Доступність посилання

ТОП новини

Як повернутися з Росії до України без документів: механізм для депортованих


Серед вивезених до РФ українців багато дітей. Наразі понад 10,5 тисяч дітей перебувають у списку депортованих та примусово переміщених
Серед вивезених до РФ українців багато дітей. Наразі понад 10,5 тисяч дітей перебувають у списку депортованих та примусово переміщених

Україна розробила спеціальний документ, який допоможе громадянам повернутися з Росії йдеться про посвідчення особи на повернення в Україну. Формально, він розрахований на тих, хто був депортований окупаційною владою, або сам виїхав до РФ із захоплених територій, а потім застряг там без документів. У рамках експерименту в Україні вже оформлено один такий документ для особи, примусово вивезеної до Росії. Радіо Донбас.Реалії пояснює, як це працює.

Що таке посвідчення особи на повернення в Україну

Сам документ – посвідчення особи на повернення в Україну – не новий. Але раніше він видавався винятково дипломатичними представництвами та консульськими установами України на підставі лише особистого клопотання заявника або звернення його законних представників. Проте консульські установи України в Росії після початку масштабного вторгнення не працюють.

Тож оформити посвідчення можна віддалено.

Куди звертатися?

Наразі цим займається Державна міграційна служба України. Звернутися можна до територіальних підрозділів служби в будь-якому регіоні країни.

Хто може подати заявку?

Якщо в РФ без документів доросла людина, то звернутися можуть члени родини:

  • чоловік або дружина;
  • батьки;
  • дорослі діти;
  • рідні брати та сестри.

Якщо йдеться про дитину, то звертатися можуть:

  • батьки;
  • інші законні представники дитини.

Якщо в людини немає родичів в Україні або вони не можуть звернутися до підрозділу міграційної служби через те, що живуть на окупованій території, посвідчення на повернення особи можна оформити за офіційним зверненням Мінреінтеграції.

Що далі?

Після подачі заяви та відомостей про людину, що хоче повернутися в Україну, міграційна служба перевірить всю надану інформацію в своїх реєстрах та системах. Тобто проводитиметься ідентифікація. І у разі, якщо інформація підтвердиться, то ухвалюватиметься рішення про оформлення посвідчення на повернення в Україну.

Дітям такий документ мають оформити незалежно від того, чи є про них інформація у відповідних реєстрах.

Оформити посвідчення мають за 5 днів, а дійсним воно буде 3 місяці. Посвідчення передається представнику, що подавав документи, або Мінреінтеграції, якщо відповідну заявку робили вони.

Із цим посвідченням українці зможуть повернутися до України через треті країни, зокрема Естонію, Латвію, Литву, Грузію.

Примусове переміщення людей чи депортація є воєнним злочином. Amnesty International вважає, що ці дії мають розслідувати, як злочин проти людяності.

ОСТАННІЙ ВИПУСК РАДІО ДОНБАС.РЕАЛІЇ:

Ми працюємо по обидва боки лінії розмежування. Якщо ви живете в ОРДЛО і хочете поділитися своєю історією – пишіть нам на пошту Donbas_Radio@rferl.org, у фейсбук чи телефонуйте на автовідповідач 0800300403 (безкоштовно). Ваше ім'я не буде розкрите. Матеріал опубліковано мовою оригіналу

XS
SM
MD
LG