Доступність посилання

ТОП новини

Депутату від ОПЗЖ міг належати танкер компанії, яка підпала під американські санкції


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

ОДЕСА – У січні 2019 року Сполучені Штати ввели санкції проти нафтового сектора Венесуели – вони визнали опозиційного лідера Хуана Гуайдо тимчасовим главою держави, а президента Ніколаса Мадуро закликали до відставки. Нафтопродукти – головна стаття експорту Венесуели. Через два роки після запровадження санкцій під них потрапила українська компанія – на її танкерах вивозили нафту з Венесуели, а раніше, за інформацією Радіо Свобода, на суднах Fides Ship Management возили й російські нафтопродукти. Європейські екологи встановили зв’язок між цією компанією та одеським депутатом від «Опозиційної платформи – за життя». Сам політик називає дані помилкою і заперечує свій зв’язок із діяльністю, яка підпадає під санкції.

19 січня під санкції Сполучених Штатів Америки за торгівлю із венесуельським режимом Ніколасом Мадуро потрапила низка компаній, в тому числі підприємство з одеською реєстрацією Fides Ship Management. За даними бази даних Youcontrol, кінцевим власником компанії зі статутним капіталом в тисячу гривень є Юрій Ткач.

За даними американського казначейства, ця компанія володіє танкерами «Baliar» (IMO: 9192258), «Balita» (IMO: 9176773), «Domani» (IMO: 9041057) і «Freedom» (IMO: 9018464). Зазначимо, що під окремі санкції також потрапило судно «Sierra» (IMO: 9147447), яке зараз належить російській компанії Rustanker LLC. Але з 2016 по 2019 рік, за даними бази Equasis, цей танкер також контролювала одеська фірма Fides Ship Management.

Також, за даними Equasis, одесити вже позбулись одного з «санкційних» танкерів – продали росіянам в листопаді 2020 року. Судно «Baliar» змінило назву спочатку на «Xena», а потім на «LEGACY», а також власника. Тепер танкер належить компанії Berylicious Ltd. з російського міста Кримськ, Краснодарський край.

Всього Berylicious Ltd. управляє шістьма суднами – все це танкери приблизно двадцятирічної давнини та всі вони придбані в кінці осені – на початку зими 2020 року. Зараз під управлінням Fides Ship Management, згідно із базою даних Equasis, перебуває лише три судна, які потрапили під санкції: «Balita», «Domani» та «Freedom».

В українських реєстрах Youcontrol взагалі відсутня інформація про будь-яку власність цієї компанії.

Венесуела – опонент Ніколаса Мадуро під час антиурядових акцій протесту в Каракасі. 30 квітня 2019 року
Венесуела – опонент Ніколаса Мадуро під час антиурядових акцій протесту в Каракасі. 30 квітня 2019 року

Одеський слід

Згідно із даними з відкритих джерел, контролювати одеську компанію, яка потрапила під санкції, може депутат Одеської міської ради від «Опозиційної платформи – за життя» Віктор Баранський. Він, за даними загальноукраїнських і місцевих одеських ЗМІ, також міг фінансувати одеську організацію «Партії Анатолія Шарія». Згідно зі звітом брюссельської неурядової організації «Shipbreaking Platform», офшор Баранського Vista Shipping був реальним власником одного з суден Fides Ship Management.

Shipbreaking Platform досліджує утилізацію суден зі всього світу. В їхньому звіті за 2018 рік згадується танкер «Velda» (IMO: 9011076) – його порізали на метал у квітні у Чітагонгу (Бангладеш) на звалищі суден та кораблів. Бенефіціарним власником судна була компанія Vista Shipping із Британських Віргінських островів. Вочевидь це офшор, який що найменше двічі згадується у зв’язку із політиком Віктором Баранським.

По-перше, згідно із даними архіву офшорних компаній Panama Papers, Баранський є повним власником Vista Shipping. Також цей офшор згадується у позові компанії Flame S.A., яка намагалась стягнути борг з компанії Industrial carriers Inc. Остання належала батьку Віктора Баранського – Сергію. В рішенні суду говориться, що Віктор Баранський є власником цілої групи компанії під назвою «Palmira», куди входить і Vista Shipping.

Сам Баранський повністю заперечує стосунок до Fides Ship Management і називає помилкою реєстр європейської організації.

«До санкційної діяльності, зокрема компанії Fides, я стосунку не маю. Тому, на жаль, коментувати нічого. Приблизно з 2015 року, як я пам’ятаю, Vista Shipping не працює. Також не можу пригадати судно «Velda». Напевно, це якась помилка», – заявив політик.

На судна компанії Fides Ship Management моряків відправляли з крюїнгової агенції «Євробалк». За даними одеських ЗМІ та кількох власних джерел Радіо Свобода, її фактично контролює також Віктор Баранський. Директор цієї компанії Анатолій Іванкевич також обрався депутатом від партії «Опозиційна платформа – за життя», проте не до міської, як Баранський, а до районної ради. Балотувалась від ОПЗЖ також юрисконсульт «Євробалка» Ірина Зогий, але вона депутатом не стала.

Іванкевич заперечує зв’язок компанії з Баранським. Згідно із даними Youcontrol, бенефіціарним власником крюїнгової агенції є громадянка Республіки Молдова Людмила Романовська.

«Ми працюємо для доволі багатьох судновласників, ми постійно підбираємо кадри. На сьогодні немає зв’язку між «Євробалк» і Fides Ship Management. Не було й раніше. Баранський – не є ані керівником, ані засновником», – заявив Іванкевич Радіо Свобода.

Одеський порт (ілюстраційне фото)
Одеський порт (ілюстраційне фото)

Через танкер Fides Ship Management проходила російська нафта – моряк

Радіо Свобода поспілкувалось із моряком, який через компанію «Євробалк» влаштувався і працював на судні Freedom, але звільнився через поганий контракт і неповну виплату зарплати.

Це судно змінило кілька назв, в тому числі називалось «Pacific», «Magus» і «Front Pride». За словами моряка, їхнє судно було посередником для пального. Танкер «Freedom» постійно стояв в Азовському морі поза територіальними водами Росії чи України, на нього привозили російську нафту, яку за документами потім видавали за пальне з інших країн світу.

Танкер «Freedom» двічі потрапляв у ЗМІ. У 2011 році його безрезультатно намагались взяти штурмом пірати в Індійському океані. «На пам’ять» від піратів в надбудові судна залишились сліди влучень з реактивних гранатометів. У 2019 році на судні отруїлися метиловим спиртом двоє українських моряків.

Згідно із санкційними обмеженнями, все майно компанії Fides Ship Management та дохід з нього, тепер є заблокованим. Вочевидь йдеться про майно, яке підпадає під юрисдикцію американського правосуддя та перебуває у володінні або під контролем американських громадян.

Також американський уряд блокує будь-які організації, яким прямо чи опосередковано належить половина або більше цієї компанії. Ані сама компанія, ані її співвласники не зможуть працювати з американськими підприємствами чи громадянами США.

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG