Доступність посилання

ТОП новини

«Трибуналами» в Маріуполі Кремль намагається зняти з себе відповідальність за загарбницьку війну – Держдеп США


Держдепартамент США вважає заплановані «трибунали» проти хоробрих захисників України» нелегітимними та знущанням над правосуддям
Держдепартамент США вважає заплановані «трибунали» проти хоробрих захисників України» нелегітимними та знущанням над правосуддям

Державний департамент США засуджує намір Росії влаштувати «суд» над українськими військовополоненими в Маріуполі.

«Плануючи провести так звані «трибунали» в підконтрольному Росії Маріуполі проти хоробрих захисників України, Кремль намагається зняти з себе відповідальність за загарбницьку війну президента Путіна та відвернути увагу від переконливих доказів звірств, які російські війська вчинили в Україні», – йдеться у заяві речника Держдепартаменту Неда Прайса 24 серпня.

Читайте також: У ООН «занепокоєні» намірами Росії судити військовополонених у Маріуполі

Держдепартамент США вважає заплановані «показові процеси нелегітимними та знущанням над правосуддям».

«Усі військовослужбовці Збройних сил України, включно з вітчизняними та іноземними добровольцями, включеними до складу збройних сил, мають право на статус військовополоненого, якщо вони потрапили в полон, і їм повинні надаватися відповідні до цього статусу ставлення та захист відповідно до Женевських конвенцій», – наголосив речник Держдепу і закликав Москву виконувати свої зобов'язання, згідно з міжнародним правом.

У травні після кількох місяців оборони Маріуполя кілька сотень українських бійців взяли в полон. Як наголошували у спільній заяві сили безпеки та оборони України, така «операція з порятунку 2,5 тисяч захисників Маріуполя була єдиним можливим варіантом», альтернативи на кшталт екстракшн не було, а вибір був між операцією з порятунку (згода на полон) і загибеллю на «Азовсталі».

Російська сторона кілька разів заявляла про намір судити бійців українського добровольчого полку «Азов», які, серед інших, були захисниками Маріуполя.

На початку серпня в Росії «Азов» заборонили і визнали терористичною організацією.

Ватажок угруповання «ДНР» Денис Пушилін заявив, що перший «трибунал» над українськими військовими у Маріуполі організують до кінця літа.

XS
SM
MD
LG