Доступність посилання

ТОП новини

Коронавірус чи пневмонія з іншої причини: від чого помер 61-річний чоловік?


Ілюстраційне фото
Ілюстраційне фото

У 160 мешканців Івано-Франківської області підтверджено коронавірус, із них у п’ятьох односельців із села Вовчківці Снятинського району. В області від COVID-19, за офіційними даними, померли 9 осіб. Щодо причини смерті 61-річного мешканця села Вовчківці Нацполіція порушила кримінальну справу. Адже чоловік помер у машині екстреної медичної допомоги. У нього коронавірус не виявили. Але його 56-річна дружина з підтвердженим COVID-19 –​ у лікарні.

27 березня 61-річний чоловік із села Вовчківці Снятинського району помер у машині швидкої допомоги, яка перевозила його з Коломиї в Івано-Франківську обласну інфекційну лікарню, розповів Радіо Свобода зять чоловіка Дмитро Соболь.

Він із дружиною дізнався 20 березня, що батьки хворі. Тоді у мами, якій 56 років, температура піднялась до 38 градусів і почався сильний кашель, а у тата – була нижча температура –37-37,2. Батьки контактували з односельцями, які повернулися з-за кордону. Сімейна лікарка проконсультувала селян і вони залишились вдома. У шпиталізації медик не бачила необхідності. Самостійно батьки звернулись до лікаря-інфекціоніста, говорить родич. Він їх послухав, мамі виписав ліки, тата визнав здоровим і люди поїхали додому.

Рідні наполягли на тому, щоб маму на третій день захворювання шпиталізували у Коломийську інфекційну лікарню. А 24 березня тато повідомив доньці і зятеві, що вся сім’я, з якою він спілкувався, госпіталізована в Івано-Франківськ із підозрою на коронавірус. Рідні про це поінформували лікаря мами. Експрес-тест показав, що у мами немає коронавірусу, а вже наступний тест ПЛР підтвердив позитивний результат у жінки. 27 березня батька у важкому стані зі Снятинського району швидка привезла в Коломийську інфекційну лікарню.

Ми з татом розмовляли за годину до смерті
Дмитро Соболь

«Ми з татом розмовляли за годину до смерті. Він на цей момент був у лікарні в Коломиї, ми навіть про це не знали, що його везтимуть в Івано-Франківськ. Із 24 березня йому ставало гірше, його температура не була вищою від 38. Люди у селі впевнені у своєму здоров’ї, не думали, що вірус підхоплять. Сімейна лікарка не питала про його історію захворювання, а у тата був цукровий діабет, який може не давати температуру при вірусі. Ми лише знаємо, що у тата з’явилась вірусна пневмонія і за пару годин його не стало. Татові був потрібен апарат ШВЛ, без нього він не вижив. Мамі апарат не знадобився. Мама потрапила у лікарню на третій день поганого самопочуття. Інфекційна лікарня мала ШВЛ, цей апарат передали з іншого шпиталю. Але цей апарат не був навіть відкритий і персонал про нього не знав, його не підключили. Можливо, якби тата підключили до апарату, то він би жив. Але ми це не можемо на 100% стверджувати, бо не розуміємо, в якому стані його привезли. Якби ми відразу знали, що ті люди, з якими тато спілкувався, мають коронавірус, а лікарі про це знали ще до 27 березня, то ми б його поклали швидше у лікарню. Ми про це дізнались постфактом», – каже зять померлого Дмитро Соболь.

Лише через добу рідні дізнались, що тіло тата перебуває в морзі в Івано-Франківську. Причина смерті, як вказано у довідці, вірусна пневмонія.

Біоматеріал для тесту взяли у тата лише 2 квітня, а помер він 27 березня
Дмитро Соболь

«Негативний результат тесту отримали 5 квітня. У документі написано, що біоматеріал для тесту взяли у тата лише 2 квітня, а помер він 27 березня. 3 квітня біоматеріал доставили у лабораторію. А за матеріалами поліції, тест взяли в Коломиї 31 березня під час розтину тіла. Тіло із 31 березня зберігали у морозильній камері», – розповів Дмитро Соболь.

Порушено кримінальну справу

Поліція Івано-Франківської області порушила кримінальну справу за фактом смерті чоловіка. Під час слідства з’ясовують причину смерті.

Заступник керівника департаменту охорони здоров’я Івано-Франківської обласної адміністрації Володимир Чемний наголосив, що згідно з результатами обстеження, у померлого не підтверджена коронавірусна інфекція.

Необхідні результати гістологічного і токсикологічного дослідження
Володимир Чемний

«Всі дослідження, які були проведені після патологоанатомічного розтину, передані в лабораторію Центру громадського здоров’я МОЗ. Для кінцевого діагнозу необхідні результати гістологічного і токсикологічного дослідження. Після отримання цих результатів ми можемо кінцево встановити діагноз. Чому цього пацієнта зі Снятина скерували в інфекційну лікарню в Івано-Франківськ? Враховуючи те, що попередньо всі члени сім’ї цього пацієнта були шпиталізовані в обласну інфекційну клінічну лікарню, враховуючи те, що у нього був близький контакт із родичами, які приїхали з-за кордону, що на цьому наполягали рідні, тому лікарі екстреної медичної допомоги, зі всіма засобами кисневої терапії, в реанімаційному автомобілі перевозили чоловіка в інфекційну обласну лікарню. Апарат ШВЛ дійсно не працює в Коломийській інфекційній лікарні, проводять роботи щодо централізованої подачі кисню», – повідомив на брифінгу Володимир Чемний.

Стан жінки задовільний

Дружина померлого ще досі на лікуванні в Івано-Франківській інфекційній лікарні. Стан її задовільний, повідомили рідні і медики. Також у лікарні перебувають ще родичі Соболів – брат із жінкою та дітьми. Але у них не підтверджений коронавірус. «Мамі цього тижня зроблять повторний тест. Вона три тижні, як хворіє», – повідомив Дмитро Соболь.

Рідні нікого конкретно не звинувачують із медиків у смерті їхнього родича, лише хочуть привернути увагу до того, що навіть люди з невеликими симптомами хвороби вмирають через, за їхніми словами, недбалість, і що не працює системно медицина. А ще дуже хочуть, щоб їх почули інші люди і не нехтували тим, коли стан їхнього самопочуття погіршується.

Ситуацію щодо смерті чоловіка прокоментував Радіо Свобода головний лікар Коломийської інфекційної лікарні Володимир Кифорук.

Нашої вини у смерті чоловіка немає
Володимир Кифорук

«Чоловіка у лікарню привезла реанімаційна машина. Нашої вини у смерті чоловіка немає ніякої. Він був три хвилини у нас на території шпиталю. Відправити в реанімаційне відділення Коломийської районної центральної лікарні на той момент не було можливості, бо вони не були до цього готові. Чоловік був у важкому стані, сині губи, за 4 дні «добив» себе вдома, в селі. У машині швидкої допомоги був кисень, там були троє медиків, які надавали допомогу, але вже не було, як врятувати. Чоловік був у дуже важкому стані. Нам дуже важко сприймати цю смерть і ситуацію», – наголосив Володимир Кифорук.

Рідні ще не визначились із датою і процедурою поховання родича.

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG