Доступність посилання

ТОП новини

Live Битва за Бахмут. Хроніка оборони міста-фортеці (оновлюється)

Донбас Реалії (проєкт Радіо Свобода) веде живий блог про битву за Бахмут

Битва за Бахмут: головне

Росія активно штурмує Бахмут та населені пункти на підступах до нього з липня 2022 року. У грудні наступ посилився – передусім за рахунок частин, які відступили з правобережжя Херсонської області. Крім того, місто стало головною ціллю ПВК «Вагнер» Євгенія Пригожина, відомого як «кухар Путіна». За оцінками аналітиків, з військової точки зору захоплення Бахмуту не мало сенсу, оскільки не давало тактичних переваг.

На початку 2023 року значно посилились атаки на Соледар – містечко на північному сході від Бахмуту, на відстані близько 20 км. 25 січня речник Східного угруповання військ Сергій Череватий підтвердив, що українські війська відійшли від Соледару. В середині травня ЗСУ розпочали наступальні дії на північ і південь від Бахмуту з метою відбити стратегічні висоти та вирівняти лінію фронту – успішно.

8-10 травня 2023 року розпочалися контрнаступальні дії ЗСУ під Бахмутом. 3-я окрема штурмова бригада повідомила, а командувач Сухопутних військ України Олександр Сирський підтвердив відступ російських сил на глибину до 2 кілометрів. За даними 3-ї ОШБ, тоді було майже повністю розгромлено дві роти російської 72-ї мотострілецької бригади. Далі просування військ України відбувається на флангах Бахмуту: в районі Берхівки (північ) та Кліщіївки (південь). 15-17 вересня, після тривалої контрнаступальної кампанії, Сили оборони України відновили свої позиції у двох найважливіших точках на південь від Бахмуту: Кліщіївці та Андріївці. Бої тривають.

Донбас.Реалії веде живий блог про битву за Бахмут.

22 квітня 2024 року

Бахмут. За даними українського Генштабу, за добу відбито штурми під Богданівкою на захід від міста, а також під Верхньокам'янським та Виїмкою у напрямку Сіверська. DeepState додає, що РФ не залишає спроб взяти Іванівське і зазначає, що українським захисникам вдалося стабілізувати лінію фронту на околиці Часового Яру.

Авіаудар: Ступочки.

Більше про ситуацію на східному фронті читайте у Битві за Донбас

19 квітня 2024 року

Бахмут. За даними Генштабу ЗСУ, агресор атакував біля Часового Яру, селища Нове (фактично місто), Іванівського, Кліщіївки та Калинівки.

Авіаудар: Нью-Йорк.

Більше про ситуацію на східному фронті читайте у Битві за Донбас

18 квітня 2024 року

Бахмут. Генштаб ЗСУ повідомляє про атаки на Часовий Яр, селище Нове (фактично частина міста) та Кліщіївку.

Авіаудари: Андріївка, Ступочки, Костянтинівка, Кліщіївка, Диліївка, а у напрямку до Сіверська – Спірне, Івано-Дар'ївка та Роздолівка.

Більше про ситуацію на східному фронті читайте у Битві за Донбас

17 квітня 2024 року

Бахмут. За даними Генштабу, Сили оборони відбили атаки армії РФ біля Часового Яру, Григорівки, Івановського та Кліщіївки.

Авіація била по Часовому Яру, на південному заході від Бахмута – по Білій Горі, а в напрямку до Сіверська – по Спірному.

Більше про ситуацію на східному фронті читайте у Битві за Донбас

16 квітня 2024 року

Бахмут. Генштаб повідомляє, що на цій ділянці фронту ЗСУ відбили 33 атаки за добу. Агресор атакувало селище Нове (фактично Часів Яр), Іванівське (західний фланг Бахмута); Кліщіївку та Андріївку (південний); Спірне (район Сіверська).

Авіаудар противник завдав Нью-Йорку.

Більше про ситуацію на східному фронті читайте у Битві за Донбас

16 квітня 2024 року

У ISW пояснили, яких «загрозливих успіхів» може досягти РФ через відсутність допомоги Україні

Російські атаки можуть досягти «більш значних та загрозливих успіхів», особливо на захід від Бахмута, якщо США й надалі не надаватимуть безпекову допомогу Україні, констатують аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW).

За оцінками фахівців, російські війська наразі використовують дефіцит засобів української сторони для досягнення незначних тактичних успіхів.

Українські посадовці далі попереджають, що допомога США є критично важливою для здатності ЗСУ захиститися від нинішніх і майбутніх російських наступальних операцій, які очікуються наприкінці весни і влітку. Начальник Головного управління військової розвідки Кирило Буданов наголосив, що відбити великий російський наступ буде «катастрофічно складно» без військової допомоги Заходу.

Читайте також: «Усе, що не з російським «петухом» на гербі – не визнається». Росія «віджимає» квартири українців на Луганщині

Міністр оборони України Рустем Умєров заявив 14 квітня, що поточна ситуація на сході України є «напруженою», а російські війська зосереджують свої зусилля на захід від Бахмута в напрямку Часового Яру.

Речник українського угруповання «Хортиця» підполковник Назар Волошин заявив 15 квітня, що українські сили на Бахмутському та Авдіївському напрямках можуть використовувати від одного до пʼяти артилерійських снарядів на кожні 10 таких снарядів, випущених російськими військами, але українська артилерія є більш точною.

15 квітня 2024 року

Бахмут. За даними українського Генштабу, Сили оборони відбили атаки армії РФ біля Часового Яру, селища Нового (фактично частина Часового Яру), Кліщіївки та Нью-Йорка. Проєкт DeepState повідомляє про просування противника на сході від Часового Яру.

У ніч проти 13 березня DeepState заявив про захоплення Богданівки. Вранці у Міноборони цю інформацію спростували. Як заявили у відомстві, штурмові групи російських військ пробилися на північну околицю села, але «Богданівка зараз під контролем Сил оборони». Пізніше цього ж дня аналітики окремо наголосили, що є кадри та свідчення учасників боїв у цьому районі, які підтверджують окупацію села. У відомстві станом на 15:00 більше не коментували ситуацію стосовно Богданівки.

Авіація била по Катеринівці та Нью-Йорку.

Більше про ситуацію на східному фронті читайте у Битві за Донбас

12 квітня 2024 року

Бахмут. За даними Генштабу ЗСУ, на захід від Бахмута (у напрямку Часового Яру) війська РФ штурмували в районі Іванівського; на південь – у районі Кліщіївки, на північний схід (напрямок на Сіверськ) – у районах Виїмки, Роздолівки та Верхньокам'янського. Тиск агресора на північній ділянці загалом зріс останніми тижнями.

Авіаудари: Нью-Йорк, Іванівське, Кліщіївка, Андріївка, Південне, Спірне, Роздолівка та Верхньокам'янське.

Більше про ситуацію на східному фронті читайте у Битві за Донбас

11 квітня 2024 року

Бахмут. За даними Генштабу ЗСУ, тривають штурми Часового Яру зі сходу. На південь від Бахмута армія України відбила штурм Кліщіївки. У напрямку Сіверська – агресор атакував Виїмку та Роздолівку.

Більше про ситуацію на східному фронті читайте у Битві за Донбас

10 квітня 2024 року

Бахмут. Війська РФ продовжують тиснути на Часів Яр: за повідомленням Генштабу на ранок 10 квітня, Сили оборони відбили нові штурми на місто та селище Нове (фактично частина Часового Яру). На південь від Бахмута відбито нові штурми Кліщіївки та Андріївки. На північ, у напрямку Сіверська, – штурми Верхньокам'янського, Виїмки та Роздолівки.

DeepState говорить про продовження штурмових дій РФ в Іванівському та Богданівці та про просування військ РФ у заказнику Ступки-Голубівські між Іванівським та Часовим Яром.

Авіаудари: Верхньокам'янське, Часів Яр, Біла Гора, Дружба, Спірне, Костянтинівка.

Більше про ситуацію на східному фронті читайте у Битві за Донбас

9 квітня 2024 року

Бахмут. За даними українського Генштабу на ранок 9 квітня, на південь від міста армія України відбила атаки під Кліщіївкою та Андріївкою; на південний захід – під Ступочками; у напрямку Сіверська – під Верхньокам'янським та Спірним. Щодо Часового Яру оновлень Генштаб не дає, DeepState говорить про просування агресора зі східної сторони міста та в Богданівці.

Авіаудари: Іванівське, Верхньокам'янське та Роздолівка.

Більше про ситуацію на східному фронті читайте у Битві за Донбас

8 квітня 2024 року

Бахмут. Як повідомляє український Генштаб у ранковому зведенні, тривають спроби військ РФ пробитися у Часів Яр; у цьому ж напрямку атаки були зосереджені під Богданівкою та Іванівським. На південь від Бахмута відбито штурми під Кліщіївкою та Андріївкою. Велика концентрація штурмів була минулої доби у напрямку Сіверська – Спірне, Виїмка, Федорівка, Роздолівка, Веселе.

Авіаудари: Годинник Яр, Нью-Йорк, Диліївка та Берестове.

Більше про ситуацію на східному фронті читайте у Битві за Донбас

5 квітня 2024 року

Бахмут. Генштаб ЗСУ повідомляє про атаки агресора на підступах до Часового Яру, а за даними DeepState – там агресор має просування: війська РФ зайшли в крайні будинки. Були штурми і на багатоповерхівки, але закріпитись там військам РФ не вдалося.

Загалом на західному фланзі російські війська атакували також у районі Ступочек та Іванівського, де зазнали великих втрат – і загалом, за оцінкою DeepState, ситуація стабілізувалася. На південному – атакували під Кліщіївкою та Андріївкою. У напрямку Сіверська – під Спірним та Верхньокам'янкою.

Авіаудари: Іванівське, Дружба, Залізне, Андріївка, Нью-Йорк.

Більше про ситуацію на східному фронті читайте у Битві за Донбас

5 квітня 2024 року

Генштаб ЗСУ: за добу на фронті відбулося 65 боєзіткнень, майже половина – на Бахмутському напрямку

Протягом минулої доби на фронті відбулося 65 бойових зіткнень, повідомляє Генеральний штаб ЗСУ у ранковому зведенні 5 квітня.

Противник продовжує активно атакувати на Бахмутському напрямку – тут українські захисники відбили 30 атак в районах населених пунктів Білогорівка, Верхньокам’янка, Спірне, Часів Яр, Іванівське, Ступочки, Кліщіївка, Андріївка.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG