Доступність посилання

ТОП новини

Заступник держсекретаря МЗС Латвії Ілґварс Клява: сьогодні членство Латвії в НАТО стало нормою життя для латвійців


Людмила Пилип Рига, 3 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Членство Латвії в НАТО стало нормою життя для латвійців. За три роки перебування країни в Північноатлантичному союзі зміцнилося відчуття безпеки, однак додалась відповідальність за безпеку у світі. Про це зазначив в інтерв’ю Радіо Свобода заступник Державного секретаря з питань політики безпеки МЗС Латвії Ілґварс Клява.

Радіо Свобода: Латвія вже понад три роки є повноправним членом НАТО. Чи можна вже говорити про плюси, а можливо, і про мінуси перебування в Північноатлантичному союзі?

Ілґварс Клява: Говорячи про плюси, це, безумовно, більше відчуття комфорту та безпеки, ніж це було до вступу в альянс, що, безумовно впливає на економічний та політичний клімат у країні. Є і практичні речі – зокрема, НАТО охороняє наш повітряний простір. Відповідно до стандартів НАТО у нас модернізується вся військова система, і цей процес продовжується.

Модернізується не лише військова амуніція, але й такі речі, як інтелектуальний підхід, освіта. Це означає, що наша людина може навчатися військовій справі у будь-якій країні НАТО. Для неї відкриті двері, наприклад, у коледжі НАТО в Римі чи в США. Це ми безумовно вітаємо.

Але всьому є своя ціна. Союз НАТО взяв на себе відповідальність за безпеку у світі, веде боротьбу з міжнародним тероризмом. Ціна участі в альянсі для Латвії означає те, що вона також бере на себе відповідальність у цьому плані.

На практиці це участь у міжнародних миротворчих операціях. Тут усе не так просто, є свої ризики, оскільки це військова діяльність. Зокрема, в Іраку загинули три латвійські військовослужбовці.

Радіо Свобода: Чи змінилась громадська думка стосовно перебування Латвії в НАТО за три роки членства країни в Північноатлантичному союзі?

Ілґварс Клява: Якщо звернутися до статистики, то підтримка членства в НАТО сьогодні становить приблизно 90 відсотків. Членство в НАТО стало нормою життя, до якої звикли і не бачать у цьому нічого особливого.

Безумовно, громадська думка може змінюватися, якщо торкатися такого специфічного питання, як участь Латвії в міжнародних операціях НАТО. Це надзвичайно чутливе питання.

Однак підтримка членства в НАТО є, і вона досить висока – мені знається, навіть більша, ніж членства Латвії в ЄС.

Радіо Свобода: Латвія стала першою країною на пострадянському просторі, на території якої в листопаді минулого року відбувся саміт НАТО. Яке значення має Ризький саміт для Латвії?

Ілґварс Клява: Для нас було важливо показати свою здатність організувати саміт і ще раз засвідчити повноправність свого членства і в НАТО, і в ЄС, показати те, чого ми досягли за 16 років незалежності. Ми зробили це, хоча, безумовно, невеликій країні було нелегко в фінансовому плані організувати такий форум.

Ризький саміт має для нас велике політичне значення. Практично ми забезпечили сцену для формування великої політики.

Саміт відіграв значну роль і для іміджу нашої країни, оскільки в Ригу прибули тисячі представників світових ЗМІ, які розповіли про нашу країну та людей. Це було дуже важливо.

Радіо Свобода: У Латвії сприймають НАТО як структуру, що постійно трансформується, в Україні ж тим часом нерідко дивляться на Північноатлантичний союз як на «військову машину» часів «холодної війни».

Ілґварс Клява: Суспільству необхідно показати довгострокову перспективу розвитку – що буде через 10–15 років. Досить часто люди не дивляться далі від сьогоднішнього дня, тому їм слід показати, що буде там, «за поворотом».

На мою думку, для України сьогодні важливо ухвалити чітке внутрішньополітичне рішення про те, якими будуть зовнішньополітичні цілі та довгостроковий економічний розвиток, і все це виконувати. У будь-якому разі Латвія залишається союзником та партнером України.

Матеріали до теми:

• «Україні було б не складно вступити до НАТО – якщо країна сама цього захоче і якщо встановить демократичний контроль над армією» - експерт • Що дало Польщі членство в НАТО? • Підсумки форуму «Євроатлантичне майбутнє України» (Прямий ефір) • Нова багатонаціональна військова поліція НАТО • Євроатлантична інтеграція України триває • Віктор Ющенко: У зв''язку з можливим перенаціленням російських ракет на об’єкти у Європі Україна повинна прискорити вступ у НАТО • Міжнародний форум «Євроатлантичне майбутнє України» • «НАТО: свій чи чужий?»
XS
SM
MD
LG