Доступність посилання

ТОП новини

Мери VS коронавірус: «хоронити як чумних» від Сєнкевича, суперечки Філатова зі священниками, порушення карантину Трухановим


Як мери українських міст спонукають городян дотримуватися карантину?
Як мери українських міст спонукають городян дотримуватися карантину?

Мери обласних центрів України продовжують боротьбу з коронавірусом.

Минулого тижня Радіо Свобода вже розповідало, до яких засобів психологічного впливу вдаються очільники обласних центрів, щоб спонукати людей до самоізоляції. Хтось розповідає про «трупи», хтось «з короновірусом, як з нацистами», а хто закликає людей «не шастати».

У нинішньому огляді мери ведуть жорстку боротьбу із священниками, які порушують правила карантину, вчать своїх містян історії рідного краю, розповідають про похорони у закритих мішках – «як чумних», підпрацьовують журналістами, печуть паски і самі порушують правило дотримання безпечної дистанції.

Мери обласних центрів України продовжують закликати жителів своїх міст залишатися удома та припинити «сприймати карантин, як додаткову відпустку чи канікули», хоч і визнають, що хороша погода спонукає бажання «банально вийти з хати».

Очільникам міст не подобається, що люди «шастають містом без масок, без нічого» і вони наголошують, аби ті «не ходили до церкви, у гості чи гуляли в парках», адже «вірус не вибирає».

Для порушників карантину в деяких мерів радикальні методи, як, наприклад, у очільника Дніпра Бориса Філатова.

«З місцевих наливайок ми вилучили майже тисячу літрів контрафактного алкоголю. Спиртовмісні рідини будуть перероблятись для резерву антисептиків. Господарям наливайок від мене особливий «привіт», –​ заявив він .

По-особливому мер Філатов спонукає не порушувати карантин і тих очільників храмів, які попри епідемію коронавірусу, все ж не хочуть відмовлятися від традиційних великодніх обрядків і проведення масових богослужінь.

«Хочете сидіти без води і світла, з закладеними дверима і перекопаними дорогами? Ми вам все це забезпечимо. І не допоможе вам ніхто. Ні мої прекрасні відносини з Владикою Іринеєм, ні депутатське лоббі, ні сам Господь Бог», – ось таке звернення Філатов опублікував 14 квітня.

А вже наступного дня – 15 квітня – у Дніпрі перед входом на подвір'я одного з храмів УПЦ МП, священник якого, попри карантин, причащав людей із однієї ложки – викопали велику яму.

Окрім такої боротьби із порушниками вимог карантину і наливайками Філатов встиг знятись у ролику, де закликає сидіти вдома, та перевтілитись у вчителя, щоб дніпрянам було чим зайнятись на карантині. Тепер він розповідає їм про історію Дніпровського краю.

Саморозвиток – не єдине, чим мери закликають займатись своїх громадян під час самоізоляції.

«Поспілкуйтесь з кимось на сайті знайомств. Познайомтесь. Може, ви за цей час вже і познайомитесь, і посваритесь. Якщо треба, я можу теж зареєструватись на якомусь сайті знайомств. Давайте там пишіть», –​ звертається до миколаївців мер Олександр Сєнкевич.

Для тих, хто все ж порушуватиме карантин, у нього теж є аргументи: «Тих людей, які помруть від цього, будуть хоронити на окремому місці на кладовищі, як колись хоронили чумних».

Широкий резонанс, викликаний такою фразою, надихнув мера Миколаєва продовжити цю тему: ​«Після проведення розтину булуть запаковувати в спеціальні анатомічні пакети. Ну і звичайно, що герметично закривать після цього в цих пакетах і закривати гроби. Сподіваюсь, ця інформація надасть вам додаткового оптимізму, щоб не ходити по вулиці, не швендяти»​.

Не обійшлось без погроз і в Запоріжжі.

«Карантин закінчиться, коронавірус вщухне, а ті, хто вирішив нажитися на цьому в місті, працювати не будуть. Я це вам гарантую!» – так до жителів свого міста звернувся мер Володимир Буряк.

Водночас погрози були і для самого мера.

«Хочу звернути увагу на ситуацію, коли мер (наприклад, Запоріжжя) порушує постанову Уряду і запускає в місті громадскьйи транспорт. Ці дії вже отримали реакцію Служби безпеки України та Міністерства внутрішніх справ», зазначив 7 квітня президент Володимир Зеленський.

У відповідь Володимир Буряк почав запевняти, що зробив так, бо хотів захистити людей: «Це звернення громадян до мене як до міського голови Запоріжжя. Що робити нам, якщо ми хворіємо на гемодіаліз? Як нам добиратися до лікарень? Якщо я викину оце все, оці прохання на те чи інше, я отримаю ще нову повістку».

Мер Запоріжжя не єдиний, ким зацікавились правоохоронці під час карантину.

Після відзначення звільнення Одеси від нацистів у компанії священнослужителів Геннадія Труханова перевіряє Нацполіція.

І якщо вона підтвердить порушення карантинних норм про безпечну дистанцію та масові заходи – меру Одесу доведеться заплатити штраф (від 34 до 170 тисяч гривень).

Друга світова війна турбує під час карантину і мера Харкова Геннадія Кернеса. Він уже оголосив про проведення прокремлівської акції на честь Дня Перемоги.

«Коронавірус не в силах змусити нас повністю відмовитись від ідеї проведення «Полку Бессмертної Перемоги». Закликаю вас 9-го травня о 12:00 вийти на балкони ваших квартир з фотографіями ваших дідів і прадідів і провести загальноміську хвилину мовчання, пам’яті та подяки їхньому подвигу», –​ наголошує Кернес.

Окрім того Кернес заявив про створення в Харкові потужного центру вірусології. Робити це буде спільно з бізнесменом Олександром Ярославським.

Тим часом мер Львова Андрій Садовий закликає містян купувати товари місцевих виробників, щоб підтримати місцеву економіку.

А ще проводить майстер-класи з випікання пасок:

А от мер Чернівців Олексій Каспрук перейняв у мера Львова журналістський досвід і паралельно з основною роботою теж проводить інтерв'ю з медиками.

Ну, а мер Києва Віталій Кличко. продовжує перевірку лікарень і наголошує: «Ми подолаємо цей виклик і повернемось до звичайного життя».

12 березня в Україні розпочався карантин через епідемію коронавірусної інфекції. Спочатку обмежувальні заходи мали тривати до 3 квітня, однак згодом уряд продовжив карантин ще на три тижні – до 24 квітня.

Подовження карантину залежатиме від того, чи не відбудеться в Україні стрімкий стрибок кількості захворювань після святкування Великодня.

ЧАСТИНА 1: Мери проти коронавірусу: як Кличко, Філатов, Кернес, Труханов і Садовий воюють з COVID-19

Читайте ще:

У СРСР вірян переслідували, люди молились по хатах, але віру і церкву зберегли – отець Іван Лейб’юк​

Патрулі «Муніципальної варти» під час карантину: право зупиняти, штрафувати чи затримувати​

Парад или карантин: как группировки «ДНР» и «ЛНР» готовятся к 9 мая

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG