Доступність посилання

ТОП новини

«Силовики покривають один одного»: до чого прийшло розслідування смерті Веджіє Кашка


Російський адвокат Микола Полозов
Російський адвокат Микола Полозов

Тарас Ібрагімов

Адвокат Микола Полозов має намір оскаржити в суді відмову Слідчого комітету Росії відновити перевірку за фактом смерті ветерана національного руху кримських татар Веджіє Кашка. У листопаді 2017 року вона стала свідком спецоперації ФСБ: тоді силовики затримали в одному з кафе Сімферополя чотирьох кримських татар, звинувативши їх у вимаганні.

За версією затриманих, громадянин Туреччини Юсуф Айтан обманом забрав сім тисяч доларів у родини Веджіє Кашка, того дня він мав повернути гроші, але зустріч перервали російські силовики. Під час затримання жінці стало погано, їй викликали «швидку», але дорогою до лікарні вона померла. У лютому 2018 року з ініціативи родичів померлої адвокат Микола Полозов почав незалежне розслідування обставин смерті Веджіє Кашка. Про його перебіг йшлося в ефірі Радіо Крим.Реалії.

Російський адвокат Микола Полозов розповів Крим.Реалії, як силовики перешкоджали проведенню законних процедур щодо факту смерті Веджіє Кашка.

В окупованому Криму силовики покривають своїх колег із МВС, із ФСБ і так далі ‒ рука руку миє
Микола Полозов

«Слідчий відділ у Київському районі Сімферополя (в системі російських органів у Криму ‒ ред.) проводив перевірку за фактами перевищення посадових повноважень співробітниками Центру «Е» і «Росгвардії», неналежного надання медичної допомоги співробітниками «швидкої допомоги» і заподіяння смерті з необережності. Ця перевірка проводилася упродовж п’яти місяців, потім кримська прокуратура (підконтрольна Москві ‒ ред.) повернула матеріали, тому що там були недоліки, і врешті слідча Надія Балашова 20 квітня 2018 року винесла постанову про відмову в порушенні кримінальної справи. Після цього кілька місяців пішло на те, щоб нам дали ознайомитися з результатами перевірки. В окупованому Криму силовики покривають своїх колег із МВС, із ФСБ і так далі ‒ рука руку миє. Вони всіляко перешкоджали мені, хоча право на ознайомлення безпосередньо передбачене законом», ‒ каже адвокат.

Микола Полозов
Микола Полозов

Микола Полозов стверджує, що слідча під час видачі матеріалів самовільно заретушувала імена силовиків, які брали участь у затриманні активістів у листопаді 2017 року.

Слідча перевірка була проведена неналежним чином, у межах відписки
Микола Полозов

«Тільки після звернення до суду мені вдалося ознайомитися з повним матеріалом. Тоді й стало зрозуміло, що слідча перевірка була проведена неналежним чином, у межах відписки, і слідча Балашова навіть не спромоглася зіставити факти, які їй вдалося зібрати. Перше ‒ це питання наявності причинно-наслідкового зв’язку між діями силовиків під час затримання і різким погіршенням стану здоров’я Веджіє Кашка, яке спричинило її смерть. Були проведені дві експертизи, але експерти написали, що не знають, які саме були дії співробітників поліції і «Росгвардії». При цьому слідча надіслала запит про проведення службової перевірки, але в цих відомствах її просто послали. Урешті-решт ми провели незалежну експертизу, і вона встановила, що цей зв’язок між затриманням Веджіє Кашка і погіршенням її стану є», ‒ каже він.

За інформацією Миколи Полозова, вже тоді, коли літню жінку поклали до автівки «швидкої допомоги», слідча з МВС у справі про вимагання на прізвище Сідерополу завадила екіпажеві доправити пацієнтку до лікарні, тому що хотіла провести слідчі дії.​

Пів години лікарі намагалися її реанімувати, але це ні до чого не привело
Микола Полозов

«Вона просто зупинила автівку і сказала: «Ні, ніхто нікуди не поїде». Вона сіла, почала складати протокол, покликала пойнятих. За свідченням лікаря, який приїхав на виклик, Веджіє Кашка в цей момент не могла реагувати на те, що відбувається ‒ вона хрипіла, їй було дуже погано ‒ але слідча цинічно продовжувала заповнювати протокол. На це пішло приблизно 20 хвилин. Весь цей час автівка стояла на місці, хоча Веджіє Кашка мали везти до лікарні. І тільки заповнивши протокол і вилучивши гроші, зачитавши все це вголос, слідча дозволила їхати. Через дев’ять хвилин у Веджіє Кашка зупинилося дихання. Пів години лікарі намагалися її реанімувати, але це ні до чого не привело. На жаль, у Слідчому комітеті не змогли зіставити всі ці факти, хоча вони є в матеріалі перевірки, і ту слідчу навіть не розглядали як фігуранта справи», ‒ каже адвокат.

Микола Полозов зазначає, що в таких випадках слідчий може поїхати разом із пацієнтом в авті «швидкої допомоги», якщо є занепокоєння, що пацієнт позбудеться яких-небудь доказів. Після чергової відмови адвокат має намір вимагати від російської прокуратури Криму зобов’язати Слідчий комітет порушити кримінальну справу за фактом смерті Веджіє Кашка, а потім звертатися зі скаргою до Європейського суду з прав людини.

Син Веджіє Кашка Ібраїм Кашка також сподівається на європейські інстанції.

Адвокат Микола Полозов разом з Ібраїмом Кашка біля кафе «Мараканд», де в листопаді минулого року затримували Веджіє Кашка і групу кримськотатарських активістів
Адвокат Микола Полозов разом з Ібраїмом Кашка біля кафе «Мараканд», де в листопаді минулого року затримували Веджіє Кашка і групу кримськотатарських активістів
Я не вірю у версію слідства
Ібраїм Кашка

«Матір все-таки вбили, вона не померла сама, тому що в неї були поламані три ребра. Я не вірю у версію слідства. Це явне порушення громадянських прав. Російська влада розглядає закони так, як їй зручніше. Я не раз говорив і суддям: чиї інтереси захищають люди в погонах і в мантіях? Інтереси громадян чи простору, де живуть? Думаю, доведеться вдаватися до вищих інстанцій, зокрема, до допомоги Європейського суду з прав людини», ‒ каже він.

Кримськотатарський активіст Заїр Смедляєв наполягає на важливості об’єктивного розслідування цієї справи.

Заїр Смедляєв
Заїр Смедляєв
Світ має знати, що відбувається в Криму, які акції залякування застосовують до кримських татар
Заїр Смедляєв

«Веджіє Кашка користувалася заслуженим авторитетом серед кримськотатарського народу. Вона одна з найперших повернулася до Криму, незважаючи на ті репресії. Вона змогла облаштувати сім’ю, брала активну участь у національному русі, у неї вдома проводилися наради. Коли таку людину намагаються звинуватити в здирстві, ще в чомусь, для нас важливо довести її невинуватість. Плюс дуже важливо покарати тих, хто вбив Веджіє Кашка. На одному із судових засідань говорили, що російські силовики двічі вдарили її в спину прикладом автомата, від чого їй стало погано, а далі замість того, щоб надати медичну допомогу, слідча допитувала її, тим самим доводячи до смерті. Ми дуже вдячні Миколі Полозову, який погодився вести цю справу. Світ має знати, що відбувається в Криму, які акції залякування застосовують до кримських татар», ‒ каже адвокат.

У квітні 2019 року підконтрольний Росії Сімферопольський районний суд задовольнив позов адвоката Маммета Мамбетова й постановив стягнути з громадянина Туреччини Юсуфа Айтана гроші, взяті в борг у Веджіє Кашка ‒ ті самі, які стали причиною затримання активістів. Пізніше Айтан оскаржив рішення, пославшись на те, що не знав про судовий процес.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG