Доступність посилання

ТОП новини

У Боріса Джонсона підтвердили Covid-19: він керує урядом Великої Британії онлайн


Британський прем’єр-міністр Боріс Джонсон виступає на пресконференції щодо COVID-19. Лондон, 22 березня 2020 року
Британський прем’єр-міністр Боріс Джонсон виступає на пресконференції щодо COVID-19. Лондон, 22 березня 2020 року

Британський прем’єр Боріс Джонсон пройшов тест на Covid-19 у своїй резиденції на лондонській Давнінґ-стріт 10. Тест показав інфікування коронавірусом. У голови уряду Сполученого Королівства протягом останніх 24 годин спостерігається підвищена температура і тривалий кашель. Джонсон самоізолювався, проте і надалі очолюватиме роботу британського уряду, працюючи онлайн та у режимі відеоконференцій.

Ще у четвер 26 березня увечері британський прем’єр-міністр, разом із міністром фінансів Ріші Сунаком, долучався до масової акції подяки працівникам сфери охорони здоров’я Великої Британії. Боріс Джонсон аплодував британським медикам біля входу до резиденції прем’єра у центрі Лондона.

Попереднього дня керівник британського уряду виглядав цілком добре, провівши традиційну сесію запитань і відповідей прем’єр-міністра. Було видно, що Джонсон сидів між міністром внутрішніх справ Пріті Пател і керівником фракції парламенту Марком Спенсером.

Люди разом подолають вірус. Залишайтеся вдома. Зберігайте життя
Боріс Джонсон

Партнерка Боріса Джонсона 31-річна Керрі Саймондс нині перебуває на третьому місяці вагітності і нині вона покинула резиденцію прем’єра Джонсона, з огляду на стан здоров’я.

За інформацією із офісу прем’єра, ніхто з британських урядовців, з якими Боріс Джонсон контактував останніми днями, поки не вдаються до самоізоляції. Поки вони проходять обов’язкове тестування на наявність коронавірусу.

Сам Джонсон звернувся у соціальних мережах до громадян Сполученого Королівства і повідомив про позитивний тест на Covid-19 і симптоми хвороби. «Люди разом подолають вірус. Залишайтеся вдома. Зберігайте життя», – написав британський прем’єр.

Джонсон висловив подяку всім медпрацівникам британської державної системи охорони здоров’я, наголосивши, що саме завдяки їхнім зусиллям він і надалі може працювати.

Голова уряду Великої Британії Боріс Джонсон керує країною із самоізоляції. 27 березня 2020 року
Голова уряду Великої Британії Боріс Джонсон керує країною із самоізоляції. 27 березня 2020 року

«Без жодних сумнівів я маю змогу вести далі свою роботу, дякуючи чарівним здібностям сучасних технологій, які дозволяють перебувати у контакті з моєю чудовою командою і керувати опором нашої країни коронавірусу», – заявив Боріс Джонсон.

Адміністрація британського прем’єра також повідомила, що тестування на коронавірус Боріса Джонсона відбулося за порадою головного лікаря Давнінґ-стріт 10 – Кріса Вітті, який розпізнав ранні симптоми захворювання, спостерігаючи за прем’єр-міністром впродовж останніх кількох днів.

Тестування провели фахівці державної системи охорони здоров’я Британії у кабінеті прем’єра.

Хто керуватиме Британією, якщо Джонсон не зможе?

Тим часом, як підтвердив речник прем’єра, на випадок, якщо Боріс Джонсон не зможе з огляду на стан здоров’я керувати роботою британського уряду, на цій посаді його має заступити міністр закордонних справ Домінік Рааб, якого вже попередньо затвердили заступником прем’єр-міністра.

Домінік Рааб
Домінік Рааб

Проте, на випадок, коли і Рааб заразиться вірусом, ухвалено рішення, що прем’єр Джонсон матиме повноваження призначити будь-якого з міністрів британського уряду своїм наступником.

Оглядачі вважають, що стиль керівництва Домініка Рааба може відрізнятися від того, у який спосіб працював Боріс Джонсон.

Вважається, що відомий своєю рішучістю Рааб може вдатися до доволі різких подальших обмежувальних кроків у протидії розповсюдженню коронавірусної інфекції у Британії.

«Тоді як Домініка Рааба назвали тимчасовим прем’єром на випадок, якщо Боріс Джонсон буде не у змозі виконувати своїх обов’язків, фахівці кажуть, що коли і це не змусить людей сидіти вдома, тоді вже їх ніщо не змусить», пишуть оглядачі.

Ніхто не застрахований від коронавірусу

Впливовий лідер фракції британського парламенту Іен Блекфорд побажавши прем’єрові Джонсону скорішого одужання, наголосив на важливості дотримування запроваджених обмежувальних заходів у британському суспільстві.

Люди просто мусять дотримуватись порад щодо соціального дистанціювання
Блекфорд

«Все це демонструє, що ніхто не застрахований від вірусу. Люди просто мусять дотримуватись порад щодо соціального дистанціювання, а все, що не є життєвоважливою діяльністю, має негайно припинитися. Лише у такий спосіб ми подолаємо коронавірус», – заявив Іен Блекфорд.

Загалом у Сполученому Королівстві на цей момент зареєстровано 11600 випадків зараження коронавірусом.

578 людей вже померли від Covid-19.

Цього тижня також стало відомо про виявлений коронавірус у спадкоємця британського престолу принца Вельського – Чарльза.

Читайте ще:

Як розповсюджується коронавірус у світі

Українські тести на коронавірус – «швидші і дешевші»: чи знайде уряд гроші

Російсько-українська війна: Путін не має уникнути відповідальності – Олена Зеркаль

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG