Доступність посилання

ТОП новини

Опозиція діє


Тетяна Ярмощук Київ, 18 квітня, 2007 рік (RadioSvoboda.Ua) – Опозиція заважає суддям Конституційного Суду потрапити на засідання. Правоохоронці відтискають депутатів. Блок Юлії Тимошенко та “Наша Україна” складають депутатські мандати та скликають справжній майдан. І все це впродовж одного-єдиного дня.

Будівлю КСУ по периметру охороняла міліція. Біля входу до суду був утворений квадрат з бійців спецпідрозділу «Барс». Київ, 18 квітня 2007 р.
Опозиціонери проти суддів Конституційного Суду. Правоохоронці проти опозиціонерів. У справу втручаються бійці спецпідрозділу “Барс”.

Судді таки потрапляють всередину і розпочинають засідання. А представники опозиції заявляють, що спецназівці брутально застосовували силу.

Бютівець Михайло Волинець розповів Радіо Свобода: “Станик хлистала мене по обличчю, потім омон мене бив. Вони мене штовхали, один мене просто обійняв і став волокти. Потім вони схопили мене за руки, за ноги, і перекинули через турнікет, який вони самі поставили. Пошкодили мені руку, ногу, хребет пошкодили. Я зараз із судово-медичної експертизи їду в травмпункт. Найгірше, що вони мені пошкодили поясничний хребет, у мене потягнуло ногу, я не можу нахилитися”. Нашоукраїнці і бютівці складають депутатські повноваження

Листівки розкидані біля бідівлі КСУ
А після вранішніх подій під стінами Конституційного Суду, опозиція ухвалює нове рішення. Народні депутати від БЮТу та “Нашої України” вирішують скласти повноваження.

Юлія Тимошенко: “Якщо депутати висловили свою волю, це означає, що вони віддають собі звіт у своєму зобов’язанні перед народом – не дати знищити Україну остаточно”.

До фракції БЮТу входять 125 депутатів. До "Нашої України" – 77. За Конституцією, парламент не буде повноважним, якщо Верховна Рада не має двох третин складу, тобто є меншою за триста депутатів. Чому опозиція пішла на це? Про що свідчить зміна її тактики?

Політолог Андрій Єрмолаєв: “Свідчить про невпевненість, що спрацює перший Указ. Якщо хочете, фактичне визнання суперечливості цього рішення. Тому й формуються нові передумови. В очах виборців такий стан парламентаризму може знівелювати всі переваги представницької демократії. Я дуже побоююся, що формуватиметься новий суспільний стереотип, що лише сильна рука зможе тримати владу в державі”.

Вуличні протести не вщухають

6-ть тисяч з прапорами. І міліція
Лави ж мітингувальників на київських майданах ширяться. Під стіни Конституційного Суду сьогодні прийшли близько 6-ти тисяч прихильників із обох боків. Між помаранчевими та біло-блакитними навіть виникла бійка. Прихильники і коаліції, і опозиції кажуть, що стоятимуть стільки, скільки буде потрібно.

“Розпустивши парламент, Президент порушив Конституцію. Саме тому ми сюди й приїхали з Донбасу”, – розповідає прихильниця Віктора Януковича. Мотивація ж іншої сторони така: “КС уже підкуплений, і вони не дадуть вигнати цю банду. Ось через це ми сюди прийшли”.

У проміжках між боротьбою за краще майбутнє протестувальники розважаються. Молодь, здебільшого пивом, а літні люди – піснями.

Тим часом, опозиція закликає своїх прихильників у п’ятницю вийти на “справжній Майдан”.

Матеріали до теми:

• Опозиція закликає українців зібратися на «другий Майдан» • Конституційний Суд вже другий день поспіль розглядав справу про відповідність Основному законові Указу Президента про розпуск парламенту • Опозиційні депутати складуть свої повноваження в четвер • ПАРЄ: політичні лідери України здатні розв''язати конфлікт • Перспективи імпічменту • Янукович каже, що не боїться нових виборів і не виключає імпічменту Ющенка • Перший крок до рішення. КС розпочав вирішувати долю парламенту

• ФОТОРЕПОРТАЖ, 18.04.2007: Українські кольори в об''єктиві «Свободи»
XS
SM
MD
LG