Доступність посилання

ТОП новини

Донецьк уночі: чому бойовики скоротили комендантську годину?


Ватажок угруповання «ДНР» Захарченко підписав «указ» про скорочення комендантської години у Донецьку. Відтепер він діятиме з першої години ночі до п’ятої ранку
Ватажок угруповання «ДНР» Захарченко підписав «указ» про скорочення комендантської години у Донецьку. Відтепер він діятиме з першої години ночі до п’ятої ранку

Повернутися додому до комендантської години і не потрапити до рук бойовиків. П’ятий рік жителям окупованого Донбасу заборонено перебувати на вулицях вночі. Але правила в угрупованні ДНР змінили. Навіщо це його ватажкові Захарченку і яке воно – нічне життя Донецька?

Ватажок угруповання «ДНР» Олександр Захарченко підписав «указ» про скорочення комендантської години у Донецьку. Відтепер вона діятиме з першої години ночі до п’ятої ранку. Ця новина здивувала донеччан: одні не приховували радості, інші зустріли цю звістку байдуже. Дехто продовжує повертатися додому рано за звичкою. А дехто тому, що в непідконтрольному українській владі Донецьку ввечері просто нічого робити.

«Після десятої все одно дуже мало народу, і хотілося б, щоб заклади працювали трішечки довше. І щоб було більше якогось життя у Донецьку, і більше молоді. І щоб більше людей виходило на вулиці вечорами і нічого не боялися», – розповіла Донбас.Реалії жителька Донецька.

В ефірі ж телеканалу, підконтрольного бойовикам, місцеві мешканці нарікають на роботу міських автобусів.

«Дуже добре, але транспорт як буде ходити… Що це дасть? Якщо до 8-ї транспорт ходить», – скаржиться жителька Донецька.

Транспортні труднощі

Комендантську годину скоротили ще 2 липня. Але роботу автобусів і тролейбусів не продовжили. У розмові з журналістами програми Донбас.Реалії водій однієї з маршруток розповів, що не розуміє, чому міський транспорт працює за старим розкладом.

– До котрої години ходить транспорт?
– О дев’ятій – останній.
– А о котрій починається зараз комендантська година?
– З першої.
– А чому тоді так рано відправляється останній тролейбус?
– Без поняття (знизує плечима).

Водій маршрутки у Донецьку
Водій маршрутки у Донецьку

​«Хотілося б, щоб транспорт ходив більш-менш регулярно», – додає донеччанин.

Жителька Донецька: «Це крок до мирного життя»

Навіть після оголошення про скорочення комендантської години таксі у Донецьку після одинадцятої можна скористатися вкрай рідко. Частина донецьких таксистів, як і раніше, працює за старим розкладом.

Незважаючи на труднощі з транспортом і те, що насправді комендантська година все ще діє, але у скороченому вигляді, частина донеччан вже встигла відчути себе трохи вільніше.

Молодь на вулицях Донецька після скорочення бойовиками коменданської години
Молодь на вулицях Донецька після скорочення бойовиками коменданської години

«Краще стало, так, навіть для нашого покоління. Ось родичі приїхали і розуміли, що можемо вже до 12-ї провести разом час. І вільно повернутися навіть після 12-ї ночі», – розповідає донеччанин.

«Як на мене, це певний крок до майбутнього мирного життя. Тому що раніше завжди тут так було в мирний час. Об одинадцятій по домівках – це навіть гнітить», – вважає ще один місцева жителька.

Більше за інших зі скорочення комендантської години радіють студенти.

«Для молоді це буде дуже корисно і приємно в літню пору проводити час в нічному Донецьку, в нашому красивому місті. Найкраще, що можна було подарувати нам у ці літні канікули», – розповів журналістам Донбас.Реалії студент підконтрольного бойовикам вишу із Донецька.

«Злісна непокора законним вимогам співробітників «поліції»

Не потрапити до рук бойовиків та встигнути додому – багаторічний страх жителів районів, якими керує контрольована Росією влада.

Комендантську годину на територіях, підконтрольних наразі «ДНР», запровадили задля «протидії диверсійно-розвідувальним групам спеціальних операцій України». Про це в ефірі одного із сепаратистських телеканалів заявив «командир комендантського полку», що слідкує за дотриманням комендантської години. Раніше – після одинадцятої, зараз – після першої години ночі так званий «комендантський патруль» має право перевіряти документи у цивільних осіб.

Якщо під час комендантської години у людини немає документів, що дозволяють перебування у нічний час на вулиці, або вона порушує громадський порядок, її передають до рук «правоохоронців».

Так звані «правоохоронці» угруповання «ДНР» затримують людей і декого притягують до відповідальності за «злісну непокору законним вимогам співробітників поліції». Звістки про це регулярно з’являються у випусках новин підконтрольних бойовикам медіа.

Захарченко заявляв, що доки буде залишатися «загроза терактів», в «республіці» буде діяти комендантська година. За його ж словами, «щодня заарештовують людей, які прямують з боку України з поганими намірами».

ДИВІТЬСЯ ПОВНИЙ ВИПУСК ПРОГРАМИ ДОНБАС.РЕАЛІЇ:

(Радіо Свобода публікує цей матеріал у рамках спецпроекту для жителів окупованої частини Донбасу)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG