Доступність посилання

ТОП новини

Зеленський і Донбас. Чого чекають від нового президента в ОРДЛО?


Володимир Зеленський 19 квітня під час дебатів на стадіоні «Олімпійський»
Володимир Зеленський 19 квітня під час дебатів на стадіоні «Олімпійський»

Україна oбрала нового президента. Що зміниться для окупованого Донбасу після обрання Володимира Зеленського? Які скандальні заяви він уже встиг зробити? Як на них відреагували жителі Донецька і Луганська? І що про нього кажуть на підконтрольних бойовикам телеканалах? Про це дізнавалися журналісти спеціального проекту Радіо Свобода «Донбас.Реалії».

На підконтрольних бойовикам незаконних угруповань «ЛНР» і «ДНР» телеканалах вибори президента України – топ тема. У першому турі перегонів за крісло очільника держави там поливали брудом всіх кандидатів. У другому ж – лише двох фіналістів: Володимира Зеленського та Петра Порошенка. Пройшлися й по дебатам на НСК «Олімпійський».

«Скільки мотузочці не витися, а зав'ється вона для Порошенка все одно в зашморг»;
«Українські вибори доводять до смерті»;
«Навіть з вищою освітою українські кандидати не можуть знайти порозуміння»;
«Обидва українські клоуни вже давно маріонетки вашингтонського вертепу»
, – типові заяви в підконтрольних бойовикам медіа у передвиборчий період.

Але не лише на екранах місцевого телебачення, але й на вулицях окупованого Донецька, вибори – один із головних приводів для розмов. Кореспонденти «Донбас.Реалії» запитали у перехожих на вулицях Донецька – що вони думають про переможця президентських перегонів Володимира Зеленського.

«Поки не побачимо, які результати будуть з новою верхівкою або, як це правильно сказати, з новою командою, нічого сказати не можу», – каже місцевий житель.

Житель окупованого Донецька
Житель окупованого Донецька

Звичайно, добре, що таким демократичним шляхом. Без, як то кажуть, фальсифікацій. Що очікували», – додає ще один донеччанин.

«Подивимося. Сподіваюся поки на Зеленського, а там як Бог дасть», – покладається на вищі сили житель Донецька.

Незважаючи на окупацію, не байдужі до виборів українського президента й луганчани.

«Ну, як, по телевізору дивилася. Зеленський, сподіваємося, може, зміни якісь будуть», – каже луганчанка.

Під час дебатів з Петром Порошенком на НСК «Олімпійський» Володимир Зеленський, читуючи запитання чинному презииденту. назвав проросійських бойовиків на Донбасі «повстанцями».

«Чи є це правда, я не стверджую, чи є це правда, що цукерки Рошен є у пайках повстанців «ЛНР» та «ДНР»?, – запитав Зеленський.

«Повстанцями? Може, він якось більш лояльно буде до нас ставитися у зв'язку з цим?», – цікавиться жителька Луганська.

«До цього він називав їх по-іншому. Зараз він назвав їх так, щоб отримати якийсь відсоток виборців», – припускає донеччанин.

«Повстанці» і «бунтарі» Зеленського

У день виборів 21 квітня журналіст Радіо Свобода запитав у Володимира Зеленського, чому він назвав бойовиків «повстанцями».

«Це було написано, це мається на увазі «бунтарі», хлопці-дівчата. Мається на увазі «бунтарі». Це так було написано на сайті у президента», – відповів Зеленський.

Пізніше речник його штабу Дмитро Разумков запропонував законодавчо врегулювати назву бойовиків на Донбасі і заявив, що вони «не займаються цензуруванням ні журналістів, ні наших співгромадян і того, як вони пишуть питання до кандидатів у президенти. Як було написано («повстанці ДНР і ЛНР»)».

Зеленський «вистрілив собі в ногу», двічі
Олег Саакян

«Зеленський «вистрілив собі в ногу», до того ж, двічі. Це те, що йому будуть нагадувати під час всієї його президентської каденції і це те, від чого відмитися повністю не вдасться. Як мінімум, він не замислювався над тим, яка назва правильніша і у нього немає сформованої позиції», – вважає політолог Олег Саакян.

Олег Саакян, політолог
Олег Саакян, політолог

Є й інші заяви Зеленського про долю Донбасу.

Ми будемо робити дуже потужну інформаційну війну з приводу того, щоб закінчити вогонь на Донбасі. У нас є план дій», – заявив Зеленський у своєму штабі після оголошення екзит-полів, відповідаючи на питання журналістів.

Але якогось конкретного плану дій щодо припинення вогню, зміни формату Мінських домовленостей та інформаційної протидії у Зеленського не оголошували.

Можливі зрушення в переговорах про обмін полоненими або політв'язнями. Але не думаю, що будуть якісь кардинальні зміни
Костянтин Скоркін

«При Зеленському можлива якась мінімальна розрядка у вигляді певного «прянику». Тут батоги вже пред'явили, вже пред'являють якийсь пряник. Можливі зрушення в переговорах про обмін полоненими або політв'язнями. Але так в принципі мені не здається, що якісь кардинальні зміни відбудуться», – припускає журналіст «Московського центру Карнегі» Костянтин Скоркін.

Чого чекають від нового президента на окупованому Донбасі?

Чого чекають від нового президента після п'яти років окупації й війни на Донбасі? У Донецьку впевнені – годі чекати кращого.

«Для нас, принаймні, нічого хорошого не буде. Вони всі багато говорять, а робити не роблять», – заявляє житель Донецька.

Інформаційно-вказівний знак на Донбасі
Інформаційно-вказівний знак на Донбасі

Чекати лише поганого від українських виборів і України взагалі – щоденно вчать з екранів окупаційного «ЛДНРівського» телебачення, де роками працюють за російськими «темниками», припускають оглядачі.

«Для того, щоб змінилася риторика на цих «дірівскіх» каналах – потрібно, щоб їм прийшла депеша з Москви. Де їм сказали би «цього – любити». Доти, поки цей сигнал не надходить, то все йде по накатаній: «гав, гав, гав». До того ж, якщо лисого можна лаяти за те, що він лисий, то волохатого можна лаяти за те, що він волохатий...», – зауважує політконсультант та медіаексперт Олексій Ковжун.

Олексій Ковжун, медіаексперт, політтехнолог
Олексій Ковжун, медіаексперт, політтехнолог

А поки на телеканалах бойовиків настрої не змінюються, у США спецпредставник Держдепу Курт Волкер заявив, що Україна і Росія повинні вести прямі переговори.

«Я вважаю, що його (Володимира Зеленського – ред.) бажання поговорити з Путіним – це хороша, а не погана річ», – зауважив Волкер.

Політолог Олег Саакян упевнений: таким переговорам – бути.

«Прямі переговори з Путіним дійсно відбудуться. Швидше за все, ця зустріч відбудеться на якомусь нейтральному майданчику і, можливо, навіть у нормандському форматі. Оскільки Росія останні роки фактично саботує будь-які зустрічі на рівні перших осіб, постійно посилаючи «балакучі голови» і «спецпредставників», – каже політолог Олег Саакян.

Жителі окупованих територій Донбасу чекають від нового президента припинення вогню і налагодження діалогу. Про це вони розповіли кореспондентам «Донбас.Реалії» під час опитування на вулицях Донецька і Луганська.

Окупований російськими гібридними силами Луганськ
Окупований російськими гібридними силами Луганськ

«Зупинити стрілянину для початку. Просто зупинити стрілянину. Усе», – заявляє донеччанин.

«Людей почути в першу чергу», – каже житель Донецька.

«Зібрати для переговорів країни, які беруть участь в Мінських домовленостях, обговорити чому вони не йдуть і якось піти назустріч. Щоб усі сторони пішли назустріч. Інакше, якщо так триватиме – ми не дійдемо згоди», – додає ще один мешканець Донецька.

Жителька окупованого Луганська
Жителька окупованого Луганська

«Закінчити війну. Мирним шляхом, я маю на увазі», – каже журналістам мешканка Луганська.

«Закінчити в першу чергу війну. Війна дуже набридла. У нас батьки теж там, з того боку. Я їх вже п'ять років не бачу. Тут живу, вони там живуть», – розповідає луганчанка.

Куди саме здійснить свій перший офіційний візит Володимир Зеленський у статусі президента? Від цього залежить яку позицію на міжнародному рівні займе Україна і якою буде подальша доля окупованого Донбасу.

ДИВІТЬСЯ ПОВНУ ВЕРСІЮ ПРОГРАМИ «ДОНБАС.РЕАЛІЇ»:

XS
SM
MD
LG