Доступність посилання

ТОП новини

Білорусь: пропозиції Росії про поглиблену інтеграцію «абсолютно неприйнятні»


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

Міністр закордонних справ Білорусі в інтерв’ю російському виданню РБК згадав про відхилені Білоруссю пропозиції Росії з «поглиблення інтеграції». За словами Володимира Макея, в числі «абсолютно неприйнятних» пропозицій було «створення декількох наднаціональних структур», але керівники Білорусі та Росії на зустрічі 18 липня в Санкт-Петербурзі «однозначно вирішили», що такі пропозиції «не відповідають положенням договору».

У грудні Володимир Путін і Олександр Лукашенко мають підписати документ про «поглиблення інтеграції» з «дорожніми картами» для врегулювання проблемних питань.

Міністр закордонний справ Білорусі Володимир Макей
Міністр закордонний справ Білорусі Володимир Макей

За словами Володимира Макея, сама програма інтеграції Білорусі й Росії ґрунтується строго на положеннях Договору від 1999 року про створення Союзної держави. «Ніякого відходу від цього договору немає. Так, – каже він, – початкові пропозиції, якщо говорити відверто, передбачали включення якихось положень, які були абсолютно неприйнятні, зокрема, для білоруської сторони».

Якби хтось хотів сьогодні побудувати федерацію з іншою державою, це навряд чи вдалося б, тому що суспільство вже зовсім інше
Володимир Макей


«Якби хтось хотів сьогодні побудувати федерацію або конфедерацію з іншою державою, я думаю, що це навряд чи вдалося б, тому що суспільство вже зовсім інше в порівнянні з тим, яким воно було в 1990-х роках, коли тільки-но розпався Радянський Союз, – пояснив Макей. – Уже кілька поколінь виросло в незалежній державі, і ніхто не готовий покласти на вівтар цю незалежність. І потім, я взагалі не розумію, як міг би перший президент країни, який створив незалежну державу, пожертвувати цією незалежністю, і ким би він увійшов в історію».

Лукашенко: «Ми б воювали за кожен метр нашої землі»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:25 0:00

Володимир Макей вважає, що необхідно передусім приділити більше уваги проведенню узгодженої сільськогосподарської і промислової політики – це, за його словами – найголовніше.

Суверенітет для обох держав – це святе
Володимир Макей


«Ніяких політичних моментів, пов’язаних зі створенням федерації, конфедерації, там немає і не буде. Я ще раз повторюю, що суверенітет для обох держав – це святе, і Білорусь не має наміру жертвувати ним на догоду якимось кон’юнктурним міркуванням.

«Тому потрібно сконцентруватися на економічній проблематиці, на поглибленні торговельно-економічної взаємодії, на узгодженні правил, пов’язаних із митним законодавством, із сертифікацією, стандартизацією й іншим, – пояснив Макей. – Ми повинні приділити більше уваги проведенню узгодженої сільськогосподарської і промислової політики – це найголовніше».

«Перш ніж говорити про введення єдиної валюти, треба спочатку налагодити нормальну торгово-економічну взаємодію й усунути всі бар’єри і перешкоди», – наголосив Макей.

За словами Макея, Білорусь зацікавлена в тому, «щоб вирішити всі ці кричущі питання, які лежать сьогодні на поверхні», а до кричущих питань він відніс «податковий маневр, усунення перешкод в постачанні сільськогосподарської, промислової продукції, переговори про врегулювання спірних моментів, пов’язаних з цінами на газ і нафту».

«І природно, я думаю, що якщо вони не будуть вирішені, то говорити про підписання програми подальших дій буде важко, тому що ми не зрозуміємо логіки наших партнерів», – відповів Макей на запитання про актуальні проблеми, які потрібно вирішити перед тим, як починати «поглиблену інтеграцію».

8 грудня Володимир Путін і Олександр Лукашенко мають підписати документ про «поглиблення інтеграції» з «дорожніми картами» для врегулювання проблемних питань. Макей зазначає: «Будемо сподіватися, що це станеться».

Що важливо знати про російський «податковий маневр» для Білорусі

Нафтовий «податковий маневр» – зміна стягнення експортного мита на податок на видобуток корисних копалин (ПВКК). Експортне мито буде зменшуватися одночасно зі збільшенням ПВКК.

  • Раніше і до кінця 2018 року в Росії експорт сирої нафти обкладався експортним митом у розмірі 30% від ціни.
  • Мито не стягували з поставок до Білорусі на 18-20 мільйонів тонн на рік.
  • Білорусь мала право обкладати експортним митом свої нафтопродукти, вироблені з російської безмитної нафти, які продавала в треті країни. Білоруське мито йшло в білоруський бюджет.

Втрати і компенсація

  • В адміністрації президента Білорусі Олександра Лукашенка стверджували, що за 3 останні роки Білорусь недоотримала 3 мільярди 600 мільйонів доларів, а за наступні 4 роки недоотримає 11 мільярдів за найгіршого розвитку подій.
  • Міністр фінансів Білорусі Максим Єрмолович говорив, що загальні втрати від податкового маневру оцінюються в 8-12 мільярдів доларів.
  • Віце-прем’єр Білорусі Ігор Ляшенко заявив, що Білорусь розраховувала на компенсацію близько 310-315 мільйонів доларів.
  • Як оплату експортного мита за нафту Росія обіцяла перерахувати в бюджет Білорусі близько 405 мільйонів доларів. Пізніше їй у компенсації відмовили.

У публікації використана довідка зі сайту Білоруської служби Радіо Свобода

  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG