Доступність посилання

ТОП новини

Коронавірус в Україні і світі. Живий блог

Епідемія коронавірусної інфекції, що розпочалася наприкінці 2019 року в Китаї, у січні 2020 року була оголошена ВООЗ надзвичайною ситуацією міжнародного значення у сфері охорони здоровʼя.

Захворювання COVID-19 спричинюється коронавірусом SARS-CoV-2, раніше відомим як 2019-nCoV, що належить до великої групи коронавірусів.

Після поширення епідемії на інші країни її було в березні 2020 року оголошено пандемією. Багато країн пішли на безпрецедентні карантинні заходи, що позначилися на світовій економіці та житті людей. Запроваджувалися локдауни та масковий режим, закривалися кордони, переривалося авіасполучення між країнами.

Радіо Свобода у цьому блозі – з початку виникнення коронавірусної небезпеки – публікує статистику, репортажі з лікарень, історії хворих, коментарі і рекомендації фахівців щодо протидії коронавірусній пандемії в Україні і світі.

За даними ВООЗ, жертвами захворювання від початку пандемії стали майже 20 мільйонів людей. Йдеться про всі смерті, повʼязані з інфекцією. За офіційними даними, інформацію про які збирав американський інститут Джонса Гопкінса, сама коронавірусна інфекція (без загострення супутніх захворювань) стала причиною смерті близько 7 мільйонів людей.

Масова вакцинація різко скоротила смертність і врешті зупинила пандемію.

В Україні перехворіло майже 5 мільйонів людей, понад 105 тисяч із них померли.

5 травня 2023 року Всесвітня організація охорони здоровʼя ухвалила рішення, що поширення коронавірусної інфекції типу COVID-19 вже не є надзвичайною ситуацією міжнародного значення.

Шмигаль: з липня в Україні завершується карантин через COVID-19

З 1 липня в Україні завершується карантин, заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль 27 червня.

«З 1 липня завершуємо дію карантину та режиму надзвичайної ситуації у зв’язку з пандемією коронавірусу. COVID-19 став для українців важким випробуванням. Усі наші рішення весь цей час були спрямовані на те, аби зберегти життя людей», – заявив голова уряду.

За словами Шмигаля, під час пандемії українські служби відпрацювали механізми реагування, які стали в нагоді під час повномасштабної війни.

Читайте також: COVID-19 більше не є «надзвичайною ситуацією» – ВООЗ

«Дякую медикам, які всі ці роки самовіддано боролися з пандемією та зробили все, аби мінімізувати її наслідки. Сьогодні наші лікарі та медсестри не менш героїчно допомагають захисникам та цивільним в умовах повномасштабної війни», – додав прем’єр.

У травні міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко заявив, що формально карантин через пандемію коронавірусу досі триває, але його можуть незабаром скасувати.

Від початку пандемії коронавірусної інфекції нового типу COVID-19 у 2020 році Радіо Свобода вело блог, куди збирало всю інформація про це захворювання, про перебіг пандемії у світі та коронавірусної епідемії в Україні.

COVID-19 більше не є «надзвичайною ситуацією» – ВООЗ

Поширення коронавірусної інфекції нового типу COVID-19 тепер не є надзвичайною ситуацією міжнародного значення. Таке рішення 5 травня ухвалила Всесвітня організація охорони здоровʼя.

Епідемія коронавірусної інфекції, що розпочалася наприкінці 2019 року в Китаї, у січні 2020 року була оголошена ВООЗ надзвичайною ситуацією міжнародного значення у сфері охорони здоровʼя. Після поширення епідемії на інші країни її було в березні 2020 року оголошено пандемією. Багато країн пішли на безпрецедентні карантинні заходи, що позначилися на світовій економіці та житті людей. Запроваджувалися локдауни та масковий режим, закривалися кордони, переривалося авіасполучення між країнами.

Після масової вакцинації та появи нових, менш летальних штамів кількість смертей різко скоротилася – якщо в січні 2021 року у світі за тиждень від COVID-19 помирали близько 100 тисяч людей, то в квітні 2023 року – 3,5 тисячі. Скорочення смертності дозволило впродовж 2022 року скасувати більшість обмежувальних заходів.

За даними ВООЗ, жертвами захворювання за минулі три роки та кілька місяців стали близько 20 мільйонів людей. Йдеться про всі смерті, повʼязані з інфекцією. За офіційними даними, інформацію про які збирав американський інститут Джонса Гопкінса, сама коронавірусна інфекція стала причиною смерті близько 7 мільйонів людей.

ВООЗ наголошує, що вірус не зник, люди продовжують хворіти, і інфекція, швидше за все, залишиться в людській популяції як одне з респіраторних захворювань.

Бустер через рік – ВООЗ змінила підхід до вакцинації проти COVID-19 для груп високого ризику

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) 28 березня змінила свої рекомендації щодо вакцинації проти COVID-19, припустивши, що групи високого ризику мають отримати додаткову дозу через 12 місяців після останньої ревакцинації.

Агентство визначило групи високого ризику як літніх людей, а також молодих людей з іншими значними факторами ризику. Для цієї групи агентство рекомендує додаткову вакцинацію через 6 або 12 місяців після останньої дози, виходячи з таких факторів, як вік та стан імунодефіциту.

ВООЗ визначила групу, що включає здорових дітей і підлітків, як групу «низького пріоритету» і закликала країни враховувати такі фактори, як тягар захворювання, перш ніж рекомендувати вакцинацію цієї групи.

Також комітет експертів ВООЗ заявив, що додаткові ревакцинації проти COVID-19, окрім початкової серії – два щеплення та бустер – більше не рекомендовані людям із «середнім ризиком».

ФБР: найімовірніша причина пандемії COVID-19 – витік із лабораторії в Китаї

Директор американського Федерального бюро розслідувань Крістофер Рей заявив 28 лютого, що пандемія COVID-19, найімовірніше, була спричинена інцидентом в лабораторії в китайському місті Ухань.

«ФБР протягом досить тривалого часу оцінювало, що джерелом пандемії, швидше за все, є потенційний лабораторний інцидент в Ухані», – сказав Рей в інтерв’ю Fox News.

Раніше цього тижня Міністерство енергетики США також назвало витік із китайської лабораторії найбільш імовірною причиною спалаху пандемії у світі. Однак інші агентства американської розвідки вважають, що вірус з’явився природним шляхом.

В інтерв’ю Рей також звинуватив уряд Китаю в спробах зупинити зусилля США з розслідування причин пандемії.

«Китайський уряд... робив усе можливе, щоб спробувати перешкодити і заплутати роботу, яку виконує уряд США та близькі іноземні партнери», – сказав Рей.

Китайські чиновники заперечують такі заяви, називаючи це кампанією наклепу на Пекін.

Наукова спільнота вважає надзвичайно важливим визначити джерела пандемії, щоб краще боротися з нею або й запобігти наступній.

У Китаї оголосили про перемогу над COVID-19

Влада Китаю оголосила про «рішучу перемогу» над коронавірусною інфекцією нового типу. Про це оголосили 17 лютого після засідання Постійного комітету Політбюро владної Комуністичної партії на чолі з Сі Цзіньпіном.

Китайське керівництво зазначає, що за короткий термін з листопада 2022 року вдалося «плавно змінити» підхід до боротьби з пандемією, і влада вчинила правильно. У заяві також ідеться, що смертність від COVID-19 у КНР «найнижча у світі». «Китай створив диво в історії людства, вийшовши з пандемії за такого високого рівня населення», – вважають у Пекіні.

Експерти за межами Китаю вказували на відсутність чіткої картини із захворюваністю в країні, зокрема після того, як уряд на початку грудня 2022 року різко відмовився від політики так званої нульової терпимості до COVID-19. Вона передбачала сувору ізоляцію, примусові карантини та масові тестування.

За деякими повідомленнями, після скасування жорстких обмежень китайські лікарні та крематорії виявилися переповненими. Однак офіційно було підтверджено лише понад 83 тисячі випадків смертей від COVID-19 – з початку грудня 2022-го до початку лютого цього року. Сторонні експерти зазначають, що це число невелике з огляду на масштаби хвилі інфекції в Китаї. Також були повідомлення, що лікарям наказали не підтверджувати COVID-19 як причину смерті пацієнтів, передає DPA.

ВООЗ зупинила розслідування щодо походження COVID-19

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) зупинила другу фазу розслідування про походження коронавірусу через проблеми зі збором даних у Китаї, повідомила представниця організації Марія ван Керкхове у розмові з журналом Nature.

Ван Керкхове зазначила, що керівництво ВООЗ і далі контактує з китайськими чиновниками, щоб переконати КНР поділитися даними про вірус. Співробітники організації також зв’язалися з китайським центром контролю захворювань, щоб налагодити співпрацю.

Водночас, Nature пише, що для збору необхідних даних про походження COVID-19 пройшло дуже багато часу. При цьому вчені мають достатньо інформації, щоб запобігти можливим спалахам у майбутньому.

Перший випадок захворювання на COVID-19 виявили в китайському місті Ухань наприкінці 2019 року, після чого він поширився по інших країнах. 11 березня 2020 року ВООЗ оголосила пандемію коронавірусу.

Після візиту до Уханьського інституту вірусології в 2021 році ВООЗ заявила, що витік COVID-19 з лабораторії «вкрай малоймовірний». Вчені дійшли висновку, що хвороба, ймовірно, передалася людям від кажанів. Після серйозної критики, зокрема з боку колег, голова ВООЗ визнав, що виключати лабораторний витік передчасно.

Китай неодноразово називав припущення про поширення COVID-19 з китайської лабораторії необґрунтованим і стверджував, що вірус виник у США, де також займалися дослідженням коронавірусів.

Оголошувати про завершення пандемії COVID-19 зарано – ВООЗ

Всесвітня організація охорони здоров’я 30 січня виступила із заявою про поточну ситуацію з пандемією коронавірусної інфекції COVID-19. ВООЗ відмовилася визнати пандемію такою, що закінчилася: за нею, як і раніше, зберігається статус надзвичайної ситуації міжнародного значення.

14-те засідання екстреного комітету ВООЗ з COVID-19 було присвячене триріччю пандемії: вона була оголошена глобальною загрозою 30 січня 2020 року.

На засіданні обговорювали, чи треба оголошувати про завершення пандемії, чи ні.

Вказавши на визначні успіхи у боротьбі із захворюванням, члени комітету все ж вирішили, що говорити про закінчення пандемії зарано. На це вплинув, зокрема, недавній спалах COVID-19 у Китаї, який стався незабаром після скасування країною більшості карантинних заходів.

В Україні вперше зафіксували випадок захворювання на штам COVID-19 «Кракен» – МОЗ

В Україні вперше задокументували захворювання на підвид штаму COVID-19 «Омікрон» ХВВ.1.5, або «Кракен», повідомляє Міністерство охорони здоров’я 24 січня.

«В Україні зафіксували перший випадок зараження новою сублінією варіанта SARS-CoV-2 «Omicron» XBB.1.5, або «Кракен». Випадок був зафіксований у Сумській області у людини, яка не пройшла курс вакцинації проти коронавірусу», – йдеться в повідомленні.

МОЗ наводить дані Всесвітньої організації охорони здоров’я, за якими XBB.1.5 не має мутацій, які робили б його більш небезпечним, ніж інші субваріанти. Водночас XBB.1.5 «найбільш ефективно ухиляється від імунної відповіді людини та здатний викликати серйозні захворювання у людей похилого віку та людей з ослабленим імунітетом».

Відомство нагадує, що вакцинація є головним способом вберегтися від важкого перебігу коронавірусної хвороби.

На початку січня у Нью-Йорку та Нью-Джерсі зафіксували рекордний рівень шпиталізації із COVID-19 за останні 11 місяців, зріс також рівень смертності. Оскільки XBB.1.5 краще уникає імунітету, деякі інфекціоністи кажуть, що більшість американців, які вже перехворіли на коронавірус, ймовірно, підхоплять його знову.

Водночас координатор Білого дому з питань реагування на COVID-19 Ашіш Джа вказав на те, що слабкий захист мають ті, хто нещодавно перехворів або отримав щеплення.

За минулий тиждень у Києві виявили майже 200 випадків коронавірусу та близько 10 тисяч грипу

У Києві за минулий тиждень виявили 178 випадків коронавірусного захворювання. Як повідомляє Департамент охорони здоров’я Києва, серед захворілих: 94 жінки віком від 18 до 86 років та 84 чоловіки віком від 19 до 86 років. А також 12 хлопчиків від 7 місяців до 15 років та 9 дівчаток від 10 місяців до 10 років.

«Найбільше випадків захворювання виявили у Дарницькому районі – 46 випадків, у Деснянському – 31 випадок та Дніпровському районі – 22 випадки. Вісім людей померли минулого тижня від захворювання на коронавірус. Одужали минулого тижня 247 людей», – йдеться в повідомленні.

Крім того, за 2-й тиждень 2023 року зареєстровано 9634 нових випадків захворювання на грип та ГРВІ.

«Рівень захворюваності нижчий епідемічного порогу на 59,1%. Наразі показник захворюваності становить 326,3», – повідомляє Київський міський центр контролю та профілактики хвороб МОЗ.

Зокрема, дітей захворіло – 3846 (зниження на 21,4%), дорослих – 5788 (зростання на 4,2%), йдеться в повідомленні.

Раніше у МОЗ повідомляли, що переважний штам коронавірусу, який наразі фіксується в Україні – це Омікрон і вісім його різновидів.

Швейцарія наразі не планує тестувати подорожувальників із Китаю на COVID-19 – уряд

Від подорожувальників із Китаю, які в'їжджають до Швейцарії, наразі не вимагатимуть проходити обовʼязкове тестування на COVID-19, заявив уряд європейської країни 11 січня.

Варіанти штаму «омікрон», що поширюються в Китаї, створюють «лише невеликий ризик для населення Швейцарії та швейцарської системи охорони здоров’я», йдеться в заяві.

За епідеміологічною ситуацією в Швейцарії фахівці продовжуватимуть уважно стежити, вказує уряд.

Новий штам коронавірусу Kraken вражає і тих, хто перехворів - дослідники у США

Уряд США офіційно продовжив дію надзвичайної ситуації у галузі охорони здоров'я через пандемію COVID-19 у зв'язку із поширенням нового штаму коронавірусу Kraken, який дуже стрімко передається.

У США шириться нова мутація XXBB.1.5 штаму COVID-19 Omicron, яка має неофіційну назву Kraken, пише видання Sun Sentinel. Він у п'ять разів швидше передається, ніж перша варіація Omicron, і вражає тих, хто був вакцинований та/або раніше перехворів на коронавірус.

Зокрема минулого тижня у Нью-Йорку та Нью-Джерсі зафіксували рекордний рівень шпиталізації за останні 11 місяців. Також зростає і рівень смертності від вірусу, повідомляє CDC. При цьому дослідники відзначають, що ця хвиля захворювання не сягає масштабів попередніх хвиль.

Більше читайте тут

Новий штам COVID-19 зафіксували в 29 країнах, в Україні він не виявлений – МОЗ

Новий штам коронавірусної хвороби COVID-19, відомий як ХВВ.1.5, вперше виявили в Сполучених Штатах, повідомляє Міністерство охорони здоров’я України.

«За оцінкою американського Центру з контролю та профілактики захворювань, він вже посідає друге місце після оригінального підтипу «Омікрон», або 40% серед всіх підтверджених випадків інфікування коронавірусом у США. У ВООЗ повідомили, що новий штам коронавірусу XBB.1.5 вже виявили в 29 країнах», – йдеться в заяві МОЗ.

Міністерство додає, що тривають дослідження щодо того, наскільки серйозним є XBB.1.5 порівняно з іншими підваріантами коронавірусу SARS-CoV-2. Зараз бракує даних для оцінки тяжкості інфекції.

Читайте також: Китай відмовився від постачання західних вакцин проти COVID-19 – Bloomberg

«Станом на початок січня нового штаму ХВВ.1.5 в Україні не виявлено, а ситуація з перебігом коронавірусу контрольована. Центр громадського здоровʼя на постійній основі здійснює молекулярний епідеміологічний нагляд за SARS-CoV2, і з початку такого нагляду вже було зроблено 928 секвенувань», – додає відомство.

МОЗ знову закликає українців вакцинуватися за можливості. За офіційними даними, від початку кампанії зі щеплення дві дози вакцини отримали 15,4 мільйона українців, проте близько 12,4 мільйона ще не отримали першу бустерну дозу.

Китай скасовує карантин для мандрівників

Китай скасував карантинні вимоги для мандрівників, які приїжджають у країну, поклавши край майже трирічній самоізоляції, навіть коли країна бореться зі сплеском випадків Covid.

Люди, які прибули до країни, висловили полегшення через те, що їм не довелося проходити карантин, який був невід’ємною частиною життя в Китаї.

У Гонконзі, де кордон із материковим Китаєм був знову відкритий після років закриття, понад 400 000 людей збираються вирушити на північ протягом найближчих восьми тижнів.

Різке зростання захворюваності на коронавірусну інфекцію почалося в Китаї на початку грудня, невдовзі після того, як у країні вирішили послабити карантинні заходи. Цьому передували широкі громадські протести проти політики «нульової терпимості» до COVID-19, яка передбачала жорсткі локдауни в масштабах цілих міст і поголовне тестування населення.

Китай відмовився від постачання західних вакцин проти COVID-19 – Bloomberg

Влада Китаю відкинула неодноразові пропозиції США поділитися вакцинами проти COVID-19, попри спалах захворюваності на коронавірусну інфекцію в країні, повідомляє Bloomberg.

Пропозиції США були передані дипломатами, у тому числі під час грудневої поїздки до Китаю помічника держсекретаря Деніела Критенбрінка та старшого директора Ради національної безпеки Лаури Розенбергер, а також через представників охорони здоровʼя та приватних посередників.

Речниця Міністерства закордонних справ КНР Мао Нін 6 січня сказала, що вакцини та медичні препарати в країні «у достатній кількості», і пообіцяла продовжити співпрацю із «світовою спільнотою» з проблеми COVID-19.

Раніше газета Financial Times повідомила, що Євросоюз запропонував Китаю поставити безкоштовні вакцини від коронавірусу, щоб допомогти стримати новий масовий спалах захворювання.

У Китаї застосовують власні вакцини Sinovac та Sinopharm і не використовують РНК-препарати, вироблені за кордоном. Всесвітня організація охорони здоровʼя (ВООЗ) 21 грудня 2022 року заявила, що нинішнє охоплення вакцинацією в Китаї недостатнє. Місцеві вакцини вимагають трьох доз для запобігання тяжкому перебігу захворювання, а їх, за даними ВООЗ, отримали лише 40% жителів Китаю віком від 80 років.

Різке зростання захворюваності на коронавірусну інфекцію почалося в Китаї на початку грудня, невдовзі після того, як у країні вирішили послабити карантинні заходи. Цьому передували широкі громадські протести проти політики «нульової терпимості» до COVID-19, яка передбачала жорсткі локдауни в масштабах цілих міст і поголовне тестування населення.

ЄС узгоджує скоординований підхід у зв’язку зі зміною ситуації з COVID-19

Комітет з безпеки охорони здоров’я Європейського Союзу заявив, що країни-члени ЄС узгоджують «скоординований підхід» до зміни ситуації з COVID-19, повідомляє агенція Reuters.

Голова охорони здоров'я ЄС Стелла Кіріакідес сказала, що комітет працює над цілеспрямованими заходами, включаючи тестування для мандрівників з Китаю, посилення моніторингу стічних вод.

Читайте також: Через новий спалах COVID Бельгія перевірить стічні води на авіалайнерах із Китаю

Також, за даними британської газети Financial Times, Євросоюз запропонував Китаю безкоштовні вакцини від COVID-19, щоб допомогти Пекіну стримати масовий спалах захворювання після рішення скасувати суворі загальнонаціональні обмеження, пов'язані з пандемією.

Країни – члени ЄС мають надлишкові запаси вакцин через великі замовлення за довгостроковими контрактами з виробниками. Пекін наразі не відповів на цю пропозицію, зазначає видання.

У Китаї в ході кампанії з щеплення застосовували власні вакцини Sinovac і Sinopharm і не використовували РНК-препарати, вироблені за кордоном. Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) 21 грудня 2022 року заявила, що нинішнє охоплення вакцинацією в Китаї недостатнє. Місцеві вакцини вимагають трьох доз для запобігання тяжкому перебігу захворювання, а їх, за даними ВООЗ, отримали лише 40% жителів Китаю віком від 80 років. У той же час у Євросоюзі повну вакцинацію пройшли 83% дорослого населення.

Через хвилю заражень COVID-19 у Китаї, ціла низка країн минулого тижня затвердила обов'язкове тестування для тих, хто приїжджає з КНР, у тому числі Італія, США, Японія, Індія та Малайзія.

У Німеччині закликають до обов'язкового загальноєвропейського експрес-тестування всіх, хто в'їжджає до ЄС з Китаю.

В Україні в пілотному режимі запрацював електронний облік ліків – Радуцький

В Україні запрацювала пілотна версія системи обліку ліків Е-Stock, повідомив народний депутат, голова комітету Верховної Ради з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький.

«Система Е-Stock – це важливий крок у напрямку діджиталізації країни, в тому числі й медичної галузі, яку більше трьох років тому оголосив Президент Володимир Зеленський. З початку 2023 року запрацювали два модулі – збору потреби та керування користувачами. Е-Stock забиратиме інформацію про потребу доставки, наявність медичних препаратів в лікарня, їх використання та утилізацію», – розповів він.

Наразі до системи підключилися 162 лікарні, які подають свої потреби щодо дорослої онкології, ендопротезування та трансплантації. Систему планують вдосконалювати на основі їхніх відгуків. Очікується, що облік повноцінно запрацює до кінця року.

Британія не вимагатиме обовʼязкового COVID-тестування подорожувальників із Китаю – Independent

Пасажири з Китаю, які прибудуть до Великої Британії наступного тижня, не проходитимуть обов’язкового тестування на COVID-19 після прибуття, повідомляє агенція Reuters із посиланням на видання The Independent 2 січня.

Тестування в лондонському аеропорту Хітроу буде добровільним. Ті, у кого тест буде позитивним, не будуть піддані ані карантину, ані самоізоляціʼ, додається у повідомленні.

Велика Британія минулого тижня заявила, що пасажири, які прибувають до країни з Китаю, мають надати негативний тест на COVID, зроблений не пізніше, ніж за два дні до вильоту.

Через новий спалах COVID Бельгія перевірить стічні води на авіалайнерах із Китаю

Бельгія перевірить стічні води з літаків, які прибувають із Китаю, повідомляє агенція Reuters 2 січня. Влада європейської країни прагне зʼясувати наявність нових варіантів COVID, оскільки число хворих у Китаї стрімко зростає, оголосив уряд у понеділок.

«Це буде додаткова мета моніторингу, щоб переконатися, що дані, які ми отримуємо з Китаю, є точними», — сказав Reuters Стівен Ван Гухт з Національного інституту громадської охорони здоров’я Sciensano.

За його словами, Бельгія знала, що деякі пасажири, інфіковані COVID, можуть не користуватися туалетом під час своїх рейсів, і тому новий захід призначений «не для відстеження людей, а для незалежного відстеження того, що відбувається в Китаї».

Бельгія також просить подорожувальників із Китаю перевірити себе на COVID-19, якщо у них з’являться симптоми через сім днів після прибуття. На пресконференції, на якій було оголошено про нові заходи, міністр охорони здоров’я Бельгії Франк Ванденбруке заявив, що проти сплеску COVID-19 у Китаї потрібна загальноєвропейська політика.

США введуть обов’язкові тести на COVID-19 для приїжджих з Китаю

США оголосили про рішення запровадити обов’язкові тести на COVID-19 для приїжджих з Китаю. Як передає агенція Reuters, про таке рішення заявили представники охорони здоров’я США 28 грудня, приєднавшись до Індії, Італії, Японії та Тайваню, які вжили жорсткіші заходи після рішення Пекіна скасувати сувору політику «нульової толерантності» до COVID-19.

Починаючи з 5 січня, усі авіапасажири віком від 2 років повинні мати негативний результат тесту протягом двох днів після вильоту з Китаю, Гонконгу чи Макао.

Влада США пояснила цю зміну побоюваннями, що збільшення кількості випадків COVID-19 у Китаї може призвести, серед іншого, до появи нових штамів.

COVID-19: за тиждень до лікарень потрапили майже 3 тисячі українців – Кузін

Протягом останнього тижня Міністерство охорони здоров’я фіксує зростання кількості госпіталізацій через коронавірусну інфекцію, повідомив головний санітарний лікар Ігор Кузін. Про це він розповів 30 грудня в ефірі національного телемарафону.

За словами Кузіна, COVID-19 є найбільшим інфекційним викликом в Україні разом із грипом та гострими респіраторними вірусними інфекціями.

«Ми продовжуємо реєструвати випадки COVID-19, також, на жаль, реєструємо випадки, які закінчилися летально. Протягом останнього тижня ми спостерігаємо збільшення кількості госпіталізацій, в середньому на 14%, ніж тижнем раніше. За останній тиждень до лікарень потрапило майже 3 тисяч українців», – розповів Кузін.

Він додав, що найчастіше помирають хворі, старші за 60 років, оскільки вони найбільше вразливі до наслідків захворювання.

При цьому Кузін констатував, що проблема пандемії відійшла на другий план в усьому світі, натомість «COVID-19 усе-таки продовжує циркулювати, забирати життя, і додатково сприяє тому, що навантаження на систему охорони здоров’я продовжує зростати».

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG