Доступність посилання

ТОП новини

Окуповані території Донбасу сьогодні почали голосувати за російську Думу


На вулицях Донецька у вересні 2021 року
На вулицях Донецька у вересні 2021 року

З 17 до 19 вересня у Росії обирають Державну Думу, і цього разу Кремль наймасштабніше залучає до цього жителів окупованих його збройними формуваннями територій України. Автобуси, потяги, спеціальні дільниці та мрії про мажоритарників з ОРДЛО: Радіо Донбас.Реалії розповідає, як це відбувається.

15 вересня ватажок угруповання «ДНР» Денис Пушилін заявив, що на дні голосування у Росії (17,18 та 19 вересня – ред.) організовано 825 автобусних та 12 залізничних рейсів для жителів ОРДЛО, що отримали російські паспорти. Возитимуть їх до Ростовської області: там для них, за інформацією російських ЗМІ, відкрита 91 дільниця. Це означає, що організувати голосування в ОРДЛО повністю дистанційно не вдалося, хоча підготовка до нього офіційно велася з березня 2021 року.

«СНИЛС» не для всіх

ДЕГ – система електронного голосування на виборах до російської Думи. Навесні 2021 року вона була запроваджена у деяких регіонах Росії. Один з них - Ростовська область. Система передбачає, що громадянин Росії заходить у неї під обліковими даними порталу державних послуг та може проголосувати віддалено. Це досить зручно для організації голосування на непідконтрольній частини Донецької та Луганської областей, адже дільниць Росія там не відкриває, а возити велику кількість людей складно з точки зору логістики та вимагає фінансових витрат.

Не проголосує і половина наявного «електорату»

За інформацією Східної правозахисної групи, на 15 вересня у системі дистанційного голосування зареєстровано близько 139 тисяч осіб. При загальній кількості виданих в ОРДЛО російських паспортів – понад 600 тисяч – це не забезпечує і половини наявного «електорату».

Пов’язано це може бути з кількома причинами.

1. Для реєстрації на порталі електронного голосування потрібен номер «СНИЛС», що є індивідуальним страховим номером для громадян Росії. Видавати їх почали значно пізніше, ніж російські паспорти, тож серед «нових громадян» далеко не всі мають ці номери.

2. Людям похилого віку складно розібратися в цій системі, не всі мають необхідні навички та навіть доступ до інтернету, щоби зареєструватися для голосування.

3. Багато людей просто не бажають брати участь у виборах до російської Думи. Навіть у самій Росії на виборах до державної Думи у 2016 році офіційна явка складала близько 48% виборців. Враховуючи те, що багато людей у ОРДЛО отримали російські паспорти через примус та життєву необхідність, їх низька зацікавленість в участі у виборах є передбачуваною.

Що окупаційні адміністрації робили, аби подолати це в останні тижні та дні?

Ukraine -- Donetsk, Sep2021
Ukraine -- Donetsk, Sep2021

Останнім часом в ОРДЛО активно агітували отримувати «СНИЛС», посилаючись не на можливість голосувати на російських виборах, а на можливість претендувати на соціальні виплати. Віднедавна працюють і так звані «Консультаційні центри», де допомагають як у отриманні номеру страхування, так і, одночасно, у реєстрації на дистанційне голосування.

Для тих, хто не може або не хоче голосувати саме дистанційно, й організовані автобуси, що мають возити людей у Ростовську область. За інформацією місцевих жителів, змінено навіть рух поїзда Ясинувата-Успенська, який у ці дні буде безкоштовно возити людей до Російського кордону, звідки їх довозитимуть на дільниці.

Угруповання «ДНР» вже повідомило, що пункти перетину непідконтрольної ділянки українсько-російського кордону у ці дні будуть працювати з обмеженнями.

А до тих, хто не має бажання голосувати, застосовують адміністративний примус. Вже кілька тижнів з непідконтрольної частини Донбасу надходить інформація про те, що брати участь у виборах вимагають від працівників підприємств, студентів. За неголосування погрожують «санкціями», як самим людям, так і їх керівництву. Від студентів вимагається писати заяву у разі небажання голосувати.

Обирати обраних

Для активізації нових виборців з російськими паспортами в ОРДЛО з початку літа 2021 року ведеться активна інформаційна кампанія.

Заклик до участі у російських виборах у Донецьку
Заклик до участі у російських виборах у Донецьку

У Донецьк та Луганськ приїжджають депутати російської Держдуми з передвиборчими обіцянками (чомусь лише від «Единой России»). Останнім з таких випадків був так званий «Слет сторонников «Единой России». На ньому російський депутат Саблін активно закликав до участі у виборах та пообіцяв, що на наступних виборах в Донецьку зможуть голосувати навіть за російських депутатів-мажоритарників. Він назвав це «експериментом возз'єднання територій з Росією».

Справа у тому, що у паспортах виданих у ОРДЛО не проставлене місце реєстрації у Росії, що не дає можливості голосувати за кандидатів від одномандатних округів, а лише за партійні списки.

Наостанок, трохи більше ніж за добу до початку триденного голосування у Росії з відеозверненням виступив Денис Пушилін, де закликав брати участь у виборах.

У Луганську до цієї агітаційної кампанії долучили ветеранів, а з 17 вересня пообіцяли приймати до лав партії «Единая Россия».

ОСТАННІЙ ВИПУСК РАДІО ДОНБАС.РЕАЛІЇ:

(Радіо Донбас.Реалії працює по обидва боки лінії розмежування. Якщо ви живете в ОРДЛО і хочете поділитися своєю історією – пишіть нам на пошту Donbas_Radio@rferl.org, у фейсбук чи телефонуйте на автовідповідач 0800300403 (безплатно). Ваше ім’я не буде розкрите).

XS
SM
MD
LG