки COVID-19. Водночас у північній провінції Хейлунцзян щоденна кількість нових випадків сягає 25. Туди продовжують приїжджати інфіковані люди із сусідньої Росії.

За добу в Україні зафіксували 206 нових випадків коронавірусу – МОЗ

Загалом в Україні тепер виявили 1 668 випадків коронавірусу. 52 людини померли, ще 35 – одужали.

Найбільше хворих – у Чернівецькій області (273), Києві (256), на Івано-Франківщині (198) та Тернопільщині (168).

Єврокомісія обговорить план скасування пов’язаних із COVID-19 обмежень

Керівники Європейського союзу обговорять у режимі телеконференції 8 квітня план поступового полегшення пов’язаних із COVID-19 обмежень, які зупинили економічну активність у всьому Євросоюзі. Голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн проведе «орієнтаційну дискусію щодо дорожньої карти виходу із обмежувальних заходів», заявив представник комісії 7 квітня.

Країни ЄС перебувають на різних стадіях пандемії, і частина національних урядів уже прагне поступово скасовувати жорсткі обмеження, щоб полегшити негативний вплив на економіку.

Деякі країни-члени ЄС, серед яких Австрія, Данія та Словенія, заявили, що, починаючи з наступного тижня, поступово відновлюватимуть звичне життя, в той же час наполягаючи, щоб люди дотримувалися дистанції та ретельно мили руки.

Але інші столиці ЄС стурбовані тим, що скасування навіть частини обмежень може підірвати скоординовану реакцію на пандемію, жертвами якої в Євросоюзі стала понад 51 тисяча людей, більшість померлих – в Італії, Іспанії та Франції.

Уряд надав додаткові роз’яснення пенсіонерам щодо посиленого карантину

Громадяни пенсійного віку мають самі контролювати частоту виходу на вулицю під час карантинних обмежень. Про це йдеться в роз’ясненні уряду щодо обмежень на період карантину для громадян віком від 60 років.

«Частоту виходу на вулицю контролює сама людина за умови дотримання рекомендацій, але робити це якомога рідше та планувати закупівлі на якнайдовший часовий період. А наявність документів дозволить перевірити, чи не мусить вона бути на самоізоляції чи обсервації, а також, чи не порушила вона дозволену відстань у 2 км від визначеного місця самоізоляції. Контроль за дотриманням цих правил здійснюють структурні підрозділи МВС», – йдеться в повідомленні на сайті уряду.

Щодо того, чи може особа, якій більше ніж 60 років, їздити на власному авто на дачу чи до іншого місця самоізоляції, в уряді рекомендують «вибрати одне місце ізоляції і не змінювати його до 24 квітня».

«Однак, якщо ви вирішите разово поїхати на дачу приватним авто, бо вибрали саме її місцем ізоляції – ви можете це зробити», – наголошують в уряді.

Щодо пенсіонерів, які працюють, в уряді пояснили так: «Залишатися вдома мають усі особи, які досягли 60-річного віку. Виключення можуть бути в тому разі, якщо ви працюєте на підприємствах критичної інфраструктури та здійснюєте заходи, пов’язані з недопущенням поширення COVID-19 і не можете працювати віддалено».

Від діджиталізації до узурпації: що кажуть юристи про мобільний додаток для контролю обсервації і самоізоляції

Стежити через смартфони за особами, які є потенційним джерелом розповсюдження коронавірусу, пропонує міністр цифрової обсервації Михайло Федоров. За його словами, для цього вже створили спеціальний мобільний додаток. Водночас правники зауважують, що це можливо лише в разі добровільної згоди цих громадян. Обмежити права і свободи українців за Конституцією можна лише у випадках оголошення воєнного чи надзвичайного стану, чого в Україні не робили, нагадують юристи. Більше про це читайте за лінком.

Коронавірус чи пневмонія з іншої причини: від чого помер 61-річний чоловік?

У 160 мешканців Івано-Франківської області підтверджено коронавірус, із них у п’ятьох односельців із села Вовчківці Снятинського району. В області від COVID-19, за офіційними даними, померли 9 осіб. Щодо причини смерті 61-річного мешканця села Вовчківці Нацполіція порушила кримінальну справу. Адже чоловік помер у машині екстреної медичної допомоги. У нього коронавірус не виявили. Але його 56-річна дружина з підтвердженим COVID-19 –​ у лікарні. Більше про це читайте за лінком.

Продукти пандемії: коронавірус як джерело натхнення – фоторепортаж

Від коктейлів і тістечок до ювелірних прикрас. Кондитери, поліцейські і торговці стають креативними в епоху коронавірусу. І це не тільки розваги, а й додатковий спосіб розповісти про коронавірус.

Влада пов’язує спалах коронавірусу у Першотравенську з конференцією баптистів під час карантину

У шахтарському містечку Першотравенську на Дніпропетровщині у вівторок виявили 15 нових випадків інфікування коронавірусом, повідомив голова Дніпропетровської облради Святослав Олійник. За його даними, за минулу добу, 6 квітня, у цьому ж місті виявили 5 випадків коронавірусу.

Олійник повідомив, що спалаху захворювання передувало те, що кілька сотень баптистів із різних країн, попри заборону під час карантину, зібралися на свою щорічну конференцію. Частина з них перебуває досі в Першотравенську.

«Двоє з тих людей, у яких було підтверджено діагноз і які підписали зобов'язання сидіти вдома, сьогодні вийшли з дому й збирались їхати до Дніпра. Були спіймані, оштрафовані, повернуті додому», – повідомив Олійник.

За його словами, ситуація в місті стабільна. Особи всіх учасників конференції встановлені, у них взяли аналізи.

За інформацією Святослава Олійника, коронавірус виявили і у жителів інших міст, які брали участь у релігійному заході в Першотравенську, зокрема, по одній людині в Новомосковську та Синельниківському районі.

Загалом у Дніпропетровській області станом на 7 квітня лабораторно підтверджено 41 випадок захворювання на COVID-19.

Трамп: ВООЗ приділяла занадто багато часу Китаю

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) під час поширення коронавірусу була і все ще лишається «дуже зосередженою на Китаї». Про це президент США Дональд Трамп написав у твітері.

Він зазначив, що при цьому ВООЗ «значною мірою фінансується США». Трамп наголосив, що це питання треба розглянути.

«На щастя, я відхилив їх поради щодо того, щоб наші кордони були відкритими для Китаю на початку. Чому вони дали нам таку несправедливу рекомендацію?» – написав Трамп.

Американські ЗМІ неодноразово публікували матеріали з критикою дій Трампа для стримування епідемії COVID-19. Журналісти повідомляли, що фахівці наполягали на жорстких заходах з поширенням вірусу ще взимку, але президент США не погодився з пропозиціями.

У США, за останніми даними, число хворих на COVID-19 становить майже 380 тисяч. Померли 11 830 людей. Більшість заражень виявлені у штаті Нью-Йорк – майже 139 тисяч.

Українське міністерство підтвердило першу смерть через коронавірус в ОРДЛО

Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України повідомило про першу смерть від коронавірусу на окупованих проросійськими бойовиками територіях Донбасу, про яку вдалося довідатися офіційному Києву.

«Ситуація з захворюваністю на COVID-19 на тимчасово окупованих територіях погіршується, проте російські окупаційні адміністрації ОРДЛО і Криму продовжують наражати громадян на небезпеку, приховуючи реальну картину. Відтак, станом на 7 квітня окупаційна адміністрація в ОРДО визнала наявність 6 хворих на коронавірус, наголошуючи на відсутності летальних випадків. Водночас, за наявною інформацією, 4 квітня у Центральній районній лікарні міста Амвросієвка помер громадянин, інфікований коронавірусом. Цей факт замовчується, відповідна медична документація вилучена», – йдеться в повідомленні міністерства.

У відомстві вказують, що цивільне населення позбавлене належної медичної допомоги, тоді як проросійським бойовикам проводять огляди.

«У місті Кадіївка (на території ОРЛО) у Центральній міській багатопрофільній лікарні лікарями-вірусологами з Росії проводиться щоденний огляд бойовиків так званого «армійського корпусу», – йдеться в повідомленні.

Також Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій заявило, що станом на 7 квітня російська окупаційна влада в Криму визнає 22 випадки зараження коронавірусом, 5 випадків – у Севастополі. Ще близько 7 тисяч людей перебувають під різними типами спостереження через підозри інфікування, вказують в міністерстві.

«Викликає занепокоєння і інформація про те, що російське Міноборони планує хворих на коронавірус військових розміщувати у Севастополі. Для чого вони вже розпочали готувати госпітальне судно «Єнісей», – йдеться в повідомленні.

Мінреінтеграції заявляє, що російські окупаційні адміністрації в окремих районах Донецької і Луганської областей, а також у Криму приховують від місцевих мешканців реальний стан захворюваності на коронавірус, що позбавляє людей можливості убезпечити себе від епідемії COVID-19.

«Ситуація погіршується нестачею медичного персоналу, тестових систем та недостатньої кількості місць у лікувальних закладах», – додали у відомстві.

Українське МОЗ, щодня звітуючи про факти COVID-19, надає інформацію по всіх регіонах, крім окупованих територій Криму та Донбасу. Щоденного доступу до перевіреної інформації щодо захворюваності там в офіційного Києва немає.

У Миколаївській області в лікарні перебувають 9 людей з підозрою на коронавірус – ОДА

У Миколаївській області в обласній інфекційній лікарні перебуває дев’ять пацієнтів з підозрою на коронавірус. Про це під час селекторної наради глав обласних державних адміністрацій з президентом заявив очільник Миколаївської ОДА Олександр Стадник, повідомляє Офіс президента.

Він додав, що поки жоден тест не показав позитивного результату.

«Учасники наради вирішили скерувати на Миколаївщину перевірку з Міністерства охорони здоров’я, щоб переконатися у правильності проведення тестів», – мовиться у повідомленні.

Станом на ранок 7 квітня в Україні виявили 1 462 випадки коронавірусу, з них 45 летальних. 28 пацієнтів одужали.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG