Доступність посилання

ТОП новини

Live Битва за Бахмут. Хроніка оборони міста-фортеці (оновлюється)

Донбас Реалії (проєкт Радіо Свобода) веде живий блог про битву за Бахмут

Битва за Бахмут: головне

Росія активно штурмує Бахмут та населені пункти на підступах до нього з липня 2022 року. У грудні наступ посилився – передусім за рахунок частин, які відступили з правобережжя Херсонської області. Крім того, місто стало головною ціллю ПВК «Вагнер» Євгенія Пригожина, відомого як «кухар Путіна». За оцінками аналітиків, з військової точки зору захоплення Бахмуту не мало сенсу, оскільки не давало тактичних переваг.

На початку 2023 року значно посилились атаки на Соледар – містечко на північному сході від Бахмуту, на відстані близько 20 км. 25 січня речник Східного угруповання військ Сергій Череватий підтвердив, що українські війська відійшли від Соледару. Після захоплення Соледару війська агресора продовжували просуватися як на флангах Бахмуту, так і в самому місті. До квітня 2023 року Бахмут, окрім декількох найбільш західних позицій, був окупований. Офіційно у ЗСУ про вихід з міста не заявляли. В середині травня українські захисники розпочали наступальні дії на північ (в районі Берхівки) і південь від Бахмуту (в районі Кліщіївки) з метою відбити стратегічні висоти та вирівняти лінію фронту – успішно. 15-17 вересня, після тривалої контрнаступальної кампанії, Сили оборони України відновили свої позиції у двох найважливіших точках на південь від Бахмуту: Кліщіївці та Андріївці.

Далі бої тривали, проте лінія фронту суттєво в жодну сторону суттєво не рухалась. Ситуація значно ускладнилась після захоплення Авдіївки в середині лютого 2024 року. Відтоді загарбники продовжили просуватися на захід від міста і водночас посилили тиск на Бахмутському напрямку, – тут епіцентром зусиль російських військ став Часів Яр. На цій ділянці фронту агресор з другої половини квітня просунувся у Богданівці і зайшов на східну околицю Часового Яру. Аналітики припускають, що агресор може зосередити свої зусилля саме на ньому, або ж на Торецьку, що лежить на південь – і таким чином обійти Часів Яр та посунути на Краматорсько-Слов'янську агломерацію.

Донбас Реалії веде живий блог про битву за Бахмут.

4 квітня 2024 року

На Бахмутському напрямку було 20 спроб військ РФ прорвати оборону ЗСУ – Генштаб

Протягом доби на фронті зафіксовано 57 бойових зіткнень. На Бахмутському напрямку Збройні сили України відбили понад 20 атак російських військ в районах населених пунктів Білогорівка, Верхньокам’янка Луганської області; Спірне, Часів Яр, Іванівське, Ступочки, Кліщіївка, Андріївка Донецької області, йдеться у вечірньому зведенні Генштабу 4 квітня.

«Загалом, ворог завдав 2 ракетних та 61 авіаційний удар, здійснив 49 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах», – повідомляє штаб.

Читайте також: Росія може зосередити свій наступ на заході Донеччини – ISW

На Новопавлівському напрямку ЗСУ продовжують стримувати війська РФ в районах населених пунктів Красногорівка, Георгіївка, Костянтинівка, Новомихайлівка, Велика Новосілка та Урожайне, де Росія, за підтримки авіації, 19 разів намагався прорвати оборону українських військ.

На Херсонському напрямку війська РФ здійснили пʼять атак на позиції ЗСУ в районі населеного пункту Кринки Херсонської області.

«Підрозділами ракетних військ завдано ураження по району зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, двох артилерійських системах, радіолокаційній станції, станції РЕБ та двох засобах ППО противника», – йдеться у зведенні.

4 квітня 2024 року

Бахмут. На південь від міста армія України відбила атаку на Андріївку та Кліщіївку, у напрямку Сіверська – на Спірне та Виїмку. Генеральний штаб ЗСУ не повідомляє про активність агресора біля Часового Яру минулої доби.

Авіаудари: Часів Яр, Нью-Йорк, Андріївка, Стара Миколаївка, Торецьк та Дружба.

Більше про ситуацію на східному фронті читайте у Битві за Донбас

3 квітня 2024 року

Бахмут. На південь від міста армія України відбила атаку на Кліщіївку, а у напрямку Сіверська – на Спірне. Генеральний штаб ЗСУ не повідомляє про активність агресора біля Часового Яру минулої доби. DeepState констатує просування військ РФ у Іванівському.

Авіаудари: Ступочки, Курдюмівка, Верхньокам'янське та Григорівка.

Більше про ситуацію на східному фронті читайте у Битві за Донбас

2 квітня 2024 року

Бахмут. За даними Генштабу ЗСУ, тут агресор за добу атакував Часів Яр, Богданівку та Іванівське (західний фланг Бахмута); Кліщіївку (південний); Спірне та Івано-Даріївку (район Сіверська).

DeepState констатує, що останніми днями тиск на часовоярській ділянці суттєво спав: це пов'язано зі значними втратами РФ, зараз вона намагається ввести в бій резерви для штурму вже самого Часового Яру.

Попри це тимчасове ослаблення, сама ситуація на захід від Бахмута – дуже важка, DeepState говорить про ризик напівоточення у Богданівці та про те, що рано чи пізно агресор продавить оборону в Іванівському, оскільки просувається на висотах.

Авіаудари: Часів Яр та Іванівське.

Більше про ситуацію на східному фронті читайте у Битві за Донбас

2 квітня 2024 року

ISW не має підтверджень заявам Росії про просування на захід від Бахмута

Російські джерела заявили напередодні, що російська армія просунулася на захід від Бахмута, проте Інститут дослідження війни не знайшов візуальних підтверджень цим твердженням – про це ISW заявив у звіті від 1 квітня.

«Кілька російських джерел заявили 1 квітня, що частини 98-ї гвардійської повітряно-десантної дивізії просунулися в напрямку Часового Яру (західніше від Бахмута) через лісисті території в заповіднику «Ступки-Голубовські-2» і зараз перебувають у 650-1000 метрах від східних околиць Часового Яру. ISW знайшов тільки дані, які підтверджують, що російські війська перебувають у 1,5 кілометрах від Часового Яру», – йдеться в тексті.

Читайте також: Росія «матиме вогневу перевагу» – у 92 ОШБр пояснили небезпеку втрати Часового Яру

Інститут посилається на кадри з встановленою геолокацією, опубліковані від 1 квітня, які показують «наслідки безуспішної атаки російської бронетехніки на Іванівське», що між Бахмутом та Часовим Яром.

Генеральний штаб Збройних сил України вранці повідомив, що російські війська активізувалися на Бахмутському напрямку. На цій ділянці фронту українські військові відбили 18 атак в районах населених пунктів Білогорівка, Спірне, Івано-Дар’ївка, Богданівка, Іванівське, Кліщіївка, Часів Яр.

25 березня Інститут вивчення війни у своєму звіті зазначив, що російські війська наближаються до околиць Часового Яру Донецької області, але навряд чи може статися оточення або захоплення міста в найближчі місяці.

За оцінкою Інституту, війська Росії просунулися в межах 1,5 кілометра від Часового Яру.

2 квітня 2024 року

Війська РФ активізувалися на Бахмутському напрямку – Генштаб ЗСУ

Російські війська активізувалися на Бахмутському напрямку, повідомляє у ранковому зведенні 2 квітня Генеральний штаб ЗСУ.

На цій ділянці фронту українські військові відбили 18 атак в районах населених пунктів Білогорівка, Спірне, Івано-Дар’ївка, Богданівка, Іванівське, Кліщіївка, Часів Яр.

За даними штабу, на Новопавлівському напрямку противник за підтримки авіації понад 25 разів намагався прорвати українську оборону – Сили оборони продовжують стримувати війська РФ біля Георгіївки, Новомихайлівки, Великої Новосілки, Урожайного.

Читайте також: Росія може зосередити свій наступ на заході Донеччини – ISW

На Лиманському напрямку українські військові відбили 9 атак біля Тернів, на Авдіївському – 10 атак біля Бердичів, Первомайського, на Херсонському напрямку протягом минулої доби противник 4 рази атакував позиції українських військ на лівобережжі Дніпра.

Також у Генштабі повідомляють про чотири російські атаки на позиції ЗСУ біля Старомайорського та північно-західніше Вербового на Оріхівському напрямку.

Загалом протягом минулої доби на фронті відбулося 71 бойове зіткнення.

Попередньої доби на Бахмутському напрямку фіксувались 8 російських атак біля Білогорівки, Верхньокам’янського, Іванівського, Кліщіївки, Андріївки.

1 квітня 2024 року

Бахмут. За даними Генштабу ЗСУ, минулої доби українські захисники відбили атаки на Іванівське між Бахмутом і Часовим Яром, а DeepState констатує просування агресора у напрямку Часового Яру зі сходу.

Наприкінці минулого тижня Генштаб повідомляв про відбиті штурми селища Нове – це фактично східна околиця Часового Яру. На південь від Бахмута атаковані Кліщіївка та Андріївка, у напрямку до Сіверська – Верхньокам'янське.

Авіаудари: Часів Яр та Роздолівка.

Більше про ситуацію на східному фронті читайте у Битві за Донбас

29 березня 2024 року

Бахмут. Генштаб ЗСУ повідомляє про відбиті російські атаки під Часовим Яром; а також під Кліщіївкою та Андріївкою на південному фланзі Бахмута.

Авіаудари: Залізне, Часів Яр, Андріївка, Диліївка.

Більше про ситуацію на східному фронті читайте у Битві за Донбас

28 березня 2024 року

Бахмут. На захід від міста, за даними Генштабу ЗСУ, Сили оборони відобразили штурм Іванівського, на південь – Андріївки.

Авіаудари: Дружба, Іванівське.

Більше про ситуацію на східному фронті читайте у Битві за Донбас

27 березня 2024 року

Бахмут. На захід від міста Сили оборони, за даними Генштабу ЗСУ, відбили штурм Іванівського, на південь – Кліщіївки та Андріївки, у напрямку до Сіверська атаковане Веселе.

Авіаудари: Часів Яр, Курдюмівка, Веселе.

Більше про ситуацію на східному фронті читайте у Битві за Донбас

26 березня 2024 року

Бахмут. На флангах міста, за даними Генштабу ЗСУ, російські війська за добу атакували лише біля Кліщіївки (це південь). У напрямку до Сіверська атаковані Веселе та Роздолівка. Авіаудари: Часів Яр, Новомаркове, Калинівка, Дружба, Південне.

Більше про ситуацію на східному фронті читайте у Битві за Донбас

Війська РФ наближаються до околиць Часового Яру, але загрози оточення міста у найближчі місяці немає – ISW

Російські війська наближаються до околиць Часового Яру Донецької області, але навряд чи загрожують місту оточенням або захопленням найближчими місяцями, йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW) за 24 березня.

ISW оцінює, що війська РФ просунулися в межах 1,5 кілометрів від Часового Яру. Міністерство оборони Росії заявило 23 березня, що російські війська захопили Іванівське (на заході від Бахмута та безпосередньо на сході від Часового Яру), хоча ISW не отримало підтвердження захоплення російськими військами Іванівського.

Військові аналітики зазначають, що російські війська в листопаді 2023 року розпочали локалізовану наступальну операцію на Бахмутському напрямку з метою зайняти звільнені Україною території під час контрнаступу влітку 2023 року, проте за останні чотири місяці досягли лише незначних тактичних успіхів на заході від Бахмута.

«Російські тактичні успіхи на сході від Часового Яру не створюють умов для оточення населеного пункту, і російським військам, ймовірно, доведеться досягти значних тактичних успіхів на південний схід і північний захід від Часового Яру, перш ніж розпочати оточення чи захоплення населеного пункту», – вказано у звіті.

Читайте також: Дефіцит боєприпасів у ЗСУ: чи здатні дрони замінити ракети?

Також в ISW вважають, що російські сили отримали б оперативні переваги, якби вони змогли захопити Часів Яр.

«Часів Яр також відкрив би російським військам шляхи просування до Костянтинівки, південного краю великої міської агломерації в Донецькій області, яку Росія довгий час розглядала як головну оперативну ціль в Україні», – наголошують аналітики.

У звіті зазначено, що навесні 2022 року російські війська намагалися створити широкомасштабне оперативне оточення українських сил у Донецькій області з метою захоплення Слов’янська, тому російське командування може повторно спробувати цей маневр у 2025 році або пізніше, а просування на захід від населеного пункту Часів Яр створить додаткові умови для цієї ймовірної наступальної операції.

«Захоплення Часового Яру було б більш значущим з оперативної точки зору, ніж російське захоплення Авдіївки, але ISW не прогнозує, що російські сили швидко візьмуть Часів Яр, якщо вони взагалі зможуть його взяти», – резюмують в Інституті вивчення війни.

Російські війська докладають великих зусиль, аби наблизитися до міста Часів Яр, яке розташоване на захід від Бахмута. Штурмувати намагаються з флангів, тож найзапекліші бої відбуваються у напрямку Богданівки та Іванівського. Саме ж місто атакують авіаційними бомбами та важкою артилерією.

Читайте також: Тиждень на Донбасі: новий фронт біля Шевченко, підсумки виборів Путіна, пам'ять про жертв Драмтеатру

На початку березня британська розвідка повідомляла, що російські війська продовжують атаки з метою розширення контролю навколо міста Бахмут на Донеччині – на цьому напрямку найближчою оперативною метою Росії є захоплення міста Часів Яр.

За даними Генерального штабу ЗСУ, протягом минулої доби на фронті відбулося 60 бойових зіткнень. На Авдіївському напрямку українські захисники відбили 10 російських атак біля Бердичів та Первомайського, на Бахмутському та Лиманському напрямках – по 8 атак біля Богданівки, Кліщіївки, Андріївки та Білогорівки, Ямполівки, Веселого відповідно.

25 березня 2024 року

Бахмут. Армія України, як йдеться у ранковому зведенні Генштаб ЗСУ, відбила атаки російських військ поблизу Богданівки, Кліщіївки та Андріївки, а на північ від Бахмута – поблизу Веселого. Раніше проєкт DeepState повідомляв, що сили РФ мають «певний успіх» біля Часового Яру та Іванівського. Авіаудар агресор завдав по Залізному.

Більше про ситуацію на східному фронті читайте у Битві за Донбас

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG