Доступність посилання

ТОП новини

Радіо Свобода Daily: Стало відомо, коли в Україні можуть почати виготовлення тестів на COVID-19


Тим часом у світі створення вакцини від коронавірусу перетворилось у справжню гонку на випередження
Тим часом у світі створення вакцини від коронавірусу перетворилось у справжню гонку на випередження

МОЗ припускає, що наступного тижня в Україні почнеться серійне виробництво тестів на COVID-19

Наступного тижня в Україні розпочнеться серійне виробництво тестів на коронавірусну хворобу COVID-19, припустив заступник міністра охорони здоров’я Віктор Ляшко у відповідь на запитання Радіо Свобода на щоденному онлайн-брифінгу.

«Міністерство охорони здоров’я працює над цим питанням, і в указі президента було, що треба виділити кошти на виробництво тест-систем. Ми працювали і з Інститутом молекулярної біології, ми працювали і з іншими виробниками вітчизняних тестів. Я думаю, на наступному тижні в нас буде серійне виробництво і будуть поставки вітчизняних тестів до ПЛР-лабораторій. І ми спокійно забезпечимо всіх, хто цього потребує, лабораторними дослідженнями», – сказав Ляшко.

1 квітня Інститут молекулярної біології та генетики НАН України заявив про готовність виготовляти щотижня 10-20 тисяч тестів на коронавірус методом полімеразної ланцюгової реакції. Для цього установі не вистачає державного фінансування.

Тим часом у світі створення вакцини від коронавірусу перетворилось у справжню гонку на випередження. Почитайте, як це відбувається, у матеріалі.

Рятувати життя чи господарство? Коронавірус вбиває і людей, і економіку

Рятувати людей чи економіку в першу чергу – такий вибір стоїть нині перед багатьма політиками від Китаю до Америки.

Поки багатші країни розгортають найбільші в своїй історії пакети допомоги для своїх співгромадян, що втрачають роботу та заробіток, бідніші побоюються, що криза з коронавірусом буде коштувати їм не лише сотень тисяч життів, але і багатьох десятиліть економічного та соціального розвитку, а також здобутків у сфері прав людини. То як країни планують боротися з економічною кризою? Читайте в огляді.

«Плівки з братом Єрмака»: в ОПУ стверджують, що ніхто з фігурантів посад не отримав

В Офісі президента України заявили, що жодна особа, яка фігурувала на оприлюднених записах із братом голови ОПУ Андрія Єрмака, не отримала посади.

«Теперішня влада України має нульову толерантність до корупції, незалежно від структури, Офіс президента це чи парламент. Ситуація з оприлюдненими записами, у яких фігурує брат очільника Офісу президента, продемонструвала, скільки людей звикли до афер, коли вирішувати державні справи можна за хабарі. Розмови на оприлюднених плівках не мають стосунку до реального життя, ніхто з названих людей не був призначений на посади, які обговорювалися», – йдеться в повідомленні Офісу президента в телеграм-каналі.

В ОПУ зазначили, що всі викладені факти мають бути ретельно перевірені, «так само, як і джерела появи плівок і те, хто та з якою метою замовляв стеження».

Хованки Єрмака: таємні зв'язки та приховані контакти глави Офісу президента (розслідування)

Офіс президента – допоміжний орган, який має забезпечувати роботу глави держави. Однак в реальності його керівник в Україні має великий вплив на процеси управління державою. Андрій Єрмак, який замінив на цій посаді Андрія Богдана, проводить переговори з Росією щодо майбутнього окупованих територій, звітує про боротьбу з коронавірусом і, схоже, має вплив і на кадрову політику.

Днями народний депутат Гео Лерос оприлюднив відеозаписи за участю брата Андрія Єрмака – Дениса, датовані ще серпнем-жовтнем 2019-го. На зйомках прихованою камерою видно, як брат на той час ще помічника президента проводить співбесіди з претендентами на різні державні посади, а його довірена особа збирає гроші за призначення та організацію цих зустрічей, більша частина з яких нібито йде Денису Єрмаку.

Сам керівник ОП називає оприлюднення плівок – спланованою провокацією і просить правоохоронців розібратись, хто за цим стоїть.

Чи справді голова Офісу президента Андрій Єрмак має безпрецедентний рівень впливовості? Про це свідчитиме те, чим закінчиться ця історія – чи захитається під ним крісло, чи Зеленський навіть не відсторонить Єрмака на період офіційного розслідування. Тим часом «Схеми» давно спостерігали за тією діяльністю Андрія Єрмака, про яку не знайдеш згадок в офіційних звітах Банкової. Чиїми чартерами він пересувається? Та з ким таємно проводить зустрічі? Читайте у свіжому розслідуванні Михайла Ткача.

Посольство в США просить Ілона Маска надати Україні апарати ШВЛ

Посольство України в США просить генерального директора компаній Tesla і SpaceX Ілона Маска надати Україні апарати штучної вентиляції легень (ШВЛ).

«Шановний Ілоне, Україна є другою за величиною країною Європи з населенням майже 40 мільйонів громадян. Пандемічна ситуація в Україні наближається до свого піку, квітень буде найважчим. Людям у лікарнях потрібні вентилятори. Ми готові до співпраці. Дякуємо», – йдеться в повідомленні посольства у твіттері.

Публічної реакції Ілона Маска на таке звернення поки немає.

«Коронавірус убиває двічі»: як в Україні та світі змінено церемонії поховань померлих від вірусу

На тлі спалаху коронавіру і десятків тисяч його жертв у світі органи влади та релігійні організації вносять корективи до церемоній поховань тих, хто помер від коронавірусу. Увага приділяється тому, аби церемонія поховання не перетворилась на невеликий епіцентр поширення смертельного вірусу на тих, хто бере участь у церемонії – насамперед родичів та священників.

Багато родичів кажуть, що «коронавірус вбиває двічі» – фізично, а потім через неможливість достойно провести померлого в останній шлях і попрощатись з ним.

Як тепер змінились ритуали поховання померлих від коронавірусу? Читайте в матеріалі.

Через рік після виборів поліція далі розслідує відео з вантажівкою, яка «збиває» Зеленського

Національна поліція України далі проводить розслідування щодо відео, на якому вантажівка «збиває» на той час кандидата на посаду президента України Володимира Зеленського. Про це повідомили Радіо Свобода 2 квітня у Слідчому управлінні НПУ.

«Здійснюється досудове розслідування в окремому кримінальному провадженні», – заявили у поліції.

Відео, яке обурило прихильників Зеленського, базується на його рекламному відеоролику, який з’явився у квітні 2019 року, перед другим туром президентських виборів. Слова Зеленського перериває проїзд у кадрі вантажівки, після цього на зеленому тлі з’являється напис «У кожного своя дорога» та зображення білого порошку, який всмоктується в скручений шматок паперу. Детальніше – тут.

Опалення в будинках Києва почнуть вимикати з 5 квітня – КМДА

Із 5 квітня у столиці розпочнуть процес відключення опалення у житлових будинках, повідомляє пресслужба Київміськадміністрації.

«Ми вкотре не чекаємо традиційного 15 квітня для завершення опалювального сезону, щоб кияни змогли максимально зекономити кошти. Особливо враховуючи складний фінансовий стан в умовах жорсткого карантину та низки обмежень, що покликані вберегти містян від коронавірусної інфекції», – повідомив заступник голови КМДА Петро Пантелеєв.

У КМДА додали, що вже з наступного тижня, за даними синоптиків, середньодобова температура становитиме вище ніж +8 градусів, а на згортання системи централізованого опалення з протяжністю теплових мереж понад 2,7 кілометра необхідно 2-3 дні.

«Круті баби», війна з ЖЕК та легка еротика: 10 українських треків березня

Від феміністичних маніфестів до оголошення війни комунальникам. Традиційно на початку нового місяця ми хочемо потішити вас новинками якісної української музики.

Послухайте пісні, які привернули нашу увагу в березні.

Не зациклюйтесь на поганому – відволікайтесь!

Ваше Радіо Свобода Daily

Радіо Свобода Daily – читайте все в одному мейлі! Усі важливі новини й ексклюзиви нашого сайту в одному листі. Надсилаємо щодня (окрім неділі) о 7-й ранку якраз до вашого сніданку. Підписатись на розсилку можна тут.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG