Google News subscription banner" />
ТОП новини

ОАСК пояснив, чому скасував рішення Київради про перейменування вулиць 


ОАСК, зокрема, скасував перейменування Московського проспекту на Бандери
ОАСК, зокрема, скасував перейменування Московського проспекту на Бандери

Окружний адміністративний суд міста Києва у четвер розмістив на своєму сайті роз’яснення стосовно свого рішення у справі за позовом щодо скасування рішення Київради про перейменування деяких вулиць у столиці.

«Рішення суду мотивоване тим, що присвоєння імен саме Генерала Алмазова, Михайла Омеляновича-Павленка та Степана Бандери здійснено на виконання пункту 4 статті 5 закону України «Про правовий статус та вшанування пам’яті борців за незалежність України у ХХ столітті». Водночас, приписи цього закону не містять вичерпного переліку осіб, віднесених до борців за незалежність України у XX столітті, відносно яких застосовуються його положення в частині надання правового статусу та вшанування пам’яті», – йдеться в повідомленні.

В ОАСК вказують, що за час розгляду справи Київською міською радою не було надано доказів здійснення історичного дослідження щодо критеріїв відбору таких осіб з урахуванням положень закону «Про правовий статус та вшанування пам’яті борців за незалежність України у XX столітті», на підставі чого суд дійшов висновку про часткову обґрунтованість позовних вимог.

28 січня Окружний адміністративний суд міста Києва за позовом від 5 листопада 2016 року громадської спілки «Громадський контроль та порядок» скасував перейменування трьох вулиць, провулку і проспекту, зокрема Московського проспекту на проспект Бандери. Міська влада Києва каже, що це відбулося без участі представників Київської міської ради, а тому готує апеляційну скаргу стосовно рішення ОАСК. Часу на це, як кажуть в Київраді, є до 1 березня.

У КМДА нагадали, що постановою Шостого апеляційного адміністративного суду встановлено, що перейменування згаданих вулиць, провулків та проспекту проведено у порядку визначеному законодавством України. Це рішення було ухвалене в 2019 році після того, як Окружний адміністративний суд Києва у червні того ж року скасував постанову Київської міської ради щодо перейменування проспектів Степана Бандери і Романа Шухевича в українській столиці.

Київрада в липні 2016 року перейменувала такі вулиці, проспект та провулок у столиці: вулицю Баумана на вулицю Януша Корчака; вулицю Кутузова на вулицю Генерала Алмазова; вулицю Суворова на вулицю Михайла Омеляновича-Павленка; провулок Кутузова на провулок Євгена Гуцала; проспект Московський на проспект Степана Бандери.

XS
SM
MD
LG