Доступність посилання

ТОП новини

Вибух у кафе «Сепар»: чи зможе Росія далі говорити про «их там нет»?


У ФСБ Росії днями заявили про ймовірну причетність українських спецслужб до смерті Олександра Захарченка
У ФСБ Росії днями заявили про ймовірну причетність українських спецслужб до смерті Олександра Захарченка

Убивство ватажка угруповання «ДНР» Олександра Захарченка береться розслідувати російська ФСБ. Днями представник спецслужби Сергій Бєсєда заявив, що фахівці відомства вже працюють на місці і вбачають у справі «український слід». А ще раніше про початок розслідування смерті Захарченка – як «акту міжнародного тероризму» – заявили у російському Слідкомі. Українські безпекові експерти та правозахисники, тим часом, висловлюють різні версії щодо мотивів такої активності: від виправдання войовничої політики щодо України перед російськими громадянами до анонсу нових політично вмотивованих справ.

Заяви російських силовиків є прямим свідченням втручання Росії у події на Донбасі, але спрямовані вони насамперед на своїх же громадян, переконаний військовий оглядач Юрій Бутусов. Таким чином, за його словами, у Росії підтримується думка, що все погане у зоні конфлікту роблять українські спецслужби.

Юрій Бутусов
Юрій Бутусов

«Це така інформаційна війна. Інформаційна війна ведеться проти самого населення Російської Федерації для того, щоб пояснювати їм основне – що їхнє керівництво непогрішиме», – каже Бутусов.

Московські куратори були в курсі спецоперації – Жданов

У свою чергу експерт Центру вивчення Росії та окупованих територій Олег Поліщук в ефірі Донбас.Реалії назвав заяву Сергія Бєсєди спробою ФСБ Росії відвернути від себе підозру.

Він нагадав, що генерал-полковник Бєсєда особисто приїжджав до України у лютому 2014-го. ФСБ тоді заявило, що метою візиту була організація заходів безпеки російського посольства, а громадські активісти з «Інформаційного спротиву» – що делегація на чолі з Владиславом Сурковим, до якої входив Бєсєда, приїхали із вказівками тодішньому українському президентові Віктору Януковичу і, зокрема, дали команду на проведення сепаратистського з’їзду в Харкові. Тепер цей високопосадовець знову з’являється в українському контексті неспроста, зауважує Олег Поліщук.

У ФСБ Росії завжди висловлювали прихильність угрупованням на Донбасі та надсилали туди «гуманітарні вантажі», зауважує інший військовий експерт Олег Жданов. Тому, на його думку, цю заяву як визнання присутності російських військ трактувати не можна, хоча сам факт вибуху в кафе «Сепар» доволі показовий.

Олег Жданов
Олег Жданов

«Судячи з характеру теракту, московські куратори були в курсі цієї спецоперації. Тим більше, що почерк дуже знайомий, особливо якщо порівнювати із «Моторолою», якщо порівнювати із замахами на Плотницького. Тому, я думаю, всередині «республіки» це все було узгоджено. Питання – у тому, хто був ініціатором: або Москва, або місцеві ватажки, які зараз ділять потоки і грошові ресурси, на яких сидів Захарченко», – зауважує Жданов.

Слідком фактично визнає Захарченка громадянином Росії – Романенко

Значно цікавішою за заяву ФСБ є раніше оприлюднена заява Слідкому, вважає колишній заступник начальника Генштабу українських Збройних сил Ігор Романенко.

Порушувати карну справу Слідком може тільки по своєму громадянину
Ігор Романенко

«Дивіться, Слідчий комітет заявив, що порушує карну справу. Але порушувати карну справу Слідком може тільки по своєму громадянину. І якщо вони це робили офіційно, то вони підтвердили, що Захарченко був громадянином Російської Федерації. Це підтверджує, що росіяни не тільки там є, а й активно працюють як окупанти», – каже він.

У заяві Слідкому вибух, внаслідок якого загинув Олександр Захарченко та зазнали поранень ще двоє людей, трактують як «акт міжнародного тероризму» і справу відкривають, посилаючись на «антитерористичний пакет» російського законодавства та міжнародне право.

Але такі заяви є звичайним популізмом, бо підстав проводити слідство на території України, навіть непідконтрольній українській владі, міжнародне право їм не дає, наголошує юрист Української правової консультативної групи Аліна Павлюк. Між тим, на її думку, це не означає, що російські силовики не підуть далі і не спробують «призначити» винних.

«Після цієї події з убивством Захарченка були вже повідомлення про затримання цивільних громадян на непідконтрольній території Донецької області. Тому потенційно може бути все що завгодно, навіть переслідування і затримання українських громадян за такими надуманими звинуваченнями на території Російської Федерації», – припускає юристка.

Аліна Павлюк
Аліна Павлюк

Раніше в українському Генштабі заявляли про десятки відкритих Слідкомом справ проти українських військових, включно із головнокомандувачем Збройних сил Віктором Муженком, зокрема, за підозрою у вчиненні воєнних злочинів на території України.

Таку логіку дій російські силовики пояснюють тим, що, відповідно до Кримінального кодексу Російської Федерації, іноземні громадяни, що вчинили злочин поза межами Росії, підлягають кримінальній відповідальності за російським законодавством у випадках, передбачених міжнародним договором, якщо вони не були судимі в іноземній державі.

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG