Доступність посилання

ТОП новини

З’їзди «Нашої України» і БЮТ скасували виборчі списки цих блоків 2006 року


Опозиція хоче, незалежно від рішення Конституційного Суду щодо указу Президента про розпуск парламенту, зробити Верховну Раду неправочинною, відкликавши більше від третини депутатів, тобто понад 150.


Про рішення міжпартійного з’їзду БЮТ повідомила лідерка блоку Юлія Тимошенко.

Крім цього, за її словами, заяву про вихід із фракції БЮТ написали всі депутати від цього блоку.

Заяви, наголосила Тимошенко, написані на ім’я Віктора Ющенка, тому що саме Президента члени цієї політичної сили вважають єдиним легітимним органом влади.

Сьогодні ж виборчий список 2006 року скасувала на з’їзді і «Наша Україна».

Блок також виключив зі свого складу Партію промисловців і підприємців.

За словами лідера «Нашої України» В''ячеслав Кириленко, своє рішення з’їзд блоку надсилає до Центральної виборчої комісії, яка протягом 7 днів має скасувати список кандидатів.

Напередодні депутати від «Нашої України», як і від БЮТ, написали заяви про вихід із фракції, щоб достроково припинити свої повноваження.

Опозиція хоче, незалежно від рішення Конституційного Суду щодо указу Президента про розпуск парламенту, зробити Верховну Раду неправочинною, відкликавши більше від третини депутатів, тобто понад 150.

За Конституцією, парламент не буде повноважним, якщо в ньому бракуватиме більш як третини депутатів.

До фракції БЮТ входять 125 депутатів, до «Нашої України» — 77; разом — 202 депутати.

І опозиція, і коаліція коментують різні способи, як би можна було скласти депутатські повноваження і як би можна було цьому перешкодити.

Валентин Матвеєв, заступник голови фракції Компартії, звернув увагу, що для складення депутатських повноважень самої лише заяви про це не досить.

«Наші колеги блефують», — вважає він. Адже процедура дострокового складення депутатських повноважень передбачає не тільки написання заяви про це, але і внесення пропозиції про складення повноважень на розгляд Верховної Ради.

«І кожна така заява розглядається Верховною Радою персонально. І це уже справа Верховної Ради визначатися, чи прийме вона цю заяву до відома і задовольнить її, чи ні», — нагадав депутат від коаліції.

Водночас представник Президента у Верховній Раді Роман Зварич вважає, що в разі виходу депутата з фракції його повноваження припиняє керівний партійний орган, а не Верховна Рада.

Про це він заявив, коментуючи заяви опозиційних депутатів про вихід із фракцій БЮТ і «Наша Україна».

Зварич наголосив, що на відміну від процедури, коли народний депутат за власною ініціативою складає свої повноваження, вихід народного депутата з фракції і згодом рішення відповідного керівного органу партії чи блоку про припинення його депутатських повноважень не вимагає підтвердження окремим рішенням Верховної Ради і набуває чинності з моменту його ухвалення.

Матеріали до теми:

• Мандатом по парламенту • Опозиція закликає українців зібратися на «другий Майдан» • Конституційний Суд вже другий день поспіль розглядав справу про відповідність Основному законові Указу Президента про розпуск парламенту • ПАРЄ: політичні лідери України здатні розв''язати конфлікт • Опозиція діє • Перспективи імпічменту • Янукович каже, що не боїться нових виборів і не виключає імпічменту Ющенка • Перший крок до рішення. КС розпочав вирішувати долю парламенту

• ФОТОРЕПОРТАЖ, 18.04.2007: Українські кольори в об''єктиві «Свободи»
XS
SM
MD
LG