Доступність посилання

ТОП новини

США, Китай, Британія, Франція та Росія виступили із заявою про недопущення ядерної війни


Випробування атомної бомби в США, під час якого боєголовка була підірвана під водою, США, атол Бікіні, 1946 рік
Випробування атомної бомби в США, під час якого боєголовка була підірвана під водою, США, атол Бікіні, 1946 рік

Лідери п’яти країн-постійних членів Ради Безпеки ООН – США, Китаю, Британії, Франції та Росії – виступили з спільною заявою про недопущення ядерної війни і необхідність зниження стратегічних ризиків. Цей документ розміщений на сайті Білого дому, Кремля та Єлисейського палацу.

«Ми знову заявляємо про актуальність раніше зроблених нами заяв про ненацілювання і підтверджуємо, що наша ядерна зброя не націлена одне на одного або будь-яку іншу державу», – йдеться в спільній заяві.

У документі є словосполучення, яке використовувалося ще за часів радянсько-американських переговорів про роззброєння – «в ядерній війні не може бути переможців і вона ніколи не повинна бути розв’язана».

Країни-підписанти також оголосили про наміри зміцнювати заходи, які б дозволили уникнути несанкціонованого застосування ядерної зброї.

Заява була опублікована в час, коли країни Заходу вважають, що Росія може готувати повномасштабне вторгнення в Україну. Росія це заперечує. Через зосередження значних військових підрозділів біля українських кордонів президент США Джо Байден за останній тиждень провів телефонні розмови з президентами Росії та України Володимиром Путіним та Володимиром Зеленським.

Встановлюйте новий застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети Apple і Android.
XS
SM
MD
LG