Доступність посилання

ТОП новини

Генсек НАТО: «Моє покоління і уявити не могло, що Україна і альянс матимуть особливе партнерство»


Наталія Вікуліна Брюссель, 5 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – НАТО може підтримати Україну в її інформаційній кампанії щодо діяльності Північноатлантичного альянсу, але це, перш за все, відповідальність уряду України, роль якого НАТО не має перебирати. Про це заявив генеральний секретар альянсу Яап де Хооп Схеффер в інтерв’ю Радіо Свобода за кілька днів до 10-річчя підписання Хартії про особливе партнерство між НАТО і Україною. За словами керівника альянсу, сам народ України, а не НАТО, має вирішувати, який напрямок обере країна.

Радіо Свобода: Ви знаєте, що в Україні досить низька громадська підтримка ідеї членства в НАТО. Які головні причини Ви бачите?

Яап де Хооп Схеффер: Я ніколи не коментую показники опитування громадської думки. Але я знаю, що в Україні, безумовно, є групи, які критично ставляться до членства в Альянсі. Це їхнє законне право – я знову наголошую, що не маю наміру втручатися в українські дискусії. НАТО не є пральним порошком. Ми не йдемо в Україну для того, щоб «продати» НАТО. Ми не торгуємо НАТО, ми пояснюємо, чим є НАТО. Я думаю, що ми маємо допомогти людям, які критично ставляться до НАТО – у тому сенсі, щоб вони знали більше і були краще інформовані про те, чим є НАТО і що НАТО робить. Багато людей в Україні, як і я, зростали за часів «Холодної війни», коли НАТО було суперником, якщо не сказати – ворогом. Але зараз ми маємо абсолютно інші перспективи. Ми живемо в іншому світі.

Я можу відчувати це покоління – я говорив про це у Москві два тижні тому під час дебатів з паном Міроновим у Санкт-Петербурзі. Навіть якщо підходи людей є хибними, я маю сприймати ці підходи серйозно. Ці люди переконані в тому, що НАТО все ще залишається організацією «холодної війни». Але це невірно, тому що ми більше не маємо «Холодної війни».

Якщо забути про внутрішні негаразди в Україні у цей час, які шанси має Київ стати членом НАТО в найближчому майбутньому?

Яап де Хооп Схеффер: Я повинен сказати, що не знаю. Я не знаю, це пов’язано з моєю основною позицією – не тільки щодо України, але й щодо Албанії чи Хорватії. Адже та чи інша країна вирішує сама – чи то її парламент, чи то народ напряму, чи то уряд. Будь-яка суверенна нація, а Україна є суверенною державою, до того ж великою, – будь-яка суверенна нація вирішує сама, що вона хоче робити. Ви ніколи не чуєте моїх припущень про місяці, роки, час. Я цього не роблю, тому що це поставить мене у конфлікт з усією позицією, яка ґрунтується на досягненнях – цієї позиції дотримуються всі країни-члени НАТО. Але хай українці самі вирішать у той момент, коли вони захочуть вирішувати, у якому напрямку вони хочуть іти.

Що ви назвали б дуже важливим у відносинах України і НАТО?

Яап де Хооп Схеффер: Я б хотів підкреслити той факт, що ми тут сидимо разом, розмовляємо. Це не просто так. Ми відзначаємо важливу річницю. Для мого покоління це було абсолютно немислимим, що ми тут будемо разом сидіти. Уявіть собі, це НАТО. Коли я тут працював 28 років тому, я знав, якою була Україна, котра на той час навіть не була країною, не була суверенною державою. Але уявіть собі, чого ми досягли. Уявіть собі, що ми святкуємо – 10 років особливого партнерства. Ці люди були дійсно піонерами, першопроходцями. У той час генсеком НАТО був Хав’єр Солана. Життя стає нормальним дуже швидко, тож давайте не недооцінювати те партнерство, яке ми маємо.

Матеріали до теми:

• Студенти варшавської Військової технічної академії мріють про професійну кар''єру в структурах НАТО • ЛАТО про НАТО • Що дало Польщі членство в НАТО? • Заступник держсекретаря МЗС І. Клява: сьогодні членство Латвії в НАТО стало нормою життя для латвійців • «Україні було б не складно вступити до НАТО – якщо країна сама цього захоче і якщо встановить демократичний контроль над армією» - експерт • Підсумки форуму «Євроатлантичне майбутнє України» (Прямий ефір) • Нова багатонаціональна військова поліція НАТО • Євроатлантична інтеграція України триває • Віктор Ющенко: У зв''язку з можливим перенаціленням російських ракет на об’єкти у Європі Україна повинна прискорити вступ у НАТО • Міжнародний форум «Євроатлантичне майбутнє України» • «НАТО: свій чи чужий?»
XS
SM
MD
LG