Доступність посилання

ТОП новини

Російські військові на ЗАЕС складали списки обладнання, яке «треба демонтувати» – «Енергоатом»


«На ЗАЕС російські окупанти прораховують ймовірні сценарії відходу», заявляє «»Енергоатом
«На ЗАЕС російські окупанти прораховують ймовірні сценарії відходу», заявляє «»Енергоатом

Російські солдати, ймовірно, планують вивезти частину обладнання із Запорізької атомної електростанції, повідомляє державна компанія «Енергоатом» 6 березня.

«На ЗАЕС російські окупанти прораховують ймовірні сценарії відходу та позначають обладнання, яке можна вкрасти зі станції», – йдеться в заяві.

Посилаючись на жителів окупованого Енергодара, компанія зазначає, що «особливу увагу» російських військових привернув Центр підготовки ремонтного та керівного персоналу, створений на базі навчально-тренувального центру станції. Як пояснюють у компанії, на ньому атомники з-за кордону вчилися експлуатувати та ремонтувати обладнання на атомних електростанціях.

Читайте також: Міндовкілля: Росія завдала збитків українській екології на два трильйони гривень

«Значні кошти у створення Центру свого часу інвестував не тільки Енергоатом (500 мільйонів гривень), а й Європейський Союз (майже 13 мільйонів євро). Оглядаючи будівлю НТЦ, рашисти, які приїхали на ЗАЕС як «фахівці атомної галузі», складали списки обладнання, яке «треба демонтувати» (читайте – вкрасти) з атомної станції у разі відступу», – повідомляє «Енергоатом».

Раніше міністр енергетики Герман Галущенко 5 березня заявили, що дипломатичні кроки щодо повернення Україні Україні Запорізької атомної станції наразі не мають успіху.

Російські війська захопили Запорізьку АЕС у березні 2022 року, невдовзі після вторгнення в Україну. З того часу Росія та Україна неодноразово звинувачували один одного в обстрілі станції.

XS
SM
MD
LG