Доступність посилання

ТОП новини

Депутати не голосували за санкції проти оточення Януковича через присутність у списку Фірташа?


Гості передачі «Ваша Свобода»: народні депутати України Іван Вінник (БПП) і Сергій Висоцький («Народний фронт»).

Ваша Свобода | Санкції для Януковича. Чому Рада не підтримала?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:20:00 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Верховна Рада України 18 травня відмовилася звертатися до РНБО щодо запровадження персональних санкцій стосовно колишнього президента України Віктора Януковича та його оточення. Не підтримали постанову не лише колишні соратники президента-утікача, а й депутати з лав коаліції. Зі 140 народних обранців із БПП лише 65 – «за». Не дали жодного голосу групи «Воля народу» і «Відродження», а також фракція «Опозиційний блок». У санкційному списку – понад два десятки осіб. Крім Януковича, Азаров, брати Клюєви, Пшонка, Іванющенко. Є у списку й бізнесмен Дмитро Фірташ. Звернення до РНБО доопрацюють і повернуть ще на розгляд, заявив голова Верховної Ради Андрій Парубій. Натомість ЄС свої санкції проти Януковича та його оточення продовжив ще у березні цього року.

Віталій Портников: Панове, що сталося вчора у парламенті? Чому провалився цей законопроект?

Не дивно, що прозвучала назва групи «УДАР». Думаю, це пов’язано з присутністю у цьому списку Дмитра Фірташа
Сергій Висоцький

Сергій Висоцький: Для мене було дивно бачити в момент голосування табло, де кількість колег із коаліції, які голосували «за», була значно меншою, ніж всі очікували насправді. Я не мав ілюзій щодо великої підтримки у 240, 260, 270, 280 голосів, але, принаймні, 226, 230 я сподівався, що ми візьмемо за цю постанову. Не дивно, що прозвучала назва групи «УДАР». Я думаю, що це пов’язано, позиція деяких депутатів по коаліції, у тому числі з присутністю у цьому списку Дмитра Фірташа.

Сергій Висоцький
Сергій Висоцький

Є люди, які повтікали з України, які переслідуються більш активно закордонним правосуддям, ніж українським
Сергій Висоцький

Коли цей список складали, там була проста логіка. Є люди, які повтікали з України, які переслідуються більш активно навіть інколи закордонним правосуддям, ніж українським.

Якщо, дякуючи Луценку, справа Януковича зараз у судді, то, наприклад, справи проти Іванющенка, Азарова, проти інших поплічників режиму Януковича стоять
Сергій Висоцький

Якщо, дякуючи Луценку, справа проти Януковича якось пішла, зараз у судді, можна сподіватися, що буде хоч якось розслідувана, то, наприклад, справи проти Юрія Іванющенка (Єнакіївського), проти Азарова, проти інших поплічників режиму Януковича стоять. З того ж Іванющенка зняті санкції.

Думаю, що до деяких депутатів дуже близькі деякі прізвища з цього списку
Сергій Висоцький

Логіка була така, якщо є люди, які поза межами юрисдикції України, а Фірташ зараз під домашнім арештом в Австрії, завдячуючи правосуддю США, щодо яких гальмує наше правосуддя з різних причин – десь це корупційні причини, десь – бізнес, а десь причини того, що не можна зібрати факти для слідчих дій, щоб українська влада, український парламент продемонстрували іншим країнам, що, не зважаючи на неоднозначність карних процесів, ми маємо політичну волю притягати до відповідальності у спосіб санкцій, може, поки не кримінальних вироків, але санкційних процедур – заморожування активів, конфіскації якихось грошових активів, як із коштами Януковича, що може бути підставою, якщо ми все ж таки введемо санкції, щодо інших також правову норму застосувати. Чому так не відбулося? Я думаю, що до деяких депутатів дуже близькі деякі прізвища з цього списку.

Я підтримав постанову, я не є керівник фракції. Але, менше з тим, 65 голосів – це рішення мене обурило
Іван Вінник

Іван Вінник: Я підтримав постанову про введення персональних санкцій проти Януковича і його оточення. Що стосується фракції в цілому, то я не є керівник фракції. Але, менше з тим, 65 голосів – це рішення мене обурило, те, що я побачив в залі. Як це пояснити? Треба розуміти, що фракція БПП – це фракція надзвичайно демократична і ліберальних поглядів, які іноді межують з абсурдом, чесно кажучи.

Ми чули вигуки у залі: «Кличко! Кличко!». Можливо, це дійсно, група «УДАР» майже у повному складі це не підтримала
Іван Вінник

До чого це призвело? Ми бачимо результат. Хто у цьому винен? Ми чули вигуки у залі: «Кличко! Кличко!». Можливо, це має якісь підстави так про це говорити. Дійсно, група «УДАР» майже у повному складі це не підтримала.

– А що таке «група «УДАР»? Адже ніякої самостійної політичної сили не існує зараз, наскільки я розумію.

Іван Вінник: Є партія «УДАР», очолювана мером міста Києва Віталієм Кличком. Вони були, як окремий політичний проект, у 2012 році і технологічно увійшли у склад БПП на виборах у 2014 році. Я запитував у членів групи «УДАР», чому вони саме підтримали негативно – або відсутність голосування, або утрималися від голосування, очевидно, за потрібну Україні постанову. Говорили про те, як на їхню думку, що ніби персональні санкції не можна застосовувати по відношенню до громадян України. Якщо відкрити закон «Про санкції», то можна побачити, що жодних заборон на це не існує. Можуть застосовуватися санкції по відношенню до іноземних суб’єктів юридичних, фізичних, тощо, а також й інших осіб.

Іван Вінник
Іван Вінник

Ця постанова була потрібна для РНБО, щоб розпочати процес застосування санкцій
Іван Вінник

Ця постанова була потрібна для РНБО, щоб розпочати процес застосування санкцій. Згідно закону, один із суб’єктів або Кабмін, або СБУ, або президент, або Верховна Рада можуть бути ініціаторами цих санкцій. На жаль, політична позиція Верховної Ради була такою, як ми бачили вчора. Це дуже прикро для всіх депутатів.

– Пане Висоцький, Ви погоджуєтеся з пропозицією, наприклад, народного депутата Єгора Соболєва, що список треба ще збільшувати?

Єгор Соболєв про те, що список треба ще збільшувати
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:32 0:00

Кожна людина, яка сприяла Януковичу у встановленні диктатури, сприяла російським військам на Донбасі, яка зараз собі дозволяє літати до Москви, зустрічатися з якимись «кураторами», повинна нести відповідальність
Сергій Висоцький

Сергій Висоцький: Я завжди відстоював те, що кожна людина, яка сприяла Януковичу у встановленні диктатури, сприяла російським військам на Донбасі, яка сприяла анексії Криму, кожна людина з різних фракцій парламенту, яка зараз собі дозволяє літати до Москви, зустрічатися з якимись «кураторами», робити якісь антидержавні дії щодо України, повинна нести відповідальність.

Цей список хотіли зробити прецедентом, щоб продовжити цю практику, щоб парламент також приймав участь у санкційних процедурах
Сергій Висоцький

Цей список був перший. Ми обрали для такого списку саме тих людей, по яких, як нам здавалося, немає ніяких суперечок, оскільки вони всі не в Україні, немає і можливості, щоб їх можна було легко притягнути до кримінальної відповідальності в Україні. Це не та ситуація, коли вони можуть прийти на допит до ГПУ, як деякі чинні депутати, які нікуди не втікали. Тому цей список хотіли зробити прецедентом, щоб продовжити цю практику, щоб парламент також приймав участь у санкційних процедурах у притягнені до відповідальності цих людей.

Як казав хтось із очільників БПП чи Адміністрації президента, що БПП – це наш парламент в цілому. Це консенсус еліт. Консенсус еліт, в якому він працював всі ці роки, більше не працює. Не можна мати консенсус еліт, тобто еліти, яка прийшла у країну, проти якої почалася агресивна війна, в якої відтяли частину території, в якої вбили 10 чи 20 тисяч громадян (достеменно зараз невідомо), 3 тисячі вояків, з тією частиною еліти, яка 20 років паразитувала на державних монополіях, на якихось потоках, тобто олігархічні острови, які ми мали 20 років у нашій владі. Нам потрібен новий суспільний договір і нова держава.

ПОВНА ВЕРСІЯ ПРОГРАМИ:

  • Зображення 16x9

    Віталій Портников

    Співпрацює з Радіо Свобода з 1990 року. Народився в 1967 році в Києві. Закінчив факультет журналістики МДУ. Працював парламентським кореспондентом «Молоді України», колумністом низки українських, російських, білоруських, польських, ізраїльських, латвійських газет та інтернет-видань. Також є засновником і ведучим телевізійної дискусійної програми «Політклуб», що виходить зараз в ефірі телеканалу «Еспресо». У російській редакції Радіо Свобода веде програму «Дороги до свободи», присвячену Україні після Майдану і пострадянському простору.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG