Доступність посилання

ТОП новини

Тисячі українців зібрались на польському кордоні. Людей нон-стоп вивозять автобусами і пропускають пішоходів


Українсько-польський кордон, 27 березня 2020 року
Українсько-польський кордон, 27 березня 2020 року

На українсько-польському кордоні складна ситуація. З польської сторони – тисячі українців, які намагаються в’їхати до України. З пунктів пропуску в Краковці, Рава-Руській і Ягодина постійно курсують автобуси і буси, які перевозять людей, а вже під вечір на кордоні почали пропускати пішоходів.

Тисячі українців намагаються перетнути українсько-польський кордон – відео
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:23 0:00

Із невеликими перервами з пункту пропуску «Краковець» на українсько-польському кордоні виїжджають порожні автобуси приватних перевізників, рятувальників, буси на польський бік. А з Корчови до України вже весь транспорт забитий людьми, здебільшого чоловіками. Більшість їдуть у масках. Люди з валізами. Загалом на цьому пункті курсує від опівночі 27 березня 3 автобуси приватних перевізників і 2 надзвичайної служби, а ще кілька бусів.

Нам передзвонили про кордон, що його закриють, бо так президент сказав, і нас це налякало. Ви б бачили, що та спонтанність наробила
Василь Герило

«Із 9-ї вечора 26 березня приїхали ми на кордон, стояли цілу ніч до обіду сьогодні в полі. Кордон швидко перетнули, поміряли температуру. Ви б бачили, що там робиться! Всі люди просто не встигнуть до опівночі перетнути кордон. Вирішив їхати, бо, можливо, перекриють кордон, не буде у Польщі роботи, не знати, що буде. А вдома – то вдома. Я маю окрему квартиру, буду там сидіти на карантині. Мушу ізолюватись, як без цього. До кордону своїми силами доїхали, автобуси не їздять, просили і нас везли. Мене біля кордону чекає машина. Батьки чекають. Нам передзвонили про кордон, що його закриють, бо так президент сказав, і нас це налякало, ніхто не хотів їхати, була робота. Ви б бачили, що та спонтанність наробила. Ні одного магазину там, один туалет у полі», – розповів Василь Герило із Червонограда.

Молодий чоловік два місяці працював у Польщі.Роботодавець зрозумів українців і навіть допоміг їм добратись до кордону.

Від опівночі 27 березня до 15-ї години, як повідомили Радіо Свобода у прикордонній службі Західного регіону, на трьох пунктах пропуску Корчова -Краковець, Гребенна-Рава-Руська, Дорогуськ-Ягодин перевезли 10 тисяч українців. Кілька тисяч ще очікували на польській стороні.

«Виставлено додаткові наряди і пришвидшено оформлюємо. З попередньої доби накопичення людей, а до того не спостерігалося такого перед пунктом пропуску. Всі одночасно вирішили переїхати. Понад 40 автобусів на 16-у годину проїхали з громадянами. Швидка двічі забирала людей із підвищеною температурою, це було ГРВІ», – каже речник Мостиської прикордонної служби Маргарита Вершиніна.

Українці приватним перевізникам за переїзд кордону платять по 30-50 злотих (200-500 гривень). Водії від транспорту рятувальної служби були у захисних костюмах і проїзд був безкоштовний. А ось знайти приватних перевізників для такої процедури було складно, повідомив Радіо Свобода голова Львівської обласної адміністрації Максим Козицький. Водії масово відмовлялись їхати. Обласна влада нічого не платила перевізникам і вони встановили оплату, щоб мати гроші на паливо і оплатити водієві за небезпечну працю.

Автобуси з громадянами України перетинають пункт пропуску і висаджують людей на заправці. Біля кордону сотні автомобілів. За багатьма приїхали родичі.

«Дочка з польської сторони. О 6-й ранку перед нею було 300 осіб. Ми приїхали бусом із Вінниці, щоб забрати її, а там вона з іншими людьми найняла бус і їх вночі привезли до кордону. Дочка працювала, закінчився дозвіл, завод закрили і попросили з хостела виселитись. Є у нас окрема кімната, буде два тижні на карантині, поїдемо у масках, а що робити?» – каже Валентин Кирилюк.

На 18-у годину з польської сторони ще були кілька тисяч українців, які у черзі очікували, щоб переїхати через кордон. По обіді збільшили кількість автобусів, а також почали пропускати й пішоходів.

З українського боку, якщо ніхто не чекав із рідних, українці винаймають транспорт і є багато охочих водіїв підвезти у Львів, Тернопільську, Івано-Франківську, Закарпатську області. Група людей, яка після кордону їхала у Київ, пропонувала водієві по 1500 гривень із кожного лиш би дістатись столиці.

За словами прикордонників, вони ще не отримали конкретних вказівок, як із опівночі 28 березня працюватиме кордон.

Сьогодні в українському суспільстві дуже різне ставлення до того, що українці масово у час епідемії коронавірусу повертаються в Україну. Адже невідомо, чи люди самоізолюються, чи відповідальні за те, щоб не стати джерелом поширення коронавірусу у своєму селі чи місті.

Як інформують представники влади, кожного громадянина вносять у списки і вони будуть під спостереженням сімейних лікарів. Однак, чи можна проконтролювати тисячі людей?

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG