Доступність посилання

ТОП новини

Чорне дзеркало Docudays UA-2019: путівник фестивалем


Цього року Docudays UA відкриє стрічка про розслідувачів Bellingcat
Цього року Docudays UA відкриє стрічка про розслідувачів Bellingcat

Як розвиток цифрових технологій впливає на розуміння прав людини, розмірковує цьогорічний фестиваль документального кіно Docudays UA, що стартує 22 березня у Києві. Глядачів чекає 77 фільмів із 38 країн світу, виставки, дискусії та правозахисні кампанії. Щоб не дати загубитися серед дуже насиченої програми, Радіо Свобода зібрало для вас найцікавіше.

Фільм-відкриття «Bellingcat: Правда у світі постправди»

Це історія про «мишей», які наважилися таки почепити дзвіночок на «кота»: вони відстежують цифрові сліди, викривають злочинців і дратують сучасних диктаторів.

Режисер Ганс Пул із Нідерландів дає шанс ближче познайомитися з командою Bellingcat – активістами-розслідувачами, які на основі відкритих даних з’ясували, хто збив малайзійський «Боїнг» та ким насправді є «солсберійські туристи», яких звинувачують в отруєнні колишнього агента російських спецслужб Скрипаля та його доньки, а також принагідно викрили низку фейків на Близькому Сході. Тривалий час вони навіть особисто не бачили одне одного, бо працювали у різних країнах, та познайомитися їм доводиться через несподіване зникнення одного з учасників.

Кадр з фільму Bellingcat: Правда у світлі постправди
Кадр з фільму Bellingcat: Правда у світлі постправди

Ця стрічка цікава ще й тим, що вона доволі прикладна: ми бачимо механізми, як створюються інформаційні вкиди, бачимо інструменти, якими користуються розслідувачі, на що вони звертають увагу, і як на них реагує пропаганда деяких держав.

Хроніки цифрової (не)безпеки

У рамках фестивальної програми «Мережа» китайський режисер Хао Ву покаже залаштункові реалії студій інтернет-трансляції та розповість історії китайських відеоблогерів («Народна республіка бажання»), а німецькі фільммейкери Ганс Блок та Моріц Різевік у фільмі «Чистильники» розкажуть, як на Філіппінах модерують інтернет-контент для таких цифрових гігантів як Google, Facebook та Twitter і як цей процес впливає на людей, які цим займаються (спойлер: погано впливає).

Кадр із фільму «Народна республіка бажання»
Кадр із фільму «Народна республіка бажання»

Ще один німецький фільм – «Потенційний злочин» – розповість про те, як комп’ютерна програма вираховує схильності до правопорушень, стежачи за діями громадян.

Окрім, власне, кінострічок, темі цифрової безпеки та захисту персональних даних будуть присвячені кілька дискусій з правозахисниками та експертами коаліції «За вільний інтернет».

У планах цьогорічного Docudays UA також дати старт публічній кампанії проти кібербулінгу та кібергрумінгу (різновид інтернет-шахрайства, коли у підлітків спочатку просять надіслати інтимні фото, а потім шантажують їх цими зображеннями).

За словами представниці оргкомітету Алли Тютюнник, наразі в Україні навіть немає офіційної статистики щодо кількості таких випадків, але є прецеденти розгляду таких справ у Європейському суді з прав людини.

«Зараз наш аналітик збирає ці дані. Ми плануємо провести кампанію і до наступного фестивалю ініціювати зміни у законодавстві, які би дали можливість захистити наших дітей і не тільки дітей від цих насправді страшних явищ», – зазначає вона.

Фільми, що змінюють суспільство

Деякі документалісти, зокрема у США, не обмежуються створенням фільму про суспільні проблеми – після його презентації там починається кампанія з лобіювання змін для вирішення цих проблем, розповіла Радіо Свобода програмна директорка Docudays UA Вікторія Лещенко.

«Цього року ми відібрали три такі фільми, які були дуже резонансні, і власне, один із них – фільм «Обережно, провалля!» – був номінований цього року на «Оскар» і потрапив до короткого списку. Інший фільм, «Навмисна смерть», кілька років тому був дуже резонансним – це розслідування про Apple, Hewlett-Packard, IBM, всю цю історію з токсичними відходами, виробництвом у Китаї, і це свого часу були дуже скандальні факти. І третій фільм цієї програми – «Неспокій» – про американську режисерку, у якої проявився синдром хронічної втоми», – каже вона.

За словами Лещенко, цього року люди, що створювали кампанії до цих стрічок, приїдуть до Києва і проведуть майстер-класи для українських активістів та всіх охочих.

«Наша ідея – в тому, щоб показати, що документальне кіно може впливати на світ, дійсно змінювати якісь речі, або принаймні, змінювати наше сприйняття цих речей, і що правозахисники і документалісти можуть об’єднуватися у створенні такого продукту і таких кампаній», – зауважує вона.

Українські фестивальні хіти

Цього року на Docudays UA буде 27 українських фільмів: здебільшого це конкурсні роботи, але також тепер вперше з’являється позаконкурсна програма з шести стрічок «Національні географії»

Окрім того, ще два з позаконкурсних фільмів покажуть у рамках програми Docu/Хіти – це «Тато мамин брат» та «Домашні ігри».

Ці фільми вже відзначені низкою міжнародних кінонагород, розповідає Вікторія Лещенко

«Це фільми, якими ми можемо пишатись», – каже вона.

Презентація фільму «Балух» і розмови про політв’язнів

​Окрім традиційного вже флешмобу на підтримку режисера-політв’язня Олега Сенцова, на фестивалі покажуть фільм про подорож до місця його ув’язнення за полярним колом.

​Також глядачі Docudays UA цього року зможуть побачити прем’єру фільму «Балух» Анжеліки Руденко – про громадянську позицію та особисте життя українського активіста, засудженого в анексованому Криму. Щоб розповісти його історію, журналісти телепроекту Радіо Свобода «Крим.Реалії» вирушили на півострів, за ними стежили силовики і затримували для перевірки, через що їм навіть довелося переховуватися церкві.

У фільмі є кадри, які раніше не демонструвалися, та інтерв’ю, які герої дали вперше у житті.

Кадр з фільму «Балух»
Кадр з фільму «Балух»

Після показу запланована дискусія про те, як здобувати інформацію про життя анексованого Криму та українських політв'язнів за умов згортання там свободи слова та тиску на журналістів.

Майдан у віртуальній реальності

Кінематографісти із New cave media працювали над цим проектом понад рік. Він називається «Відголос VR: Євромайдан» і являє собою реконструкцію у віртуальній реальності подій 20 лютого 2014-го, коли у центрі Києва розстріляли Небесну Сотню.

Автори проекту оцифрували вулицю Інститутстьку у Києві
Автори проекту оцифрували вулицю Інститутстьку у Києві

Анонсується, що глядачі зможуть відтворити шлях протестувальників цього дня на вулиці Інститутській, побачити архівні кадри протестів та інтерв’ю з очевидцями подій, зняті в техніці 360.

VR-кінотеатр діятиме в арт-просторі IZONE.

Три історії з Ірану

Кіноманам PR-директорка фестивалю Дар’я Аверченко радить подивитися фільми окремої програми «Іран.Особисто».

«Наша програмна координаторка Ольга Бірзул з’їздила до Ірану на фестиваль, відкрила для себе їхню кіношколу, і у нас буде фільм режисера Аббаса Кіаростамі «24 кадри». На жаль, його немає серед живих, фільм доробляв його син, спеціально для Каннського кінофестивалю. І це абсолютно медитативне класне таке спостереження за світом, формування якоїсь особливої реальності. Його я просто для релаксу якогось дуже раджу», – каже вона.

Окрім того, у рамках програми покажуть стрічку «Близькі» Ясера Талебі про одну із останніх жінок-пастухів в Ірані, а також фільм іранської режисерки Аазадех Муссаві та режисера Куроша Атає «У пошуках Фарідех» про дівчину, що після всиновлення родиною з Європи їде назад відшукати своє іранське коріння.

Docudays UA триватиме до 30 березня на 15 локаціях. На відміну від попередніх років, цього разу організатори запланували два глядацькі дні (п’ятниця і субота), під час яких побачити переможців конкурсу та фестивальні хіти можна буде у комунальних кінотеатрах Києва.

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG